Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Actualitate 18 Iulie 2018, ora 09:37

ASP: Peste 700 de mii de imobile nu sunt măsurate și evaluate

Marime Font

Actualmente, peste 700 de mii de imobile din Republica Moldova nu sunt măsurate și evaluate. Declarația a fost făcută de directorul Agenției de Servicii Publice, Sergiu Răileanu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, pe an, sunt perfectate peste 80 de mii de acte privind moștenirea, aproximativ 25 de mii din acestea sunt amplasate în zonele rurale unde nu există cadastrare. „Datorită faptului că peste 700 de mii de imobile nu sunt măsurate și evaluate, când își perfectează moștenirea, cetățenii sunt nevoiți să plătească până la două mii de lei pentru un obiect. Circa 400 constituie onorariul notarului și restul 1600 – onorarul Agenției de Servicii Publice”, Aproape întreaga sumă este achitată pentru măsurarea bunului”, spune Sergiu Răileanu. DE aceea a fost propusă ideea ca statul să compenseze procedura de evaluare și astfel să fie redus semnificativ costul perfectării actelor de moștenire. Sergiu Răileanu spune că Agenția este gata să aplice noul proiect imediat ce acesta va fi votat de Parlament și publicat în Monitorul oficial.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că la nivelul Agenției de Servicii Publice vor fi revizuite unele proceduri astfel ca să se simplifice perfectarea actelor de moștenire și să fie micșorate taxele pentru măsurările cadastrale. „Noi urmează să venim cu o modificare la Legea privind metodologia de efectuare a plăților notariale și pentru localitățile rurale noi ne dorim să stabilim în lege o taxă fixă”, spune parlamentarul. În opinia lui, probabil, notarii nu vor fi mulțumiți de aceste schimbări, dar ei trebuie să înțeleagă că prestează un serviciu public.Deputatul spune că în două săptămâni documentul ar putea fi votat de către parlamentari. „Proiectul nu este complicat. Se introduce doar un aliniat în lege. În două săptămâni sper că se votează și în luna august deja să funcționeze”, a menționat politicianul.

După ședința săptămânală de marți, PDM a anunțat că taxele percepute de către notari și de către Agenția Servicii Publice pentru perfectarea actelor de moștenire urmează să fie reduse.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md