Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 12 Iulie 2019, ora 15:37

Atrageți investiții, investitori cinstiți și deschideți Moldova pentru piețele mondiale

Marime Font

Euforia noului Guvern se transformă într-o abordare constructivă. Dacă în țările dezvoltate, după schimbarea puterii, ar fi răsunat cel puțin jumătate din declarațiile politice pe care le-am auzit în primele săptămâni după investirea noului Guvern, s-ar fi prăbușit piețele, iar după ele întreaga economie. Din nefericire, sau, în cazul nostru, din fericire, economia moldovenească nu este atât de sensibilă. Deși nu fără condiții prealabile.

Țara noastră urmează a fi restructurată – această frază e pe buzele tuturor de la sfârșitul anilor ‘80 ai secolului trecut. Există atât de mult de lucru pentru a „revizui totul”, că alianța ACUM-PSRM, creată cu scopul dezoligarhizării țării, va fi ocupată în toți cei patru ani ai mandatului. Nimeni nu mai vorbește despre alegeri anticipate.

Este prea devreme pentru a face o evaluare a activității Guvernului (încă nu are 100 de zile de activitate), dar bucură faptul că declarațiile emoționale sunt înlocuite cu o abordare echilibrată, profesională și, cel mai important, statală.


La data de 18 iunie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în primă lectură, abrogarea legii de dobândire a cetățeniei Moldovei prin investiție. Prevederea că cetățenii străini pot obține cetățenia moldovenească prin investiții a fost adoptată de guvern în octombrie 2017.

Legea prevedea că un cetățean străin care dorește să obțină cetățenia moldovenească, după multiple verificări privind lipsa legăturilor cu lumea criminală, dovezi despre venituri oneste și alte verificări, poate transfera 100 000 de euro în Fondul de Dezvoltare Durabilă și obține, astfel, cetățenia moldovenească. (Conform calculelor preliminare, pentru primii 5 ani de implementare a programului, 1,3 miliarde de euro ar ajunge în Fond). O altă modalitate de obținere a cetățeniei ar fi investiția a 250 de mii de euro într-un sector strategic important al economiei naționale .

Pentru promovarea acestui proiect a fost ales un consorțiu format din două companii: Moldovan Investment Company și Henley & Partners. Acesta din urmă are o vastă experiență în acest domeniu în mai multe țări (inclusiv Malta, Cipru, etc.). Consorțiul a elaborat și implementează o strategie de promovare a programului pentru o taxă de 25 de mii de euro pentru fiecare cerere admisă în cadrul acestui program. Încă 10 mii de euro sunt achitați de către solicitant unui agent acreditat în Moldova, care îi acordă asistență juridică și de reprezentare. De asemenea, investitorul plătește 11 mii de euro pentru depunerea cererii și pentru propriul „audit” – verificarea bunelor intenții și legalității finanțelor.

În momentul votării în Parlament a inițiativei de abrogare, doi cetățeni străini obținuseră deja cetățenia Moldovei. Alte 34 de solicitări sunt în proces de verificare. Dacă toți solicitanții vor obține cetățenia, în Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova vor ajunge 4,6 milioane de euro (inclusiv taxe pentru membrii familiei solicitanților).

Implementarea practică a programului a început cu mai mult de un an în urmă. În acest timp, consorțiul a făcut efort și a cheltuit bani pentru promovarea programului în străinătate – acțiuni prevăzute de contractul încheiat cu Guvernul. În contract sunt menționate și condițiile încetării contractului. Care anume, publicul nu poate afla din cauza confidențialității contractului. Dar părțile cunosc aceste condiții.

Alexandru Țurcan, partener executiv al Biroului Avocaților Țurcan Cazac (agent acreditat al programului): „Dacă programul va fi anulat, vom cere despăgubiri din partea statului. Toți agenții au plătit o taxă de licență de 15 mii de euro pe an. Cerințele sunt foarte stricte, nicăieri nu se achită atât de mult pentru o licență. Mai mult, avem nevoie și de un program special în valoare de 5-8 mii euro, iar asigurarea de răspundere profesională costă 500 de mii de euro, prima de asigurare care costă, de asemenea, 5-8 mii euro, în funcție de programul de plată”.

Consorțiul format din Moldovan Investment Company și Henley & Partners au refuzat să comenteze oficial situația și preferă negocierile diplomatice. Conform declarațiilor Ministrului Economiei, Vadim Brînzan, acesta s-a întâlnit cu experții care au elaborat acest program împreună cu reprezentanții consorțiului și a avut, la 26 iunie, o întâlnire și cu unul dintre șefii Henley & Partners, care a venit din Londra. La o conferință de presă, care a avut loc în 27 iunie, Ministrul a spus că programul ar putea aduce beneficii țării, dar ar trebui îndeplinite anumite condiții, revizuite mai multe dispoziții pentru a spori transparența programului și securitatea Moldovei.

Vadim Brînzan, ministrul Economiei: „Trebuie să introducem un sistem de control suplimentar, fără riscul de a majora birocrația, ca să fim siguri că cei care vin la noi sunt de încredere și nu vin cu bani murdari. Poate că trebuie să verificăm din nou sursele de finanțare din care se efectuează plățile. Există neajunsuri în ceea ce privește transparența și integritatea, dar acestea pot fi rezolvate. Reprezentanții companiilor sunt pregătiți pentru dialog. Ei sunt gata să facă schimbări (în contract), astfel încât totul să fie transparent”.

La conferința de presă, ministrul a vorbit și despre riscurile reputaționale pe care Republica Moldova ar putea să le aibă, în cazul rezilierii unilaterale a contractului și încetării programului. Dacă acesta va fi anulat în asemenea mod, țara noastră nu va mai fi de încredere, nu numai în privința acestui program.

Vadim Brînzan: „Facem o pauză, ne gândim, analizăm, discutăm cu partenerii de dezvoltare, vedem ce spun ei, discutăm cu societatea civilă. Scopul acestui program este atragerea investițiilor, investitorilor respectabili și deschiderea Moldovei pentru piețele mondiale”.

În loc de cuvânt de încheiere. Programele privind dobândirea cetățeniei prin investiții sunt o practică comună în multe țări din întreaga lume. Chiar și populara loterie americană „carte verde” reprezintă un program asemănător: o persoană care se mută în Statele Unite își vinde toate bunurile din țara de origine și aduce în această țară bani (investiții) pentru dezvoltarea acesteia. Programul din Canada funcționează în același mod.

Programe de dobândire a cetățeniei prin investiții există și în Antigua și Barbuda (de la 100 mii dolari SUA); Bulgaria (511 mii euro); Republica Dominicană (de la 100 mii dolari SUA); Grenada (de la 200 mii dolari SUA); Cipru (de la 2 milioane de euro); Malta (de la 800 mii euro); Saint Kitts și Nevis (de la 150 mii dolari SUA); Santa Lucia (de la 100 mii dolari SUA).

Programe de acest fel sunt și în Vanuatu (investiții într-un fond de dezvoltare), Marea Britanie (investiții în economia țării) și SUA (investiții în întreprinderi comerciale). Permis de ședere prin investiții poate fi obținut în Franța, Slovenia, Ungaria, Croația, Emiratele Arabe Unite și Rusia.

De ce a apărut acest program în Moldova și pe cine vizează? Cel mai important avantaj al unui pașaport moldovenesc este mobilitatea - regimul fără vize din Portugalia până în Orientul Îndepărtat al Rusiei (cu excepția Regatului Unit). În total, călătoria fără viză este oferită în 75 de țări, iar în alte 28 de țări conform unei proceduri simplificate. O astfel de geografie este atractivă în primul rând pentru cetățenii (în special preocupați de afaceri) din fosta Uniune Sovietică (în primul rând Rusia și Azerbaidjan), precum și pentru businesmanii din Asia (China, India, Pakistan și Emiratele Arabe Unite). Există și restricții stricte în program – la acesta nu pot participa cetățenii Iranului, Cubei și Coreei de Nord.

http://www.infotag.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 20:17

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Телеведущего Владимира Соловьева внесли в Книгу рекордов Гиннесса, говорится на официальном сайте организации. Отмечается, что журналист побил рекорд по самому...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 14:27

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Frumusețea unei femei este foarte importantă, tocmai de aceea ea face tot ceea ce se poate pentru a o menține. Fie că alege să meargă periodic la saloane, să încerce tratamente costisitoare sau pur și simplu să urmeze un ritual propriu, femeia se simte bine atunci când știe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:49

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

 Ken Perenyi știe cum stă treaba cu falsificatul lucrărilor de artă. A făcut-o timp de 30 de ani. Iar acum și-o asumă complet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:34

Primul stat american care interzice produsele din blană

Primul stat american care interzice produsele din blană

California a devenit primul stat american care interzice procesarea şi vânzarea produselor din blana animalelor, potrivit unui proiect de lege semnat recent de guvernatorul Gavin Newsom. Rezidenţii nu vor mai avea dreptul de a comercializa sau confecţiona haine, pantofi sau poşete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:30

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:20

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste 1.400 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Astfel, în pofida accidentelor tragice petrecute și a campaniilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:15

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au remarcat desfășurarea corectă a alegerilor locale generale, în mesaje transmise prin intermediul rețelelor de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:03

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

Blocul ACUM ar putea deţine două fotolii de viceprimar de Chişinău, oferite de noul edil al capitalei. Declaraţia aparţine candidatului la funcţia de primar Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:28

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:26

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Ce mananci este doar o parte din ecutatia slabirii. Doar dieta nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, asa ca – daca nu faci si ceva miscare – eforturile tale vor fi in zadar. Cura de slabire este un intreg proces care incepe cu o dieta adecvata, consolidata cu miscare si un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:24

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul se poate activa oricand odata de a intrat in organismul virusul care il produce. El ramane in stare “latenta” in celulele nervoase, pana cand ceva (stres, oboseala, expunere la soare etc.) il “trezeste. Cercetatorii au descoperit ca unele alimente contribuie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:21

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

Orice poate fi victima unui vampir energetic. Exista oameni care te fac sa te simti anxios, suparat, sa intri in defesiva dupa ce te-ai intalnit cu ei. Astfel de persoane pot fi intalnite peste tot si pot juca roluri diferite. Poate fi verisorul enervant, un coleg care ii trateaza pe toti de sus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:38

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

20 de persoane pretind la funcţia de procuror general. Mai jos vă prezentăm lista candidaţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:26

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

 Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat rămân cele mai puternice forțe politice, arată votul politic din alegerile locale de duminică. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 10:19

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

În 2015, Anastasov a câștigat primăria Comrat fiind candidatul Partidului Nostru. A acumulat atunci 55%

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:30

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Un fruct pe care românii îl mănâncă rar sau chiar îl evită are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Denumite popular şi „merele de aur", gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)