Opinii și Editoriale

Asteptam PERSPECTIVA zilei de mine

Despre problema plecarii moldovenilor s-a discutat si se discuta mult, insa despre intoarcerea lor se vorbeste mai putin. Iata de ce consider binevenit schimbul de opinii initiat de TIMPUL la acest subiect.

Voi incerca sa analizez problema, pornind de la propria-mi experienta si, pentru inceput, voi cita din scrisoarea lui Dumitru Musteata din Canada, adresata jurnalistului Arcadie Gherasim, ca replica la articolul „Veniti acasa, mai copii”: „Nici alegerea presedintelui, nici problema Transnistriei si nici chiar denumirea limbii nu intrec la moment in importanta aceasta grava realitate, ignorata cu moldoveneasca desavarsire”. Cred ca, daca n-as fi avut experienta aflarii in strainatate, as fi zis ca autorul exagereaza. Acum insa consider altfel, iar in sustinerea acestei pozitii voi aduce doua argumente.

Primul. Moldovenii angajati in structurile de stat din Canada, in bancile din SUA, la constructiile din Spania, ca soferi in Portugalia etc. poseda o vasta experienta profesionala. Revenirea lor acasa ar conduce la implementarea acestei experiente in economia nationala. Al doilea. In Moldova se considera ca, in tarile dezvoltate, calitatea vietii se bazeaza in exclusivitate pe nivelul economic al statelor respective. Or, lucrurile nu stau chiar asa.

Calitatea vietii in tarile dezvoltate depinde in foarte mare masura de nivelul dezvoltarii sociale a comunitatii. Aici ma refer, inainte de toate, la nivelul relatiilor persoana vs. persoana, persoana vs. societate, persoana vs. stat, persoana vs. mediu inconjurator etc. Altfel spus, in tarile dezvoltate oamenii sunt echipati cu un set de valori si practici sociale care le permit nu doar sa gestioneze o economie dezvoltata, dar, ceea ce este mai important, sa constituie o societate evoluata. Doua lucruri care sunt totusi diferite.

Moldovenii care au petrecut mai mult timp intr-o tara straina dezvoltata si care au reusit sa se integreze au insusit in mare masura valorile si practicile sociale caracteristice acestor tari. Astfel, in eventualitatea revenirii concetatenilor nostri acasa, ei pot forma acea armata de soc ce ar ajuta AIE sa realizeze cat mai repede o schimbare calitativa a societatii moldovenesti. Acesti moldoveni deja nu vor mai tolera cu atata usurinta bataia de joc a functionarilor ori a politicienilor, se vor interesa mai mult de politica autohtona si vor incerca sa implementeze in societatea noastra experienta comunitatilor in care au trait. Altfel spus, acel aproape jumatate de milion de moldoveni care se afla in strainatate este o potentiala masa critica si care, odata revenita acasa, poate cataliza procesul de schimbare initiat de AIE.

?in sa mentionez aici si exemplul Irlandei care, la mijlocul secolului trecut, era un stat foarte sarac. In prezent se considera ca fenomenul dezvoltarii economice actuale a acestei tari se datoreaza anume revenirii masive a irlandezilor acasa. Guvernarea de atunci a Irlandei a reusit sa le ofere concetatenilor sai ceea ce astazi moldovenii asteapta de la guvernarea lor – PERSPECTIVA zilei de maine.

Acum as dori sa fac o referire la articolul dlui Constantin Tanase, intitulat „Ne va invinge sistemul?”. Autorul scrie ca sistemul creat de comunisti opune o rezistenta enorma incercarilor noii guvernari de a efectua o schimbare calitativa a tarii. Chiar cu riscul de a fi dur criticat, doresc sa adaug un lucru: orice sistem este extrem de dificil de schimbat din interior si o astfel de schimbare dureaza foarte mult. In cazul nostru, sistemul este constituit nu doar din functionarii statului creat de comunisti. Din el fac parte aproape toti cetatenii RM – democrati ori comunisti, romani ori rusi, tineri ori batrani. Toti, intr-o masura mai mare sau mai mica (chiar daca-si doresc schimbarea ori cred ca si-o doresc), se opun schimbarilor calitative. Asa e natura umana, totul ce e nou pare strain si creeaza neincredere ori chiar frica.

P.S. Orasul Adelaide, in care locuiesc, e un oras mare, dar inconjurat de pustiu si s-ar parea ca nici urma de moldovean n-are de unde sa fie pe aici. Dar nu e asa. Aici traiesc patru familii din Moldova – medici, lectori universitari, programatori si un cunoscut businessman care a fugit de regimul comunist. Doua din aceste familii doresc sa revina acasa. Astfel, daca pentru Dumitru din Canada un indicator al reusitei noii guvernari este ne-plecarea a 5000 de tineri din Moldova in Quebec (care e dispus sa ne ofere acest numar de vize), pentru mine reusita AIE va fi revenirea a cel putin doua familii de moldoveni din Adelaide ACASa.

Dr. Stelian Manic,
Universitatea Adelaide, Australia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *