Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

Eveniment 8 August 2011, ora 09:52    Din editia print

Atenţie, viitori şoferi! Teste greşite şi în noua broşură auto!

Marime Font

Recent pe piaţă a apărut o nouă broşură de teste pentru pregătirea şi examinarea conducătorilor auto. Aceasta, potrivit specialiştilor, are un şir de necorespunderi, greşeli şi abateri de la Regulamentul circulaţiei rutiere. Cât de necesare sunt aceste grile de teste pentru elevii şcolilor auto? „În şcoala auto trebuie să se facă carte şi să se înveţe legislaţie, nu teste. Testele sunt doar o opţiune de verificare...”, afirmă şeful adjunct al Direcţiei documentare a conducătorilor auto a MTIC, Ilie Bricicaru.

Vasile Onceanu, conf. univ. al Catedrei de inginerie a transportului auto şi tractoare a Universităţii Agrare de Stat, a declarat că în „Teste şi grile de corectare” sunt incluse întrebări care nu se referă la siguranţa traficului rutier. „Broşura induce în eroare conducătorii auto şi îi impune să procedeze altfel decât se stipulează în Regulamentul circulaţiei rutiere”, afirmă el. „Chiar din start, am observat că există 115 întrebări greşite în această broşură cu teste. Încă n-am verificat detaliat broşura, dar am văzut că sunt cazuri în care indicatoarele rutiere nu corespund cu sarcina testului”, a spus specialistul în domeniu Gheorghe Ermurache.

Contactat de TIMPUL, coordonatorul ediţiei, Mihai Hasan, a menţionat că Vasile Onceanu şi Gheorghe Ermurache vor să scoată de pe piaţă un concurent esenţial în domeniu. „Nu există ediţie care să nu conţină vreo greşeală. Broşura „Teste şi grile de corectare” este o ediţie iniţială, tipărită de jumătate de an şi, evident, are greşeli comise din neatenţie sau din grabă. Ele au fost deja redactate în baza de date a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţilor. Acesta este un tiraj de probă la care are acces orice persoană şi oricine este binevenit să aducă completări”, a spus Hasan. „Şi ediţia al cărei autor este Vasile Onceanu conţine nenumărate greşeli, care, pe parcursul anilor 2001-2010, n-au fost corectate”, a adăugat el.


Vasile Onceanu mai spune că sunt o „sumedenie de întrebări la care răspunsul corect este, de fapt, incorect”. „Şi mai mult, există şi întrebări inutile legate de mecanică. De exemplu: ce rol are termostatul la instalaţiile de răcire? Adică, dacă eu nu ştiu că termostatul menţine regimul termic optim în motor, nu pot conduce în siguranţă? Ei (autorii – n.n.) habar n-au de construcţia automobilului şi, mai mult decât atât, aceste întrebări nu au nicio valoare din punct de vedere al siguranţei rutiere. Pentru ce trebuie să poluăm creierul cu informaţii inutile care, în momentele critice, pot influenţa negativ asupra deciziei conducătorului auto?”, se întreabă Onceanu.

M. Hasan susţine: „Hotărârea de Guvern nr. 1452 din 24.12.2007 prevede că procesul de examinare cere cunoaşterea legislaţiei rutiere, mecanica şi acordarea primului ajutor medical”.


Cele „două variante” ale Ordinului nr. 350 din 21 mai 2010

Specialiştii afirmă că, prin faptul că menţionează în căsuţa redacţională a broşurii că, „În conformitate cu Ordinul ministrului Educaţiei, nr. 350 din 21 mai 2010 – Cu privire la aprobarea şi punerea în aplicaţie a Culegerii de 700 de întrebări şi teste (tematice) pentru pregătirea la examenul de obţinere a permisului de conducere (p.3) se recomandă Ministerului Tehnologiilor Informaţionale aplicarea respectivei variante în procesul de examinare”, M. Hasan falsifică ordinul ministrului.

În ordin (vezi foto) se menţionează „1. a aproba şi a apune în aplicare, începând cu 15 iunie 2010, „Culegerea de 700 de întrebări şi teste (tematice) pentru pregătirea la examenul teoretic de obţinere a permisului de conducere”. „Deci, Culegerea de 700 de întrebări, ci nu această grilă de teste”, spune Onceanu.

M. Hasan susţine că există două variante ale acestui ordin. „În punctul trei a fost adăugată fraza „precum şi în baza altor materiale didactice aprobate în modul stabilit”. Ambele variante ale ordinului au fost semnate de ministrul Educaţiei Leonid Bujor. „Am expediat o scrisoare Ministerului Educaţiei şi am primit următorul răspuns: „În ceea ce priveşte invocarea emiterii celor două variante ale ordinului, putem menţiona că modificarea punctului trei al ordinului în cauză a fost operată pentru a completa, adică pentru a crea posibilitate de concurenţă în selectarea şi utilizarea materialelor didactice, precum şi în baza altor materiale didactice aprobate în modul stabilit. Prima variantă nu a fost distribuită în instituţii, fiind doar consultată cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţie”. Este ilegal”, a spus Hasan.

Onceanu a explicat că prima variantă a ordinului a fost dată Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, care a constatat că, pentru a nu crea monopol, trebuie să fie admise şi alte materiale didactice. Şi acest ordin a fost modificat.

Mai mulţi jurişti contactaţi de noi au spus că este în vigoare ordinul emis, iar celălalt nu există şi, deci, nu s-a efectuat o ilegalitate.

Elevii trebuie să înveţe legislaţia, nu testele

Şeful adjunct al Direcţiei documentare a conducătorilor auto a MTIC, Ilie Bricicaru, a spus că la examen sunt două modele de teste. „Conform ordinului institutului, avem două seturi de teste: unul al autorilor Vasile Onceanu şi Constantin Aizenştadt şi al doilea - al grupului de autori condus de Hasan. Am constatat foarte multe nereguli şi în prima, dar şi în a doua broşură. Ele sunt verificate şi corectate permanent în sistem”, a afirmat Bricicaru. „Solicităm autorilor testelor să ni le prezinte într-o formă electronică bine stabilită. Avem un soft în care sunt introduse toate testele şi avem un grup de autori care are acces la softul acesta. Fiecare întrebare este verificată şi cizelată”, a afirmat el. „Scopul nostru este ca în şcoala auto să se facă carte şi să se înveţe legislaţie, nu teste. Testele sunt o opţiune de verificare. Procesul educaţional trebuie să fie bazat pe planuri şi programe de pregătire, pe curriculum şi nicidecum pe diferite teste. Normele guvernamentale spun că testul la examenul pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să includă întrebări din legislaţia rutieră, noţiuni generale de mecanică auto şi pregătire medicală”, a spus Ilie Bricicaru, menţionând că în acest caz este vorba despre un interes pur monopolist şi financiar.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)