Astăzi 24 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 18:26
Abonamente

Social 23 Ianuarie 2017, ora 11:17    Din editia print

Așteptările anului 2017 prin ochii politicienilor și ale oamenilor de rând

Marime Font

Anul 2017 și-a intrat deja în drepturi și toate instituțiile statului și-au reluat activitatea în regim normal. După ce, vreme de aproape o lună, sistemul social-politic din R. Moldova a stagnat din cauza sărbătorilor de iarnă. În materialul ce urmează am încercat să aflăm ce își propun politicienii să realizeze în anul 2017, dar și care sunt așteptările cetățenilor, care într-un fel sau altul le-au acordat votul de încredere. 

În prima parte a materialului am provocat reprezentanții celor mai cunoscute partide din Republica Moldova să ne vorbească despre prioritățile în activitatea politică pentru anul 2017. Ce își propun să realizeze aleșii poporului în acest an pentru cetățenii din Republica Moldova citiți în continuare.Chiril Lucinschi, deputat PLDM


Fac parte dintr-o echipă, de aceea nu pot să vorbesc în numele tuturor. Partidul Liberal Democrat va decide care sunt prioritățile anului 2017, la data de 19 ianuarie. Părerea personală este că ar trebui să resuscităm dreapta politică. Pentru aceasta e necesar să revenim la negocieri cu partidele de dreapta din opoziție și să ne pregătim alegerile parlamentare din anul 2018. De asemenea, trebuie să monitorizăm activitatea Guvernului și a Preşedinţiei.Valeriu Ghilețchi, deputat neafiliat

În 2017, planific, cu ajutorul lui Dumnezeu, să continuu activitatea legislativă. Am înregistrat două inițiative legislative pentru modificarea Codului Electoral. Una ține de interzicerea publicității stradale, iar alta de dreptul studenților de a vota la locul de studii. Voi depune eforturi ca ele să fie aprobate. Nu exclud înregistrarea unei noi inițiative ce ține de Codul Electoral. Ea se va referi la unele aspecte ce țin de alegerile parlamentare. O altă prioritate va fi susținerea familiilor, în special a celor cu mulți copii. În plan internațional, în cadrul APCE am fost numit raportor pentru un subiect care mi se pare foarte important. Raportul a fost inițiat ca urmare a faptului că autoritățile norvegiene au luat cinci copii din familia Bodnariu, ceea ce a generat o reacție internațională. Problema luării copiilor din familii de către serviciile sociale devine una tot mai serioasă în multe țări europene. În calitate de raportor va trebui să găsesc soluții la această problemă sensibilă. Doresc prin acest raport să ofer o protecție mult mai mare pentru familii și copiii lor. În plan politic, urmează să iau o decizie ce o voi face pe viitor. În urma alegerilor prezidențiale și a crizei pe spectrul de centru dreapta, este evidentă necesitatea unor schimbări. Cred că este nevoie de o puternică forță politică care ar promova procesul de integrare europeană de pe o platformă conservatoare.Alina Zotea, deputat PL

Sfârşitul anului 2016 a fost marcat printr-o stabilizare a situației social-economice și o restabilire a dialogului cu partenerii de dezvoltare, fapt care deschide accesul la surse financiare care sunt importante pentru modernizarea țării. Astfel, semnarea acordului cu FMI, reforma administrației publice, reforma sistemului de pensionare, reforma justiției și instituțiilor de control urmează să producă rezultate palpabile deja, începând cu anul 2017. Fracțiunea PL va continua implementarea reformelor asumate față de UE, de asemenea ne vom concentra pe politici de dezvoltare economică, asigurarea unui mediu favorabil pentru investitori și vom continua promovarea idealului Unirii. În perioada următoare, alături de colegii liberali din Guvern și Parlament vom depune tot efortul ca R. Moldova să revină la „poveste de succes” așa cum era considerată în trecut de Parteneriatul Estic.

Corneliu Dudnic, deputat PD

Unul dintre principalele scopuri pentru anul 2017 este îmbunătățirea sistemului de legi care ar permite luarea unor decizii corecte în sfera economică din R. Moldova. Dacă este să mă refer la activitatea de deputat, atunci anul acesta planific mai multe întâlniri cu alegătorii, în mod special cu cei din Găgăuzia pentru că sunt din acea zonă. În general, în 2017 vom colabora cu actuala guvernare și vom susține inițiativele bune venite din Guvern, de asemenea vom monitoriza implementarea legislației din R. Moldova.

Oleg Lipskii, deputat PSRM

Scopurile și obiectivele Partidului Socialiștilor sunt scrise în programul acestuia. Cât despre scopurile personale pentru anul 2017, voi propune niște proiecte de legi care vin să asigure creșterea economiei țării, în mod special acestea vor viza sfera transporturilor.

Andrei Năstase, lider DA

Cu permisiunea dvs., aș dori să nu fac diferențe dintre planurile personale și cele ale Platformei Demnitate și Adevăr, deoarece acestea se suprapun totalmente la capitolul activitate politică. Anul 2017 este unul capital în sinergia obiectivelor noastre strategice. Este un an în care va avea loc Congresul extraordinar al Partidului, la care vom adopta un nou statut și un nou program, este anul consolidării și dezvoltării structurilor noastre teritoriale, atacate în mod nepermis de oligarhie prin tentative multiple de corupere. Este, de asemenea, un an pregătitor pentru alegerile parlamentare anticipate sau în termen, pe care suntem sortiți să le câștigăm pentru a scoate țara din captivitatea unui regim criminal și antipopular, instalat acum un an pe furiș, pe ușa din spate a democrației, în oprobriul general al maselor populare protestatare. Va fi și anul cel mai dificil în care persecuțiile, hărțuirea, intimidările, răfuiala vor fi puse în aplicare de Plahotniuc și acoliții săi.

Canalele sale antimediatice și propagandistice își vor intensifica mușcăturile otrăvite ale linșajului, vor recurge la minciuni și fabulații din ce în ce mai ticăloșite și, iertați-mi expresia, provocatoare de greață socială. Pe de altă parte, nu pot să nu trec în revistă și lucrurile pozitive care se vor produce în acest nou an. Sunt sigur că vom fi martorii unei rezistențe populare fără precedent, inclusiv prin proteste de masă, care se vor extinde și vor crește în intensitate. Dar cel mai important lucru e că oamenii vor conștientiza importanța capitală a alegerilor parlamentare și vor fi determinați ca să nu facă niciodată marea schimbare. Doar așa vom putea reveni la agenda politică așteptată de întreaga societate – reforma profundă și exhaustivă a țării noastre.

Maia Sandu, lider PAS

Principala sarcină a PAS în 2017 este să creștem partidul și să devenim cât mai mulți. Ne propunem să creăm cât mai multe organizații teritoriale și locale, astfel încât mesajele noastre și adevărul să ajungă în cât mai multe case. Ne pregătim cu toată seriozitatea pentru următoarele alegeri parlamentare, deoarece credem că singura soluție de ieșire din criza în care am fost aduși de guvernanții corupți este aducerea în politică a unor oameni noi, integri, oneşti, gata să lucreze pentru binele cetățeanului. Ca partid de opoziție autentic vom urmări atent ce se întâmplă în țară, vom ieși permanent în fața dumneavoastră cu poziții ferme privind problemele cu care se confruntă cetățenii și vom informa partenerii externi de toate devierile guvernării de la cursul european.


Evenimentele din ultimii ani, ne-au demonstrat că uneori cetățenii R. Moldova nu sunt de acord cu politicienii, de aceea am ieșit în stradă și i-am întrebat ce așteptări au ei de la anul care tocmai a venit.

Ana, 59 de ani, muncitoare la uzină

În 2017 îmi doresc să se schimbe conducerea și atunci cred că se vor îmbunătăți și toate celelalte. Aș vrea ca guvernanții să se gândească mai mult la popor, să majoreze pensiile și să ofere locuri de muncă pentru tinerii specialiști.

Tamara, 70 de ani, pensionară

Aș vrea să se schimbe tot în țara aceasta, dar, în primul rând, guvernarea. Poate măcar atunci oamenii vor avea locuri de muncă și pensii decente ca să-și permită măcar să se alimenteze normal. Avem nevoie de oameni care nu se vor gândi doar la buzunarul lor, dar vor avea grijă și de poporul acesta amărât.

Maia, 50 de ani, emigrată în Grecia

În anul 2017 îmi doresc să nu mai fie corupția care de ani buni înflorește în toate instituțiile statului. Acum, de exemplu, la spital dacă n-ai bani, nu ești om. Și mai vreau să avem de muncă acasă, să nu trebuiască să lăsăm casa și masa, părinții bătrâni și copiii și să plecăm peste hotare. Dac-ar ști guvernanții cât de amară e pâinea printre străini, poate că s-ar mișca lucrurile și în țara asta.

Claudia, 54 de ani, asistentă medicală

Nici nu știu cum să vă spun, ca să mă înțelegeți corect, vreau să ne unim cu România. Pentru că doar așa copiii noștri, care sunt plecați peste hotare, vor putea veni acasă și noi vom pleca la ei. E drept că și acum vin fără probleme, dar cu isprăvile politicienilor din ultima perioadă, mă tem că se va schimba situația. Eu numai asta vreau, că salariu am bunișor, acum l-au mărit puțin și chiar mulțumesc.

Ion, 67 de ani, măturător

În anul care tocmai a venit, vreau să fie bine, sănătate și pace. Să avem pensii și cei din Parlament să fure mai puțin. Dar așa, ei pun în buzunar, dar lumea moare de foame. Și pe urmă datoriile tot pe spatele nostru le pun, dar așa nu se face.

Sofia, 19 ani, studentă

În 2017 aș vrea să se schimbe toți deputații din Parlament. Poate măcar atunci va triumfa dreptatea și nu va mai fi corupția în care se îneacă Moldova. Și mi-aș dori ca oamenii din R. Moldova să fie mult mai responsabili, mai onești și mai implicați civic.

Conform datelor unui sondaj făcut public pe 16 ianuarie 2017 de Asociația Sociologilor și Demografilor, 55 la sută dintre respondenți își doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 2017. În intențiile de vot, Partidul Socialiștilor se situează pe prima poziție cu puțin sub 38 la sută din totalul respondenților. Pe locul doi s-ar clasa Platforma Demnitate și Adevăr, cu peste nouă la sută dintre opțiuni, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu aproape nouă la sută. Dintre politicieni, respondenții au cea mai mare încredere în Igor Dodon, după care urmează Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi și Vladimir Voronin.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)