Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

Eveniment 8 August 2011, ora 09:52    Din editia print

Atenţie, viitori şoferi! Teste greşite şi în noua broşură auto!

Marime Font

Recent pe piaţă a apărut o nouă broşură de teste pentru pregătirea şi examinarea conducătorilor auto. Aceasta, potrivit specialiştilor, are un şir de necorespunderi, greşeli şi abateri de la Regulamentul circulaţiei rutiere. Cât de necesare sunt aceste grile de teste pentru elevii şcolilor auto? „În şcoala auto trebuie să se facă carte şi să se înveţe legislaţie, nu teste. Testele sunt doar o opţiune de verificare...”, afirmă şeful adjunct al Direcţiei documentare a conducătorilor auto a MTIC, Ilie Bricicaru.

Vasile Onceanu, conf. univ. al Catedrei de inginerie a transportului auto şi tractoare a Universităţii Agrare de Stat, a declarat că în „Teste şi grile de corectare” sunt incluse întrebări care nu se referă la siguranţa traficului rutier. „Broşura induce în eroare conducătorii auto şi îi impune să procedeze altfel decât se stipulează în Regulamentul circulaţiei rutiere”, afirmă el. „Chiar din start, am observat că există 115 întrebări greşite în această broşură cu teste. Încă n-am verificat detaliat broşura, dar am văzut că sunt cazuri în care indicatoarele rutiere nu corespund cu sarcina testului”, a spus specialistul în domeniu Gheorghe Ermurache.

Contactat de TIMPUL, coordonatorul ediţiei, Mihai Hasan, a menţionat că Vasile Onceanu şi Gheorghe Ermurache vor să scoată de pe piaţă un concurent esenţial în domeniu. „Nu există ediţie care să nu conţină vreo greşeală. Broşura „Teste şi grile de corectare” este o ediţie iniţială, tipărită de jumătate de an şi, evident, are greşeli comise din neatenţie sau din grabă. Ele au fost deja redactate în baza de date a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţilor. Acesta este un tiraj de probă la care are acces orice persoană şi oricine este binevenit să aducă completări”, a spus Hasan. „Şi ediţia al cărei autor este Vasile Onceanu conţine nenumărate greşeli, care, pe parcursul anilor 2001-2010, n-au fost corectate”, a adăugat el.


Vasile Onceanu mai spune că sunt o „sumedenie de întrebări la care răspunsul corect este, de fapt, incorect”. „Şi mai mult, există şi întrebări inutile legate de mecanică. De exemplu: ce rol are termostatul la instalaţiile de răcire? Adică, dacă eu nu ştiu că termostatul menţine regimul termic optim în motor, nu pot conduce în siguranţă? Ei (autorii – n.n.) habar n-au de construcţia automobilului şi, mai mult decât atât, aceste întrebări nu au nicio valoare din punct de vedere al siguranţei rutiere. Pentru ce trebuie să poluăm creierul cu informaţii inutile care, în momentele critice, pot influenţa negativ asupra deciziei conducătorului auto?”, se întreabă Onceanu.

M. Hasan susţine: „Hotărârea de Guvern nr. 1452 din 24.12.2007 prevede că procesul de examinare cere cunoaşterea legislaţiei rutiere, mecanica şi acordarea primului ajutor medical”.


Cele „două variante” ale Ordinului nr. 350 din 21 mai 2010

Specialiştii afirmă că, prin faptul că menţionează în căsuţa redacţională a broşurii că, „În conformitate cu Ordinul ministrului Educaţiei, nr. 350 din 21 mai 2010 – Cu privire la aprobarea şi punerea în aplicaţie a Culegerii de 700 de întrebări şi teste (tematice) pentru pregătirea la examenul de obţinere a permisului de conducere (p.3) se recomandă Ministerului Tehnologiilor Informaţionale aplicarea respectivei variante în procesul de examinare”, M. Hasan falsifică ordinul ministrului.

În ordin (vezi foto) se menţionează „1. a aproba şi a apune în aplicare, începând cu 15 iunie 2010, „Culegerea de 700 de întrebări şi teste (tematice) pentru pregătirea la examenul teoretic de obţinere a permisului de conducere”. „Deci, Culegerea de 700 de întrebări, ci nu această grilă de teste”, spune Onceanu.

M. Hasan susţine că există două variante ale acestui ordin. „În punctul trei a fost adăugată fraza „precum şi în baza altor materiale didactice aprobate în modul stabilit”. Ambele variante ale ordinului au fost semnate de ministrul Educaţiei Leonid Bujor. „Am expediat o scrisoare Ministerului Educaţiei şi am primit următorul răspuns: „În ceea ce priveşte invocarea emiterii celor două variante ale ordinului, putem menţiona că modificarea punctului trei al ordinului în cauză a fost operată pentru a completa, adică pentru a crea posibilitate de concurenţă în selectarea şi utilizarea materialelor didactice, precum şi în baza altor materiale didactice aprobate în modul stabilit. Prima variantă nu a fost distribuită în instituţii, fiind doar consultată cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţie”. Este ilegal”, a spus Hasan.

Onceanu a explicat că prima variantă a ordinului a fost dată Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, care a constatat că, pentru a nu crea monopol, trebuie să fie admise şi alte materiale didactice. Şi acest ordin a fost modificat.

Mai mulţi jurişti contactaţi de noi au spus că este în vigoare ordinul emis, iar celălalt nu există şi, deci, nu s-a efectuat o ilegalitate.

Elevii trebuie să înveţe legislaţia, nu testele

Şeful adjunct al Direcţiei documentare a conducătorilor auto a MTIC, Ilie Bricicaru, a spus că la examen sunt două modele de teste. „Conform ordinului institutului, avem două seturi de teste: unul al autorilor Vasile Onceanu şi Constantin Aizenştadt şi al doilea - al grupului de autori condus de Hasan. Am constatat foarte multe nereguli şi în prima, dar şi în a doua broşură. Ele sunt verificate şi corectate permanent în sistem”, a afirmat Bricicaru. „Solicităm autorilor testelor să ni le prezinte într-o formă electronică bine stabilită. Avem un soft în care sunt introduse toate testele şi avem un grup de autori care are acces la softul acesta. Fiecare întrebare este verificată şi cizelată”, a afirmat el. „Scopul nostru este ca în şcoala auto să se facă carte şi să se înveţe legislaţie, nu teste. Testele sunt o opţiune de verificare. Procesul educaţional trebuie să fie bazat pe planuri şi programe de pregătire, pe curriculum şi nicidecum pe diferite teste. Normele guvernamentale spun că testul la examenul pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să includă întrebări din legislaţia rutieră, noţiuni generale de mecanică auto şi pregătire medicală”, a spus Ilie Bricicaru, menţionând că în acest caz este vorba despre un interes pur monopolist şi financiar.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)