Editorial

Astă-vară la mare

În spatele lui, o chelneriţă gesticula în faţa unui coreean, cu un pahar de suc în mână. Bătrânul mă acostă şi îmi ceru zece grivne, după ce îmi spuse cum îl cheamă. Purta acelaşi nume ca şi mine. Ţârcâia şi eu i-am băgat în buzunar şapte grivne.

Borcanul cu fasole mi-a plesnit în mâini, făcându-se ţăndări, exact în clipa când ieşeam din magazin. Din mare, am ieşit cu picioarele vrâstate de catran şi nu am reuşit să mi le curăţ nici sub şuvoiul duşului.

Cu monoclu la ochi, o femeie durdulie studia din aproape în aproape oamenii care intrau în apă. Nu ştiu de ce m-am gândit că e contabilă. La un moment dat, a sunat-o dracu să ştie cine şi ea s-a avântat în nişte calcule sofisticate. Contabilii adevăraţi rămân contabili chiar şi întinşi pe burtă pe nisipul fierbinte! O femeie s-a răsucit către fiică-sa: „Odesa, intră şi tu în mare!”

Pe plajă, o femeie subţiratică, trecută de şaizeci de ani, vindea plăcinte. Traversa nisipul fierbinte cu picioarele goale şi striga: „Cumpăraţi plăcinte fierbinţi!”

Punct cu punct, îşi croia drum printre oamenii trântiţi pe burtă şi striga fără preget acelaşi lucru, mereu acelaşi lucru. Vântul încerca să-i smulgă de pe corp fâşul verde pe spatele căruia scria: „Votaţi-l pe Ianukovici!”

Ploua, dar nimeni nu încăleca prăjina.

Pe plajă a trecut o femeie rujată cu prisosinţă, strigând:
„Vând păpuşoi fierbinte, foarte dulce, mai dulce decât zahărul, extrem de gustos, fraged, proaspăt, foarte gustos, de anul ăsta, abia strâns de pe câmp, făinos, care efectiv ţi se topeşte în gură”.

Am cumpărat şi păpuşoi. Purta şi ea un fâş. Dar un fâş portocaliu pe care scria: „Votaţi-l pe Iuşcenko!”

Vocile celor două femei care se îndepărtau, s-au amestecat până când nu mai puteam desluşi ce spune una şi ce spune cealaltă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *