Atacatorul de la Radio „Ecoul Moscovei” – un psihopat asmuțit de televiziunea de stat

publicat în Actualitate pe 25 Octombrie 2017, 09:56

O jurnalista a postului de radio rusesc „Ecoul Moscovei“, Tatiana Felgenhauer, a fost atacată cu un cuțit în redactie, la numai două săptămâni după ce o emisiune tv a unui post de propaganda din Rusia a infierat-o public, acuzand-o ca este „vânduta Occidentului”,  scrie Le Mond, citat de paginaderusia.ro

Potrivit șefilor postului de radio – unul dintre puținele care își mai permite să critice guvernul, – tragedia din redatie a fost rezultatul „violentei extreme“ care s-a cristalizat în jurul ultimelor mass-media independente din Rusia.

Atacatorul pare a fi o persoana instabila mental – a spus dintr-odată că era agresat sexual de victima sa pe cale „telepatica“. Insa mulți jurnalisti acuza postul de televiziune „Russia 24“, care cu două săptămâni în urma a prezentat un material documentar înrăit despre jurnaliștii „Ecoul Moscovei“, unul dintre colaboratorii înfierati în mod special de televiziunea de propaganda fiind Tatiana Felgenhauer.

„La 11 și 12 octombrie, în intervalul de maxima audienta, canalul de știri din Rusia a prezentat o asa-zisa ancheta despre „activitățile subversive“ ale „Ecoului Moscovei”, denumit in material „Ecoul Departamentului de Stat”. Jurnalistii erau acuzati direct ca reprezinta “o organizație pro-occidentala care face propaganda în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Rusia… Pentru stabilitatea societatii ruse, ONG-urile cu finanțarea ascunsa devin mai periculoase decât “Statul Islamic”- a sugerat cu obraznicie prezentatorul ”Russia 24“.

De altfel, în declarația Uniunii Jurnaliștilor din Rusia se ridica problema responsabilitatii ”Russia 24” in cazul atacului asupra jurnalistei: ”Noi credem că aceste documentare incită la ură împotriva colegilor noștri și ar putea fi principala cauza a atacului acelei persoane dezechilibrate asupra Tatianei”.

La randul sau, agentiile de stiri oficiale Interfax și RIA Novosti au citat surse anonime din poliție, sugerând motivații vagi „personale” pentru atacul asupra lui Felgenhauer.

Și alte mass-media au scris că atacatorul este bolnav psihic. Cu toate acestea, atacul a avut loc în contextul presiunii tot mai mari a posturilor de televiziune propagandistice asupra jurnalistilor independenti. De altfel, recent, in urma amenințărilor și a atacurilor, o alta jurnalista de radio – Iulia Latînina – a părăsit Rusia.

În Rusia, diatribele politice ale televiziunilor de stat de multe ori dau tonul pentru acțiunile procurorilor si a diverselor organizatii pro-Kremlin. Totusi, nu există nicio dovadă că în cazul Felgenhauer, agresorul a aparținut unei astfel de grupari.

„Incitarea la ura impotriva jurnaliștilor liberali care vine dinspre mass-media de stat este continua si la scara larga” – a declarat Evghenia Albaț, editorul New Times, care are propria emisiune la Radio “Ecoul Moscovei” – Nimeni nu ne apăra, suntem dusmanii tuturor”.