Eveniment

Astăzi este Ziua Naţională a României. Peste 2.700 militari români şi străini, 280 de mijloace tehnice, participă la parada din Piaţa Constituţiei din Bucureşti

Astăzi se împlinesc 96 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, când Adunarea Naţională de la Alba-Iulia a consfinţit unirea românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Tisa, Mureş şi Dunăre) cu România. Acum trei ani, la iniţiativa Forului Democrat al Românilor din Moldova, ziua de 1 Decembrie, care este Zi Naţională a României, a fost declarată şi Zi Naţională a Românilor de Pretutindeni.

Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP vor participa, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Militarilor români li se vor adăuga şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

În 2014 parada se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii. Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Corul Academic “Divina Armonie”, acompaniat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Diviziei 1 infanterie ”DACICA”, va interpreta Imnul Național.

În deschiderea paradei dedicată Zilei Naţionale a României va evolua, cu drapelul naţional, un elicopter MI-17, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Primul bloc de defilare al Armatei României va fi reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”.

La defilare, Franța va fi reprezentată de un detaşament format din 30 de militari francezi ai Regimentului 40 Artilerie.

În premieră, cu ocazia Zilei Naționale a României va defila în Piața Constituției Garda de Onoare a Armatei Republicii Moldova.

Forţele armate poloneze vor fi reprezentate de un detaşament din Batalionul Gărzii de Onoare.

La paradă va defila, de asemenea, un detaşament al Statelor Unite ale Americii, compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre. Aceştia sunt supranumiţi „Lorzii războiului” şi fac parte din Batalionul 2 al Regimentului 2 Puşcaşi Marini din Baza Lejeune.

Prin fața asistenței, va defila și detaşamentul Republicii Turce aparţinând Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată, care, din 2005, este parte integrantă a Forţei de Reacţie Imediată a Alianţei Nord- Atlantice.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *