Actualitate

Astăzi este marcată Ziua Europeană a donării şi transplantului de organe

Datele oficiale arată că necesitatea în transplant de organe este în creştere în întreaga lume, iar în aşteptarea unui transplant sunt aproximativ 50 de mii de persoane numai în Uniunea Europeană. Din listele de aşteptare, zilnic, 12 pacienţi decedează din cauza lipsei de organe disponibile.

Se atestă că pentru transplant cel mai frecvent sunt solicitaţi rinichii, pancreasul, ficatul, plămânii, inima, iar din ţesuturi cele mai transplantate sunt pielea, valvele cardiace, oasele şi corneea.

Dezvoltarea serviciului de transplant de organe şi ţesuturi în republica noastră a demarat cu transplantul ţesutului osos şi corneei. În anul 1982 a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal pe lângă secţia de Hemodializă a Spitalului Clinic Republican, iar primele acte legislative şi normative naţionale în domeniul transplantului au fost adoptate în anul 1999.

În republică, pentru efectuarea operaţiilor de transplant au fost autorizate 11 instituţii medicale, iar conform ordinului Ministerului Sănătăţii se organizează întocmirea Listei de aşteptare a recipientelor de transplant cardiac.

Din anul 2012, numărul de operaţii de transplant de organe şi ţesuturi totalizează: 18 de rinichi, 11 de ficat, 78 de cornee şi 492 de ţesut musculo-scheletal.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *