Actualitate

Atentie la liste!

Problema listelor electorale revine in actualitate dupa ce ieri CEC a chemat autoritatile locale sa inceapa intocmirea lor pentru viitoarele anticipate. Comisia a stabilit ca primarii vor organiza aceasta procedura pana la 3 iulie si vor transmite listele in format electronic pana la 6 iulie. Chiar daca membrii CEC au spus ca nu anticipeaza anumite lucruri si ca nu cunosc pentru cand va fi anuntat scrutinul, putem deduce ca, cel mai probabil, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 26 iulie. Conform legii, listele trebuie sa fie gata cu 20 de zile inainte de alegeri, atunci cand se va incepe procedura de verificare.

Suspiciunea ca si anticipatele ar putea fi fraudate prin intermediul listelor de alegatori continua sa persiste. Potrivit celor trei partide de opozitie parlamentare, si la alegerile precedente autoritatile locale aveau liste proprii, numai ca in ajun Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) a remis sectiilor de votare listele sale, dupa care au si votat atat cei vii, cat si cei morti. Unii membri CEC, printre care secretarul Iurie Ciocan si presedintele Eugen Stirbu, au dat vina pentru acest fapt pe „primarii incompetenti”. Ei au argumentat ca in CD-urile de la MDI se continea informatie suplimentara, si nu de baza. Mai mult, Ciocan a sugerat ca ar fi bine ca in municipiile Balti si Chisinau sa fie folosite datele MDI, deoarece este dificil sa fie verificate listele la domiciliu. Potrivit lui, preturile ar fi solicitat deja acest lucru. Propunerea lui Ciocan a fost insa dur criticata de membrul CEC Vasile Gafton. „Trebuie sa spunem clar in hotarare ca este exclus de a utiliza datele MDI. Am prieteni care au gasit in apartamentul lor inca cinci-sase persoane puse la evidenta. Preturile pot gasi si alte parghii de a verifica listele, exista asociatiile municipale de gestiune a fondului locativ s.a.”, a mentionat Gafton. In acelasi timp, Nicolae Garbu a propus ca o mai mare atentie si perioada sa fie acordata verificarii listelor.

Membrii CEC au recunoscut ca o problema ar putea sa apara in privinta participarii la vot a studentilor. In timpul vacantei, acestia se vor afla pe adresa domiciliului permanent, adica la parinti, iar ei, conform legii, trebuie sa voteze la adresa unde au viza de resedinta in centrele universitare. In acelasi timp, ei nu vor reusi sa depuna cereri de schimbare a resedintei cu 45 de zile inainte de alegeri, pentru ca toata perioada campaniei va fi de doar 45 de zile.Conform Codului Electoral, listele electorale se intocmesc de catre primarii, se verifica de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, la domiciliul alegatorilor inscrisi in ele, se semneaza de catre primarul localitatii si se aduc la cunostinta publica (se afiseaza) in localurile sectiilor de votare cu 20 de zile inainte de ziua alegerilor. „Alegatorii au dreptul sa faca contestatii impotriva neincluderii lor in lista sau excluderii din ea, precum si impotriva altor erori comise la inscrierea datelor despre sine”, se mai spune in lege.
 

Cele trei partide care au contestat rezultatul alegerilor – PL, PLDM si AMN – afirma ca de data aceasta vor fi mult mai vigilenti, avand deja o experienta in acest sens. „Spre deosebire de campania precedenta, nu vom lasa listele electorale la discretia MDI. Vom avea observatori in toate localitatile care vor monitoriza mai minutios derularea procesului electoral”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat. Politicianul a spus ca formatiunea sa va solicita baza de date cu toti cei decedati in ultimii ani si cu toti cei care au atins majoratul. Un demers similar a depus si PL la autoritatile guvernamentale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *