Externe

Atentate la Paris: O nouă persoană inculpată în Belgia

‘Numitul Zakaria J., născut în 1986, de naționalitate belgiană, care a fost reținut la 20 ianuarie pe Chaussée de Gand (cartierul Molenbeek) a fost plasat sub mandat de arestare (în arest provizoriu) de către judecătorul de instrucție’, a precizat Parchetul într-un comunicat.

Este cea de a 11-a persoană inculpată în Belgia în cadrul anchetei privind atentatele din 13 noiembrie de la Paris, care s-au soldat cu 130 de morți.

Zakaria J. ar fi un apropiat al lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de la Paris, potrivit media belgiene. Parchetul nici nu a confirmat, nici nu a dezmințit această informație și nu a furnizat detalii privind faptele de care este acuzat.

Potrivit legii belgiene, el ar urma să compară în cinci zile în camera de consiliu, care va decide asupra menținerii sau nu a stării de arest provizoriu.

Ancheta din Belgia a permis destructurarea unei părți a rețelei care l-a ajutat pe unul dintre presupușii participanți la atentate, Salah Abdeslam, să se întoarcă în Belgia și apoi să dispară. De asemenea, au fost descoperite trei locuințe folosite pentru pregătirea atacurilor de la Paris.

Dintre cei 11 oameni inculpați în Belgia, nouă sunt în continuare încarcerați. Justiția belgiană a decis vineri să-l elibereze pe Ayoub Bazarouj, cel de al zecelea inculpat. Ancheta derulată după arestarea sa la 30 decembrie ‘a permis să se constate că nu există suficiente indicii de culpabilitate la adresa sa’, indică un comunicat al Parchetului federal.

La trei zile după atentate, domiciliul familiei Bazarouj, situat în Molenbeek, a fost vizat de o spectaculoasă operațiune de poliție. Anchetatorii belgieni credeau în mod eronat că Salah Abdeslam s-ar fi refugiat în acest cartier din care provin numeroși jihadiști după ce i-a transportat pe kamikaze la Stade de France.

Ayoub Bazarouj a fost arestat după ce a făcut aluzie la Salah Abdeslam în cadrul unor convorbiri telefonice, dar era vorba despre simple ‘glume’, potrivit avocatului său, Yannick De Vlamynck.

Dintre ceilalți inculpați, unul a închiriat autovehiculul reperat în apropierea celor trei locuințe conspirative din Belgia. Un altul a avut contacte telefonice cu verișoara jihadistului belgian Abdelhamid Abaaoud. Amândoi au murit în asaltul forțelor speciale asupra unui apartement din suburbia pariziană Saint-Denis de la 18 noiembrie.

Pierre N., un belgian născut în 1987, apropiat atacatorului sinucigaș Bilal Hadfi, a ieșit din arest provizoriu la finalul lui decembrie, dar continuă să fie inculpat.

Patru oameni sunt în continuare căutați, printre care Salah Abdeslam și Mohamed Abrini, ultimul suspectat că a participat cel puțin la stabilirea locurilor vizate de atacurile de la Paris.

Abrini a fost filmat pe 11 noiembrie la volanul unei mașini care a fost folosită două zile mai târziu în timpul atacurilor teroriste din capitala Franței. El a fost surprins de camerele de luat vederi într-o benzinărie din nordul Franței alături de Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele din 13 noiembrie.

Într-un apel la martori emis de poliția federală belgiană, Mohamed Abrini a fost descris drept ‘periculos și probabil înarmat’.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *