Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Ultima oră 15 Martie 2010, ora 07:36

Astazi, in dialog cu cititorii nostri: Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor

Marime Font

Intrebare: Domnule Oleinic, ministerul pe care il conduceti duce evidenta documentelor pe care le detin cetatenii RM? In special, ma intereseaza cati dintre moldoveni se mai folosesc si astazi de pasapoartele sovietice? (Natalia Beldiga, Breanova, Orhei)

Alexandru Oleinic: In baza noastra de date detinem toata informatia - cati oameni au buletine de identitate, cati au pasapoarte. Cei care au numai pasapoarte sovietice in RM sunt in jur de 300.000 de persoane. Nu exista un termen care ar restrictiona valabilitatea acestor acte. Nicio lege nu-l obliga pe detinatorul de pasaport sovietic sa-l schimbe pe un pasaport nou, national.

Loading...


- Vi se pare normala aceasta situatie? Nu ar fi mai bine ca statul sa schimbe in mod gratuit aceste acte de identitate? Nu v-ati intrebat, pentru cine voteaza cei 300.000 de posesori ai pasapoartelor sovietice in alegeri? (N.B.)

A. O.: Nu stiu cat e de normal acest lucru, dar asta e situatia in R. Moldova. In alte republici ex-sovietice, cheltuielile au fost acoperite din partea statului si problemele au disparut. La noi, documentarea populatiei e o chestiune benevola. Va voi spune mai mult - acesti oameni nu au nici buletine de identitate. Dar nu poti sa-i obligi sa-si schimbe pasapoartele, din moment ce legea le permite sa beneficieze de absolut toate drepturile, inclusiv de a merge la alegeri cu pasaportul sovietic. Atata timp cat respectivul pasaport va fi recunoscut ca un document perfect legal, oamenii vor continua sa-l foloseasca.

I.: Va telefonez de la Basarabeasca. Domnule ministru, ar fi bine sa treceti pe la noi, s-au adunat multe probleme la Directia principala de inregistrare a transportului si calificare a conducatorilor auto. Intreg colectivul este nemultumit de conducerea acestei directii. (Ion, membru al colectivului)

A. O.: Domnule Ion, multumesc pentru informatie. O sa vin in cel mai apropiat timp la Basarabeasca pentru a clarifica lucrurile.

I.: Va rugam sa atrageti atentia la ceea ce se face la Arhiva Nationala de pe strada Kogalniceanu, vizavi de Universitatea de Stat... O gramada de oameni din toata republica - de la Cahul pana la Drochia - stau ore si zile in sir pentru a obtine tot felul de acte de identitate si dublicate. Nu ne sta bine deloc.

A. O.: Arhiva Nationala si oficiile de stare civila nu mai sunt in subordinea ministerului nostru. Din 25 septembrie au fost trecute la Ministerul Justitiei. Intotdeauna a fost un aflux mare de oameni, dar in ultimele doua luni acesta a crescut substantial: cate 500-600 de persoane stau in rand la Arhiva de pe Kogalniceanu.

I.: Este posibil sa primesc pasaport la Registru, daca am restrictii de la executorii judecatoresti? Nu am datorii fata de stat, ci catre firme cu care suntem in proces de judecata. (Ion Hanganu, Chisinau)

A. O.: Nu, legea nu prevede. Si vreau sa va spun ca eu singur, pana a fi ministru, am avut un caz foarte interesant. Deja nu eram deputat, aveam mai mult timp liber si am mers la Sectia de perfectare a documentelor sa-mi fac pasaport pentru strainatate, pentru ca expirase termenul. M-am dus ca un cetatean simplu, am stat la toate cozile unde a trebuit sa stau. A doua zi mi s-a spus sa vin sa-mi iau pasaportul. Dupa vreo trei ore de stat la rand, ajung la ghiseu unde mi se spune: ma iertati, dumneavoastra aveti interdictie, nu va putem elibera pasaportul. Va inchipuiti, sa dai 1500 de lei, pentru a obtine documentul urgent, sa stai la coada in vreo sase locuri pentru asta, iar a doua zi sa afli ca nu-l poti obtine. Interdictia era de la Ministerul de Interne, in legatura cu deschiderea unui dosar pe numele meu, inca in 2001, cand venisera comunistii la putere. Procuratura inchisese acest dosar din lipsa de probe, dar nu transmisese la Ministerul de Interne informatia ca dosarul era inchis. Deci, orice interdictie stabilita de organele statale nu permite perfectarea documentelor pana cand nu este scoasa. Nu conteaza daca ai sau nu ai datorii fata de stat, daca te judeci cu o firma particulara, nu cu statul - din moment ce instanta a pus interdictia, ea trebuie mai intai eliminata. In cazul dumneavoastra trebuie sa obtineti de la instanta de judecata dovada ca interdictia este ilegala, numai in asa fel situatia poate fi depasita.

I.: Buna ziua, sunt Stefan, din Cahul. Iata asa o situatie interesanta: a trebuit sa-mi schimb pasaportul anul trecut si, cu aceasta ocazie, am dorit sa fiu inscris in actele de identitate roman, asa cum au fost buneii si parintii mei, cum ma consider eu si familia mea. La sectia de pasapoarte mi s-a spus ca nu pot face acest lucru si sa ma adresez in judecata. Nu inteleg pe cine trebuie sa dau in judecata? Ce documente si cui trebuie sa demonstrez ca sunt roman? Puterea sovietica ne-a botezat pe toti de-a valma „moldoveni", dar de ce astazi ni se interzice sa corectam aceste greseli?

A.O.: Sectiile de pasapoarte perfecteaza actele doar din punct de vedere tehnic. Noi nu putem nici schimba, nici rectifica eventualele greseli, pentru ca noi doar fixam in actele identitare informatiile deja existente in baza de date a oficiilor starii civile. Dar, fiindca va framanta aceasta intrebare, am facut o interpelare la Serviciul stare civila special pentru cazul dumneavoastra si iata raspunsul oficial pe care l-am primit de la directoarea acestei institutii, Lucia Ciobanu: „In conformitate cu prevederile art. 66-67 al Legii nr. 100-XV din 26 aprilie 2001 „Privind actele de stare civila" si pct. 201 al Instructiunii cu privire la modul de inregistrare a actelor de stare civila rectificarea rubricii „nationalitatea” in actele de stare civila se realizeaza in temeiul documentelor care confirma nationalitatea parintilor declarantului. Concomitent, atentionam ca, in actele de stare civila inregistrate in perioada de pana in anul 1945, lipseste rubrica „nationalitatea”, fiind indicata doar apartenenta la o anumita religie a persoanei. Astfel, in acest context, mentionam ca abia in anul 1945 a fost inclusa rubrica „apartenenta etnica" in continutul actului de stare civila. Drept urmare, oficiul stare civila la primirea cererii solicitantului privind rectificarea rubricii „nationalitatea" in actele de stare civila, perfecteaza dosarul respectiv si emite, in acest sens, decizia de rectificare a actului de stare civila, aceasta servind temei pentru operarea mentiunilor de rigoare in actele de stare civila”.

I.: Cand vom avea si noi la primarie Internet? (Consilier local, raionul Vulcanesti)

A. O.: Este o problema foarte serioasa. Primariile sunt primele pe lista preocuparilor noastre in acest sens. Avem elaborat un plan intreg de electronizare a tarii. Dupa primarii, vom ajunge la consiliile raionale, la organele centrale publice. Asigurarea cu Internet inseamna acces la informatie. Am avut in acest sens foarte multe discutii si negocieri cu Banca Mondiala, acum suntem in etapa de finalizare a unui proiect de lunga durata in ceea ce priveste utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiei in toate domeniile. Daca ma intrebati despre un termen concret, sunt absolut convins ca in cei patru ani de guvernare vom reusi sa implementam proiectul in cauza si vom avea Internet in fiecare primarie.

I.: M-am intors recent din Germania, unde am vazut ce inseamna televiziune digitala. Cand va trece si televiziunea noastra publica la acest sistem? (Olga Botnaru, Chisinau)

A. O.: In tarile comunitatii europene este stabilit ca, pana la 1 ianuarie 2012, toate tarile membre UE trebuie sa treaca la televiziunea digitala. La noi, in strategia dezvoltarii a fost stabilit ca termen final anul 2015. Noua guvernare isi propune insa implementarea televiziunii digitale in perioada 2012-2013. In asemenea chestiuni nu poti sa ramai in urma. Apropo de Germania, acolo la 1 ianuarie 2009 statul, pur si simplu, a deconectat televiziunea obisnuita si a trecut-o la sistemul digital, care, intr-adevar, face minuni, deoarece permite accesul la toate serviciile electronice internationale. Germania a preluat rapid acest sistem, pentru ca statul si-a asumat toate cheltuielile, noi insa nu ne putem permite acest lux.

I.: Ma numesc Ion, dar rusii m-au scris Ivan in adeverinta de nastere. Cum sa repar aceasta greseala? (Ion Casian, Causeni)
A. O.: Dupa cum deja am afirmat, toate corectarile, schimbarile din actele de identitate se fac la oficiile starii civile din localitate, iar acestea se afla in prezent in subordinea Ministerului Justitiei. Dar, deoarece ati trimis intrebarea prin posta electronica, am reusit sa obtinem si pentru dumneavoastra un raspuns oficial de la directoarea Serviciului stare civila. Iata-l: „In ceea ce priveste solicitarea persoanelor de a purta un nume de familie si prenume potrivit rigorilor nationale, informam ca cetatenii Republicii Moldova ale caror nume de familie si prenume au fost inscrise cu abatere de la normele onomasticii nationale, la dorinta lor, prin simpla cerere de ortografiere conform onomasticii nationale, depusa la oficiul starii civile de la locul de trai, pot solicita rectificarea acestora in actele de stare civila (de exemplu, din Ivan in Ion, din Stepan in Stefan etc.)”.

I.: Preconizati sa reduceti taxele de perfectare a actelor pentru cetatenii RM aflati in strainatate? Fiica mea se afla la studii peste hotare, in luna mai 2010 expira termenul pasaportului, iar costul unui pasaport obtinut la Ambasada RM din Germania este de circa 150 de euro. Nu vi se par exagerate aceste costuri, in special, pentru un student? (Elena Osadciuc, elenaosadciuc@yahoo.com)

A. O.: Nu stiu de unde ati luat ca trebuie sa plateasca 150 de euro. Problema e ca pana in prezent in general asemenea servicii nu s-au efectuat la ambasade, pasaportul trebuia perfectat doar in Moldova. Abia acum, vrem sa semnam, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene o directiva, care sa permita ambasadelor si consulatelor noastre perfectarea actelor de identitate pentru cetatenii aflati in strainatate. Numai dupa ce aceasta directiva va fi publicata in „Monitorul Oficial”, acest lucru va fi posibil. Iar pasaportul nu va costa 150 de euro, ci numai 250 de lei, pretul de perfectare a acestuia in R. Moldova.

I.: Domnule Oleinic, sunteti satisfacut de serviciile pe care le acorda populatiei „Posta Moldovei”? (Maria Gatlan, Soroca)

A. O.: „Posta Moldovei” este o intreprindere cu un foarte mare volum de lucru si o mare responsabilitate. Postasii repartizeaza pensiile, va aduc ziarele si revistele preferate. Desigur, probleme exista, nu totul e perfect. Dar noi am vrea ca pe viitor sa facem din oficiul postal un fel de centru informational, unde cetatenii sa aiba acces la toate serviciile de care au nevoie. Deja este posibila perfectarea celui de-al doilea pasaport in caz de necesitate: vii, scrii cerere la posta si primesti in termenul prevazut actul solicitat. Din pacate, noua guvernare a primit o mostenire foarte proasta a acestei intreprinderi. Am gasit „Posta Moldovei” cu pierderi de 11 milioane de lei, la data de 1 ianuarie 2010. Este o suma impunatoare. In prezent, CCCEC impreuna cu experti in audit, din interiorul si din afara intreprinderii, fac investigatii si analize concrete la fiece oficiu in parte, pentru a vedea de unde s-au luat aceste pierderi de milioane in anul 2009.

I.: Cand vom trece la pasaportul biometric? Va fi obligatoriu acesta pentru toti cetatenii?

A. O.: Trecerea la pasaportul biometric este o conditie a Comisiei Europene pentru libera circulatie a cetatenilor in tarile membre ale Uniunii Europene. RM va fi gata de la 1 ianuarie 2011 sa elibereze acest tip de pasapoarte. Ele vor fi obligatorii doar pentru cetatenii care vor dori sa calatoreasca in tarile membre ale UE. Pentru alte tari, cum sunt cele din spatiul CSI, vor fi valabile pasapoartele actuale. Este o necesitate in conditiile luptei cu terorismul, migratiei intensive a populatiei. Acest document dispune de un cip electronic in care se contine fotografia electronica a cetateanului, amprentele digitale, toate celelalte date de identitate si exclude posibilitatea falsificarii pasapoartelor.

I.: De ce permiteti, la nivel national, dublarea IDNP in alte sisteme? De exemplu, in asigurarile medicale obligatorii evidenta populatiei este dupa numarul politei de asigurare. Programul facut de ministerul dumneavoastra pentru CNAM a costat sase milioane de lei, dar s-a legalizat neavenit acest numar de polita, in detrimentul IDNP? (Andrei Doncila, fost angajat al CNAM)

A. O.: Aveti dreptate, in polita de asigurare noi avem un numar de identificare, in pasaport - alt numar. Incercam acum sa reparam situatia. Lucram in directia simplificarii si stabilirii unui singur numar de identificare a cetateanului - si in pasaport, si la politie, si in cartea galbena, asa e normal sa fie.

I.: Si inca o intrebare: ce fel de Registru al populatiei e acesta, cand la alegeri, in afara codului IDNP din buletin, mai folosim si carnetul militar, si alte documente care nu exclud fraudarea?

A. O.: Sunt de acord si aici cu dumneavoastra. Deocamdata legea permite votarea in baza mai multor documente. In prezent elaboram Registrul alegatorului, e un program special de actiuni, pe care il realizam impreuna cu Comisia Electorala Centrala. Dupa elaborarea acestui registru, pe care noi deja l-am experimentat in cateva primarii anul trecut, situatia se va ameliora.

I.: Sunt un fost coleg de facultate. As vrea sa ma primiti in audienta...

A. O.: Buna, Ioane. Ca fosti colegi, poti veni la mine oricand, nu neaparat sa te inscrii in audienta. Te astept!

I.: Cum sta R. Moldova cu accesul la Internet, domnule ministru? Comunistii au avut un program special, SALT, care prevedea asigurarea fiecarei localitati cu Internet. Care e situatia astazi? (Dumitru, Calarasi)

A. O.: Pai programul comunistilor s-a dovedit a fi unul declarativ. In prezent, avem doar 7,9 procente de acces la Internet - banda larga, adica la viteza mare. Si numai 28 procente de gospodarii au acces la Internetul propriu-zis. Acestea sunt cifrele in medie pe republica, dar la sate procentul e cu mult mai mic. Fibra optica nu a ajuns in toate localitatile. Ne punem toata speranta in investitiile pe care trebuie sa le atragem. In acest context, lansam in prezent doua servicii mari - Wi-Max si LTE de transmitere a informatiei, care vor permite accesul la Internet - banda larga. Trebuie sa cream conditii si sa eliminam obstacolele pentru ca investitorii sa vina in R. Moldova. O bariera deja a fost inlaturata, ma refer la faptul ca astazi operatorii de Internet au acces la traficul international, aceasta fiind una dintre conditiile Bancii Mondiale.

I.: Cand se vor ieftini pasapoartele?

A. O.: Sper sa gasim acoperire financiara pentru a reduce macar cu 10% costul lor actual. Si asta se va intampla in urmatoarele doua-trei luni. Guvernarea actuala a facut deja primul pas in directia aceasta. Noi eliberam gratis primul buletin de identitate tinerilor care implinesc 18 ani. Este costisitor, dar ne-am asumat aceste cheltuieli. In total, avem cca 20 de categorii de cetateni care beneficiaza de tarife speciale la perfectarea documentelor cu reduceri de pana la 100%. Intre acestia - invalizii de categoriile 1, 2, 3, veteranii.

I.: Avem in R. Moldova si sate netelefonizate, in secolul XXI?

A. O.: Sate fara legatura telefonica nu exista. Avem o retea foarte mare de oficii postale - peste 1150, pe care, repet, incercam sa le transformam intr-o retea de fibra optica, dandu-le astfel cetatenilor posibilitatea ca prin intermediul postei sa aiba acces la toate serviciile prestate de minister.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)