Internațional

Atentatele teroriste de la Paris, condamnate ferm în întreaga lume

Șefa guvernului german Angela Merkel s-a declarat ‘profund tulburată de știrile și imaginile venite de la Paris’.

‘Sunt șocat de evenimentele din această noapte de la Paris. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre poporul francez. Vom face tot ce putem pentru a ajuta’, a scris pe Twitter premierul britanic David Cameron.

Premierul italian Matteo Renzi a notat pe Twitter că Italia este ‘alături de frații francezi după atacul atroce contra Parisului și contra Europei’. ‘Europa, lovită în inimă, va ști să reacționeze la barbarie’, a adăugat el.

‘Toate aceste fapte confirmă că ne confruntăm cu o provocare fără precedent, de o imensă cruzime’, a reacționat ministrul de externe spaniol Jose Manuel Garcia Margallo.

La rândul lor, principalele instituții ale Uniunii Europene au condamnat atacurile, pe care le-au calificat drepte ‘atacuri josnice’, într-o declarație comună de solidaritate cu Franța.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat ‘profund șocat de atacurile teroriste oribile’ de la Paris. ‘Stăm uniți și fermi în lupta contra terorismului. Terorismul nu va înfrânge niciodată democrația’, a subliniat el.

‘Secretarul general al ONU condamnă atacurile teroriste infame comise în diferite locuri din Paris’, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon.

La Casa Albă, președintele SUA Barack Obama a afirmat că atentatele de la Paris cosntituie un ‘atac contra umanității și valorilor universale pe care le împărtășim’, în timp ce secretarul de stat american John Kerry a vorbit despre ‘acte pline de ură și răutate’.

Rusia, care a condamnat ‘asasinatele inumane’ de la Paris, s-a declarat pregătită să ‘ajute în ancheta privind aceste crime teroriste’. Președintele rus Vladimir Putin a exprimat condoleanțe și solidaritatea țării sale cu președintele François Hollande și cu poporul francez, potrivit agenției de presă TASS.

Japonia s-a declarat sâmbătă ‘șocată’ de atentatele teroriste sângeroase comise la Paris și s-a angajat că conlucreze cu comunitatea internațională pentru prevenirea terorismului. ‘Guvernul este șocat de aceste acte de terorism inumane și odioase soldate cu atâtea victime și va lucra cu comunitatea internațională pentru prevenirea terorismului’, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rohani a anunțat că își amână turneul diplomatic în Europa și a condamnat dur atentatele din Franța, pe care le-a calificat drept crime împotriva umanității, potrivit agenției de presă oficiale iraniene Irna. ‘În numele poporului iranian, care a fost el însuși victimă a terorismului, condamn ferm aceste crime contra umanității și transmit condoleanțele mele poporului francez îndoliat și guvernului’ de la Paris, a scris Rohani într-un mesaj adresat președintelui francez François Hollande.

Într-o convorbire telefonică, președintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său francez Francois Hollande că Beijingul ‘condamnă în modul cel mai ferm actul de barbarie’ și a afirmat că țara sa este pregătită să-și amplifice eforturile de combatere a terorismului internațional.

‘Casa libertății a fost asaltată de teroriști deciși să atace și să suprime libertatea, nu numai în Franța, ci și în restul lumii’, a declarat premierul australian Malcolm Turnbull, în timp ce șefa statului brazilian Dilma Rousseff s-a arătat șocată de ‘brutalitatea teroristă’ și și-a exprimat solidaritatea cu poporul și guvernul Franței.

Președintele argentinian Cristina Fernandez Kirchner s-a declarat impresionată de ‘oroarea și tragedia globală provocate de terorism’. ‘Este nevoie urgentă de tratarea la nivel mondial a problemei terorismului dintr-o perspectivă nouă, mai amplă, pentru că altfel nu vom putea să ne simțim în siguranță nicăieri’, a scris Kirchner pe Twitter.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *