Actualitate

Atenţionări în legătură cu posbila poluare a apelor ca urmare a ploilor abundente

În acest context, specialiştii îndeamnă populaţia să fie prudentă la apa pe care o consumă. De asemenea, specialiştii atenţionează cetăţenii să protejeze produsele alimentare de contaminare.

Într-un comunicat de presă al instituţiei, se menţionează că în cazul în care fântânile au fost inundate din cauza ploilor este necesară pomparea totală a apei şi evacuarea nămolului din fântână, cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu clorură de var de 5%. De asemenea, după restabilirea volumului de apă este necesar ca fântâna să fie din nou dezinfectată.

Potrivit CNSP, cetăţenii trebuie să acorde o deosebită atenţie potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare, WC-urile externe, platformele de stocare a deşeurilor menajere, care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă folosirea atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală a apei fierte. Pentru copii este recomandată folosirea apei plate îmbuteliate.

Totodată, specialiştii spun că este necesară protejarea produselor alimentare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie. În cazul în care produsele au fost alterate, specialiştii insistă să se renunţe la consumul acestora.

În toate situaţiile de inundaţie a fântânilor, cetăţenii sunt obligaţi să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi a instituţiilor teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *