Asta este CEA MAI BUNĂ VESTE: Premierul unei importante țări din UE anunță când se TERMINĂ izolarea

publicat în Actualitate pe 2 Aprilie 2020, 18:48

 

Guvernul ceh nu intenţionează să instituie măsuri suplimentare împotriva epidemiei de COVID-19, însă viaţa nu va putea reveni la normal mai devreme de sfârşitul lui mai sau început de iunie, dacă situaţia va fi sub control, a indicat prim-ministrul Andrej Babis, transmite Reuters.

Cehia a introdus la mijlocul lui martie unele din cele mai drastice măsuri din Europa, la momentul respectiv, pentru a limita răspândirea coronavirusului, închizând şcolile, majoritatea magazinelor, restaurantelor, şi interzicând majoritatea deplasărilor publice, informează agerpres.ro.

Măsurile au ajutat să se evite o explozie a numărului de contaminări, dar au venit cu un mare cost economic. Într-o ţară dependentă de exporturi, multe fabrici au încetat activitatea din cauza scăderii cererii, făcând ca estimările să indice o recesiune profundă.

Într-un interviu acordat joi tabloidului Blesk, premierul a spus că guvernul nu intenţionează să introducă alte restricţii, dar şi că magazinele mici nealimentare s-ar putea redeschide după Paşte dacă vor respecta măsuri de prevenţie precum păstrarea distanţei între clienţi.

'Ştim, desigur, că această situaţie nu este bună pentru oameni şi pregătim o relaxare graduală a măsurilor restrictive', a afirmat Babis.

El s-a arătat optimist că rata de infectare nu le urmează pe cele din ţările europene cele mai lovite de epidemie, precum Italia şi Spania.

'Punctul de cotitură va fi la sfârşitul lui aprilie, când se aşteaptă un vârf al epidemiei. Sperăm să avem atunci între 10.000 şi 15.000 de infectări', a estimat el.

'Dacă lucrurile vor merge bine, atunci să sperăm că, cândva la sfârşit de mai sau în iunie, am putea reveni la o situaţie cu totul normală', a mai afirmat premierul.

Cehia, ţară cu 10.65 milioane de locuitori, a raportat joi dimineaţă 3.604 de cazuri de contaminare - în creştere cu 8,5% faţă de miercuri - , 40 de decese şi 342 de persoane spitalizate, dintre care 72 la terapie intensivă.

Experţi din Ministerul Sănătăţii au prognozat miercuri că vor exista 8.000 de cazuri la mijlocul lui aprilie şi în jur de 14.200 la finalul lunii, însă aceste estimări vor depinde de succesul în a menţine scăzută rata de contaminare.

Ministerul afirmă, bazându-se pe faptul că majoritatea celor infectaţi cu coronavirus nu necesită spitalizare, că sistemul de sănătate din Cehia poate face faţă unui număr de 45.000 de cazuri totale.