Grupul farmaceutic AstraZeneca anunţă că a găsit - în urma unor cercetări suplimentare - ”formula câştigătoare” a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, asupra căruia autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări - începând de la 4 ianuarie, relatează AFP.
”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva covid-19, anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times.
Vaccinul AstraZeneca asigură o ”protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de covid-19, dă asigurări Pascal Soriot.
În primele rezultate ale tstelor clinice la scară mare - realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.
În spatele acestei eficienţe medii se aflau diferenţe mari în două protocoale diferite.
Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu.
Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi.
Aceste rezultate au fost criticate, în urma injectării unei jumătăţi de doze - printr-o eroare - unui grup relativ redus în acest protocol.
Laboratorul anunţa atunici că vaccinul său necesita ”un studiu suplimentar”.
Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că el este relativ mai ieftin şi nu are nevoie să fie păstrat la oo temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius.
Acest lucru uşurează o vaccinare la scară mare şi în aziluri de bătrâni.
Prima ţară occidentală care a început să injecteze doze Pfizer/BioNTech, regatul Unit contează pe acest al doilea vaccin şi pentru a pune capăt unei intensificări a contaminării, atribuite pe teritoriul britanic unei noi variante a noului coronavirus SARS-CoV-2.
Împotriva acestei mutaţii a virusului, ”noi credem, pentru moment, că vaccinul urmează să rămână eficient”, anunţă Pascal Soriot.
”Însă nu putem fi siguri, iar astfel vom efectua teste”, anunţă el.
Pascal Soriot dă asigurări că noi versiuni sunt pregătite pentru orice eventualitate, însă îşi exprimă speranţa să nu fie nevoie de ele.
”Trebuie să fim pregătiţi”, subliniază el.
LONDRA COMANDĂ 100 DE MILIOANE DE DOZE
Regatul Unit a comandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca - dintre care 40 de milioane să fie disponibile până la sfârşitul lui martie.
În total, Guvernul lui Boris Johnson a asigurat accesul la peste 350 de milioane de doze până la sfârşitul anului viitor, aprovizionându-se de la şapte producători încă din faza testelor clinice.
În total, peste 600.000 de persoane au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin Pfizer/BioNTech.
Succesul campaniei de vaccinare aflată în curs în Regatul Unit este cu atât mai crucial cu cât regatul este una dintre cele mai afectate ţări din lume de covid-19, care înregistrează peste 70.000 de morţi şi un nou val de contaminări.
Autorităţile au atribuit această intensificare a îmbolnăvirilor unei mutaţii care prezintă, potrivit unui studiu, o contagiozitate mai mare de 50%, pănă la 74%.
În lupta împotriva acestei tendinţe, autorităţile britanice au reintrodus în carantină o parte a populaţiei, la Londra.
Începând de sâmbătă, Scoţia şi Irlanda de Nord au intrat, la rândul lor în izolare.
|
Atacul a avut loc într-o localitate din sudul țării. Până la acest moment se știe doar că atacatorul a acționat singur, are aproximativ 20 de ani și i-a înjunghiat pe oameni pe stradă.
( ) Citeşte tot articolulZiua mondială a obezităţii este marcată anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulPe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism din istoria recenta a României care a lăsat in urma peste 1.500 de morți, 11.000 de râniți si zeci de mii de clădiri prăbușite sau avariate.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii...
( ) Citeşte tot articolulÎn Parlament a fost înregistrat oficial proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Potrivit surselor din Parlament, aceasta comisie ar urma sa-l aleaga in funcția de Avocat al Poporului...
( ) Citeşte tot articolulOul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Reţeta cu ouă fierte: Ouă umplute ...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulDe la înființarea sa Operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești este un client al BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube...
( ) Citeşte tot articolulSpirit enciclopedic, filozof, finanțist de geniu, Mircea Vulcănescu s-a născut la București la 3 martie 1904 în familia unui inspector financiar.
( ) Citeşte tot articolul