Externe

Atentat la Tel Aviv: Israelul suspendă permisele de intrare pentru 83.000 de palestinieni

‘Toate permisele acordate pentru Ramadan, în special permisele destinate vizitelor familiale (pentru palestinieni) din Iudeea-Samaria sunt înghețate. (…) 83.000 de permise sunt deci înghețate’, a anunțat COGAT, departament însărcinat cu coordonarea activităților israeliene în teritoriile palestiniene. Iudeea-Samaria este denumirea prin care guvernul israelian face referire la Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat.

O mare parte dintre aceste permise sunt acordate palestinienilor care se deplasează în Ierusalimul de Est, parte palestiniană a Ierusalimului ocupat și anexat de Israel, cu ocazia Ramadanului care a început luni. Alți palestinieni se deplasează în mod tradițional în Israel pentru a se întâlni cu cei apropiați.

Autoritățile israeliene au decis de asemenea să înghețe toate cererile de permise pentru locuitorii din Fâșia Gaza. Numeroși palestinieni din Fâșia Gaza solicită autorităților israeliene permisiunea de a ieși din Gaza, aflată sub blocada statului israelian, pentru a merge și a se ruga pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, cu ocazia Ramadanului.

Măsurile survin după ce doi palestinieni au provocat teroare deschizând focul la întâmplare miercuri seara, la Tel Aviv, asupra clienților aflați la mese într-o zonă de restaurante și baruri, fiind cel mai sângeros atac comis de palestinieni împotriva israelienilor de la declanșarea valului de violențe în octombrie 2015.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat la locul atentatului după ce a avut întrevederi cu înalți responsabili, între care noul ministru al apărării, Avigdor Lieberman. Acest atentat est un prim test major pentru Avigdor Lieberman, care, cu câteva zile înainte de a deveni ministru al apărării, acuzase guvernul de slăbiciune în fața atacurilor. La Tel Aviv, municipalitatea a anunțat o întărire a măsurilor de securitate în jurul unor școli, instituții publice și zone frecventate.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *