Editorial

Atacul de tip raider al lui Vlad Filat

Raiderul sesizează slăbiciunile celorlalţi şi acţionează rapid şi eficient, fără să ţină seama de considerente morale. Pentru el contează doar rezultatul: obţinerea victoriei. Danny DeVito joacă un rol magistral de raider în filmul „Banii altor oameni”. Nemilos, dar sincer, DeVito recunoaşte într-una din replicile sale: „Îmi plac banii mai mult decât lucrurile pe care le pot cumpăra cu ei… însă ceea ce iubesc mai mult decât banii sunt banii altor oameni”. În film, raiderul are o filosofie simplă, când i se spune că vor fi schimbate legile şi va fi pedepsit: „Poţi schimba orice legi vrei. Nu poţi opri jocul. Eu voi exista în continuare. Mă voi adapta”. Raiderul este prădătorul natural…

Însă raiderii nu există doar în lumea economică – ei există şi în politică. Iar premierul Vlad Filat a dovedit în şedinţa de joia trecută a Parlamentului că este un adevărat raider politic. Un prădător natural. Filat a sesizat blocajul şi a văzut slăbiciunile şi interesele celorlalţi. Comuniştii ard de nerăbdare să intre în acţiune – panourile şi declaraţiile televizate nu le sunt de ajuns. Iar prin acţiune comuniştii înţeleg dinamitarea AIE. Liberalii şi democraţii din AIE au un electorat restrâns, care îi face să se teamă de noi alegeri. Filat a ales să joace cartea periculoasă a votului alături de comunişti pentru a suci mâna la spate partenerilor de Alianţă. Rezultatul imediat: demiterea directorului SIS – o lovitură directă aplicată liberalilor. Filat nu s-a oprit aici şi a promis noi lovituri şi pentru democraţi (demiterea procurorului general şi suspendarea lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului).

Un atac de tip raider clasic: încerci să distrugi partenerii mai slabi în speranţa că te vei putea întări prin absorbţia rămăşiţelor. Sau, dacă nu îi distrugi pe partenerii tăi mai mici, măcar le scoţi dinţii şi îi faci să ţi se supună… În toată această ecuaţie există un element paradoxal: argumentaţia atacului de tip raider politic al lui Vlad Filat s-a întemeiat pe demonizarea unui atac de tip raider economic! Una vorbim şi alta fumăm, cum a spus Tudor Arghezi când l-a văzut pe Zaharia Stancu aprinzându-şi o ţigară Kent după un furibund discurs împotriva capitalismului american. Însă Vlad Filat a ales să meargă pe o coardă mult prea subţire. Nu are cum să nu ştie că noi alegeri anticipate vor duce la un Parlament asemănător cu cel de acum.

Acelaşi lucru îl ştiu şi democraţii, liberalii şi comuniştii. Motiv din care, cel mai probabil, Filat nu merge spre alegeri anticipate, ci încearcă să obţină votul comuniştilor pentru alegerea preşedintelui în actuala structură a Parlamentului. Iar pentru asta trebuie să fie sacrificaţi liberalii şi democraţii. Ar exista şi varianta cea mai puţin probabilă, în care Lupu şi Ghimpu vor închina steagul în faţa lui Filat. Dacă e aşa sau nu, se va vedea în timp. Până atunci însă, evident e că Vlad Filat a executat un atac raider politic prin condamnarea unui atac raider economic. Adică, una vorbeşte şi alta fumează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *