Lumea

Astăzi, Cârtiţa ne va spune când se termină iarna

Conform credinţelor populare germanice, acest animăluţ pufos şi simpatic se trezeşte în plină iarnă din hibernare şi iese afară din vizuină pentru a-şi căuta umbra. După care rozătoarea se întoarce în culcuşul său şi trage la aghioase mai departe… Legenda spune că, dacă marmota scoate nasul din culcuş într-o zi însorită, în care îşi vede umbra, atunci până la venirea primăverii mai rămân tocmai şase săptămâni. Dacă, însă, marmota iese din vizuină într-o zi înnorată, şi, prin urmare, nu poate să-şi vadă umbra pe zăpadă, primăvara iaca-iaca stă să vină.

Ziua Cârtiţei nu este o sărbătoare inventată de americani, ci îşi trage rădăcinile din Europa, de unde a şi fost adusă de către emigranţii germani. După ce s-au stabilit în statul Pennsylvania, ei au început să folosească marmota pentru a prezice venirea primăverii. Locul unde această zi a devenit cea mai importantă sărbătoare a anului e orăşelul Punxsutawney din acelaşi stat, unde pe 2 februarie se adună zeci de mii de turişti pentru a vedea marmota. În 1993 în Punxsutawney a fost realizat comedia romantică Groundhog Day (Ziua Cârtiţei) cu Bill Murray şi Andy McDowell în rolurile principale. Povestea filmului este pe cât de banală, pe atât de incredibilă.

Phil Connors, meteorolog celebru la un post TV, e trimis sa relateze de pe teren, din Punxsutawney, de Ziua Cârtiţei. Fiind al patrulea an în care face acest reportaj, nu-şi mai ascunde plictiseala. Din cauza unui viscol puternic însă, Phil, împreună cu echipa sa, e obligat să-şi mai petreacă o noapte acolo. Trezindu-se a doua zi, el constată cu stupoare că e din nou Ziua Cârtiţei, iar oamenii pe care îi întâlneşte spun exact aceleaşi replici şi fac exact aceleaşi lucruri ca şi în ziua precedentă. Realizând că e blocat la infinit în ziua de 2 februarie, la început, se foloseşte de acest avantaj, ştiind ce avea să se întâmple, pentru ca mai apoi să realizeze ca e blestemat să-şi petreacă toată viaţa în acelaşi fel… Salvarea, după cum îi şi stă bine unei comedii romantice, vine din dragoste, Phil descoperind, în această infinită Zi a Cârtiţei, cât de minunată e colega sa de echipă… Filmul s-a bucurat de un succes mondial, iar, odată cu el, şi Ziua Cârtiţei a devenit un prilej în plus de sărbătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *