Sănătate

Atenţie la banane! Pot fi infectate cu o boală provocată de ciuperci

Bananele Cavendish reprezintă aproximativ 45% din recolta anuală de banane la nivel global, cu o valoare anuală de 8,5 miliarde de dolari, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. 

O infecţie cu o ciupercă, cunoscută sub numele de Boala Panama (Fusarium oxysporum f. sp. Cubense), a înlăturat o mare parte din culturile de banane din lume în prima jumătate a secolului 20. Potrivit publicaţiei The Scientist, boala Panama s-a reîntors sub forma unei noi tulpini, care a primit numele de Tropical Race 4.

Ciuperca întră în plantă prin rădăcină, din cauza solului infectat sau a apei, şi apoi se împrăştie prin sistemul vascular al plantei. Odată expusă, planta se îngălbeneşte şi devine vizibil bolnavă, uscată şi pleoştită. Pe măsură ce boala progresează, apar dungi maro şi violete pe trunchiul plantei, după care aceasta moare. Boala se răspândeşte prin sol de la o plantă la alta, de la plantaţie la plantaţie. În prezent aceasta s-a răspândit în Asia, în Pacific şi în Australia. 

Nu există tratamente sau remedii pentru aceasta boală. 

Timpul.md cu referite la The Scientist 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *