Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Film 6 Iunie 2017, ora 12:31

„Atingerea unui înger”, filmul despre durerea evreilor

Marime Font

Filmul „Atingerea unui înger”, regizat de Marek Pawlowski povestește despre istoria necunoscută a multor evrei care au fost răpiți de Holocaust sau au supraviețuit. Mai exact, Henryk Schonker este personajul principal și își amintește, pe parcursul filmului, despre cum el și familia lui au scăpat de naziști în anul 1939, când era copil, cu ajutorul Biroului de Imigrare în Palestina.

Documentarul, făcut în mai multe fragmente, ilustrează amintirile dureroase ale lui Henryk. Prietena lui, cu două cosițe, spunea că păpușile ei sunt vii atâta timp cât ea este vie, dar Henryk găsește mai târziu, în camera în care se jucau cei doi, o păpușă spintecată – în acel moment el a înțeles că fetița a fost omorâtă.


Imagine din film

O altă scenă memorabilă a filmului este atunci când băiețelul se duce după o pâine pentru familia lui flămândă, punându-și viața în pericol. La magazin, băiatul este ademenit de mirosul salamului care nu-l poate cumpăra. A luat doar o pâine, însă vânzătoarea i-a dăruit salamul, care îl salvează mai târziu. Henryk intră în casa rudei sale și se ascunde sub pat. Câinele soldaților miroase camera, ajunge la pat unde își bagă botul și înhață salamul, apoi îl linge pe Henryk. Înainte ca soldații să plece din casă, împușcă ruda băiatului.

Tăcerea lumii

Pe lângă durerea oamenilor, filmul scoate în evidență și vina celorlalte țări care, prin tăcerea lor, a dat curs exterminării evreilor. Într-un interviu, regizorul documentarului Marek Pawlowski spunea că din punct de vedere istoric, problema este foarte gravă. „Germanii doreau să scape de evrei prin ceea ce numeau emigrare, dar care era exterminare. Dar sutele de mii de oameni trebuiau acceptate undeva. Întreaga lume tăcea în acel moment, ceea ce a însemnat pentru germani un consimțământ pentru a continua. Răul trebuia eliminat imediat, pentru că atunci când îl conștientizăm, este prea târziu. Noi trebuie să reacționăm la răul din jurul nostru și să ne ajutăm unul pe celălalt cât de mult putem”, a declarat regizorul pentru site-ul cinemawithoutborders.com.Documentarul s-a filmat pe parcursul a opt ani, din cauza lipsei de resurse financiare. Discuția cu personajul principal a durat peste 23 de ore, care a fost transformată într-o oră de film. Regizorul spune că a filmat despre tragedia evreilor, pentru că oamenii încă nu cred în istoria de la Auschwitz.


Echipa de producție a filmului „Atingerea unui înger” la Cronograf
 

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul