Atenţie la ciocolata Milka cu lapte alpin!
În cazul bÄuturii rÄcoritoare, în urma analizei produselor din trei ÈÄri, au fost sesizate diferenÈe cu privire la conÈinutul de suc de fructe: România: minim 5% suc de portocale, din concentrat; Marea Britanie: 3,7% suc de portocale Èi 1,7% suc de citrice, din concentrat; Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.
O altÄ diferenÈÄ sesizatÄ este reprezentatÄ de numÄrul de aditivi alimentari, în produsele din România regÄsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt aditivi Èi, respectiv, în Spania zece aditivi.
În ceea ce priveÈte produsul Milka CiocolatÄ cu lapte alpin, în urma analizei produselor din douÄ ÈÄri, principala diferenÈÄ pe care o observÄm se referÄ la numÄrul de aditivi alimentari.
Astfel, la produsul din România a fost adÄugat suplimentar, pe lângÄ lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parÈial ingredientul de o calitate superioarÄ, dar mai costisitor, "unt de cacao".
RecomandÄm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentaÈia copiilor.
Cele douÄ produse, chiar dacÄ aduc acelaÈi aport caloric, 530kCal/100g, prezintÄ mici diferenÈe în ceea ce priveÈte conÈinutul de nutrienÈi. ConstatÄm astfel cÄ, deÈi conÈinutul de grÄsimi este mai mic în cazul produsului gÄsit pe piaÈa din România, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29,5g/100g ce se regÄsesc în produsul din Spania, acesta ascunde în fapt o cantitate mai mare de grÄsimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17,5g/100g.
FÄcând diferenÈa, reiese un conÈinut diminuat al grÄsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11g/100g, faÈÄ de produsul echivalent din Spania (12g/100g). DiferenÈe pot fi sesizate Èi în ceea ce priveÈte conÈinutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în Èara noastrÄ), de proteine (mai mic la produsul comercializat în România) Èi sare (mai mic la produsul comercializat în Èara noastrÄ).
SpecialiÈtii de la Clinica de nutriÈie KiloStop avertizeazÄ cu privire la E-urile regÄsite în aceste produse: "Cu cât numÄrul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncÄ în a-i elimina. ObservÄm cÄ în Marea Britanie Èi Spania gÄsim specificaÈia: "conÈine o sursÄ de fenilalaninÄ". Fenilalanina este un aminoacid care se aflÄ în compoziÈia îndulcitorului aspartam. ExistÄ o afecÈiune geneticÄ numita fenilcetonurie, care reprezintÄ incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecÈiune gravÄ care poate duce la retard psihic dacÄ nu este tratatÄ de timpuriu. De aceea, produsele care conÈin aceastÄ substanÈÄ trebuie sÄ aibÄ pe ambalaj un avertisment în acest sens".
"Pe de altÄ parte, observÄm cÄ raportul este inversat în ceea ce priveÈte conÈinutul de carbohidraÈi (zahÄr) Èi cel de calorii. DupÄ cum puteÈi vedea pe eticheta, are zero nutrienÈi, adicÄ zero proteine, zero grÄsimi bune, zero carbohidraÈi buni. Singura sursÄ de carbohidraÈi este din zaharuri simple. Aceste zaharuri au fost cândva carbohidraÈi complecÈi, benefici pentru organism, însÄ mâna omului a înlÄturat din aceÈtia fibrele alimentare, vitaminele Èi mineralele Èi astfel au rÄmas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte uÈor sub formÄ de grÄsime, determinÄ creÈteri Èi scÄderi bruÈte ale glicemiei, influenÈând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creÈte senzaÈia de foame. ZahÄrul nu este altceva decât un hoÈ de nutrienÈi. El nu numai cÄ aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumÄ din rezervele de vitamine Èi minerale ale organismului. AÈadar, pe lângÄ faptul cÄ Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai Èi consumÄ din cantitatea de vitamine Èi minerale pe care o avem în corp", au completat specialiÈtii de la Clinica de nutriÈie KiloStop.
În urma efectuÄrii unor cercetÄri, Bulgaria, Cehia, CroaÈia, Estonia Èi Slovacia au sesizat anul trecut Comisia EuropeanÄ privind standardele duble ale calitÄÈii produselor vândute de unele companii în est, faÈÄ de cele din vest.
O cercetare coordonatÄ de eurodeputata cehÄ Olga Sehnalova a relevat cÄ aproximativ o treime dintre produsele comercializate în Cehia au o calitate inferioarÄ celor similare comercializate de aceleaÈi companii în Germania.
Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a fÄcut apel anul acesta, pe 14 martie, la încetarea discriminÄrii Èi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru JustiÈie, consumatori Èi egalitate de gen, Vera Jourova, Èi Ombudsmanului European, Emily O’Reilly.
Ulterior, la sfârÈitul lunii martie, Avocatul Poporului din România s-a sesizat din oficiu cu privire la informaÈiile privind protestul statelor din Grupul de la ViÈegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare Èi monitorizarea fenomenului de cÄtre Ministerul Agriculturii din România.
Sesizarea din oficiu vizeazÄ posibila încÄlcare a douÄ articole din ConstituÈie privind egalitatea în drepturi Èi dreptul la ocrotirea sÄnÄtÄÈii Èi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se aratÄ cÄ asociaÈiile pentru protecÈia consumatorilor Èi Guvernele s-au plâns cÄ unii producÄtori de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinatÄ Europei Centrale Èi de Est.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunÈat atunci constituirea unui ‘colectiv de muncÄ’ format din reprezentaÈi ai ministerului, AutoritÄÈii NaÈionale Sanitar-Veterinare Èi pentru SiguranÈa Alimentelor Èi ai AgenÈiei NaÈionale pentru ProtecÈia Consumatorilor, în vederea stabilirii dacÄ folosirea standardelor duble este practicatÄ de marile branduri Èi în România.
Sursa: digi24.ro
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!