Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 19 Martie 2017, ora 11:33

Asistenții medicali din grădinițe ar putea trece în subordinea Centrelor medicilor de familie

Marime Font

Asistenţii medicali din grădiniţe ar putea trece în subordinea Centrelor medicilor de familie și nu vor mai fi considerați personal auxiliar. Un proiect de lege în acest scop a fost înregistrat în Parlament de deputați din comisia specială.

Scopul acestei reforme este de a rezolva problema lipsei asistențelor medicali și a salariului mizer. Totodată, autorii documentului spun că, astfel, calitatea produselor în grădinițe va fi controlată mai bine.

În Capitală, 11 din cele peste 160 de grădinițe duc lipsă de asistenți medicali. Problema este și la această instituție din sectorul Botanica.În această situație, părinții copiilor își fac grijă pentru sănătatea micuților săi:

"În grădinițe trebuie să fie asistenți medicali, pentru că micuții se îmbolnăvesc des, mai ales toamnă. Primăvara apar virozele. Trebuie să fie cineva măcar să le măsoare febră".

Autorii proiectului susțin că după aprobarea documentului, salariul personalului medical în grădiniţe se va dubla. Deputaţii speră că astfel va fi rezolvată şi problema lipsei cadrelor. Totodată, autorităţile cred că în urma acestei reforme, produsele alimentare care sunt livrate în grădiniţe, vor fi verificate mai bine.

"Nu vor mai fi în subordinea directorilor de grădinițe și atunci mai eficient vor controla în comisia de triere când vor fi recepționate alimentele, vor trece cursuri de calificări, va fi rezolvată și o altă problemă atunci când pleacă în concediu", a subliniat Lilian Carp, deputat PL.

Ministerul Sănătății salută iniţiativa şi propune ca asistenții medicali să fie angajați în grădinițe prin rotație.

"Rolul asistentului medical va fi nu neapărat la primirea alimentelor pentru copii, dar la asigurarea calității nutrienților pe care copiii primesc - unu. Și doi: va exista raportarea a fiecărui caz de îmbolnăvire", a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Nu se cunoaște în câte grădinițe din țară lipsesc asistenți medicali. În total, în Moldova sunt aproape 1500 de instituţii de învăţământ preşcolar, care sunt frecventate de 150 de mii de copii.

Sursa: Publika.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul