Astăzi 17 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 12 Iulie 2019, ora 15:37

Atrageți investiții, investitori cinstiți și deschideți Moldova pentru piețele mondiale

Marime Font

Euforia noului Guvern se transformă într-o abordare constructivă. Dacă în țările dezvoltate, după schimbarea puterii, ar fi răsunat cel puțin jumătate din declarațiile politice pe care le-am auzit în primele săptămâni după investirea noului Guvern, s-ar fi prăbușit piețele, iar după ele întreaga economie. Din nefericire, sau, în cazul nostru, din fericire, economia moldovenească nu este atât de sensibilă. Deși nu fără condiții prealabile.

Țara noastră urmează a fi restructurată – această frază e pe buzele tuturor de la sfârșitul anilor ‘80 ai secolului trecut. Există atât de mult de lucru pentru a „revizui totul”, că alianța ACUM-PSRM, creată cu scopul dezoligarhizării țării, va fi ocupată în toți cei patru ani ai mandatului. Nimeni nu mai vorbește despre alegeri anticipate.

Este prea devreme pentru a face o evaluare a activității Guvernului (încă nu are 100 de zile de activitate), dar bucură faptul că declarațiile emoționale sunt înlocuite cu o abordare echilibrată, profesională și, cel mai important, statală.


La data de 18 iunie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în primă lectură, abrogarea legii de dobândire a cetățeniei Moldovei prin investiție. Prevederea că cetățenii străini pot obține cetățenia moldovenească prin investiții a fost adoptată de guvern în octombrie 2017.

Legea prevedea că un cetățean străin care dorește să obțină cetățenia moldovenească, după multiple verificări privind lipsa legăturilor cu lumea criminală, dovezi despre venituri oneste și alte verificări, poate transfera 100 000 de euro în Fondul de Dezvoltare Durabilă și obține, astfel, cetățenia moldovenească. (Conform calculelor preliminare, pentru primii 5 ani de implementare a programului, 1,3 miliarde de euro ar ajunge în Fond). O altă modalitate de obținere a cetățeniei ar fi investiția a 250 de mii de euro într-un sector strategic important al economiei naționale .

Pentru promovarea acestui proiect a fost ales un consorțiu format din două companii: Moldovan Investment Company și Henley & Partners. Acesta din urmă are o vastă experiență în acest domeniu în mai multe țări (inclusiv Malta, Cipru, etc.). Consorțiul a elaborat și implementează o strategie de promovare a programului pentru o taxă de 25 de mii de euro pentru fiecare cerere admisă în cadrul acestui program. Încă 10 mii de euro sunt achitați de către solicitant unui agent acreditat în Moldova, care îi acordă asistență juridică și de reprezentare. De asemenea, investitorul plătește 11 mii de euro pentru depunerea cererii și pentru propriul „audit” – verificarea bunelor intenții și legalității finanțelor.

În momentul votării în Parlament a inițiativei de abrogare, doi cetățeni străini obținuseră deja cetățenia Moldovei. Alte 34 de solicitări sunt în proces de verificare. Dacă toți solicitanții vor obține cetățenia, în Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova vor ajunge 4,6 milioane de euro (inclusiv taxe pentru membrii familiei solicitanților).

Implementarea practică a programului a început cu mai mult de un an în urmă. În acest timp, consorțiul a făcut efort și a cheltuit bani pentru promovarea programului în străinătate – acțiuni prevăzute de contractul încheiat cu Guvernul. În contract sunt menționate și condițiile încetării contractului. Care anume, publicul nu poate afla din cauza confidențialității contractului. Dar părțile cunosc aceste condiții.

Alexandru Țurcan, partener executiv al Biroului Avocaților Țurcan Cazac (agent acreditat al programului): „Dacă programul va fi anulat, vom cere despăgubiri din partea statului. Toți agenții au plătit o taxă de licență de 15 mii de euro pe an. Cerințele sunt foarte stricte, nicăieri nu se achită atât de mult pentru o licență. Mai mult, avem nevoie și de un program special în valoare de 5-8 mii euro, iar asigurarea de răspundere profesională costă 500 de mii de euro, prima de asigurare care costă, de asemenea, 5-8 mii euro, în funcție de programul de plată”.

Consorțiul format din Moldovan Investment Company și Henley & Partners au refuzat să comenteze oficial situația și preferă negocierile diplomatice. Conform declarațiilor Ministrului Economiei, Vadim Brînzan, acesta s-a întâlnit cu experții care au elaborat acest program împreună cu reprezentanții consorțiului și a avut, la 26 iunie, o întâlnire și cu unul dintre șefii Henley & Partners, care a venit din Londra. La o conferință de presă, care a avut loc în 27 iunie, Ministrul a spus că programul ar putea aduce beneficii țării, dar ar trebui îndeplinite anumite condiții, revizuite mai multe dispoziții pentru a spori transparența programului și securitatea Moldovei.

Vadim Brînzan, ministrul Economiei: „Trebuie să introducem un sistem de control suplimentar, fără riscul de a majora birocrația, ca să fim siguri că cei care vin la noi sunt de încredere și nu vin cu bani murdari. Poate că trebuie să verificăm din nou sursele de finanțare din care se efectuează plățile. Există neajunsuri în ceea ce privește transparența și integritatea, dar acestea pot fi rezolvate. Reprezentanții companiilor sunt pregătiți pentru dialog. Ei sunt gata să facă schimbări (în contract), astfel încât totul să fie transparent”.

La conferința de presă, ministrul a vorbit și despre riscurile reputaționale pe care Republica Moldova ar putea să le aibă, în cazul rezilierii unilaterale a contractului și încetării programului. Dacă acesta va fi anulat în asemenea mod, țara noastră nu va mai fi de încredere, nu numai în privința acestui program.

Vadim Brînzan: „Facem o pauză, ne gândim, analizăm, discutăm cu partenerii de dezvoltare, vedem ce spun ei, discutăm cu societatea civilă. Scopul acestui program este atragerea investițiilor, investitorilor respectabili și deschiderea Moldovei pentru piețele mondiale”.

În loc de cuvânt de încheiere. Programele privind dobândirea cetățeniei prin investiții sunt o practică comună în multe țări din întreaga lume. Chiar și populara loterie americană „carte verde” reprezintă un program asemănător: o persoană care se mută în Statele Unite își vinde toate bunurile din țara de origine și aduce în această țară bani (investiții) pentru dezvoltarea acesteia. Programul din Canada funcționează în același mod.

Programe de dobândire a cetățeniei prin investiții există și în Antigua și Barbuda (de la 100 mii dolari SUA); Bulgaria (511 mii euro); Republica Dominicană (de la 100 mii dolari SUA); Grenada (de la 200 mii dolari SUA); Cipru (de la 2 milioane de euro); Malta (de la 800 mii euro); Saint Kitts și Nevis (de la 150 mii dolari SUA); Santa Lucia (de la 100 mii dolari SUA).

Programe de acest fel sunt și în Vanuatu (investiții într-un fond de dezvoltare), Marea Britanie (investiții în economia țării) și SUA (investiții în întreprinderi comerciale). Permis de ședere prin investiții poate fi obținut în Franța, Slovenia, Ungaria, Croația, Emiratele Arabe Unite și Rusia.

De ce a apărut acest program în Moldova și pe cine vizează? Cel mai important avantaj al unui pașaport moldovenesc este mobilitatea - regimul fără vize din Portugalia până în Orientul Îndepărtat al Rusiei (cu excepția Regatului Unit). În total, călătoria fără viză este oferită în 75 de țări, iar în alte 28 de țări conform unei proceduri simplificate. O astfel de geografie este atractivă în primul rând pentru cetățenii (în special preocupați de afaceri) din fosta Uniune Sovietică (în primul rând Rusia și Azerbaidjan), precum și pentru businesmanii din Asia (China, India, Pakistan și Emiratele Arabe Unite). Există și restricții stricte în program – la acesta nu pot participa cetățenii Iranului, Cubei și Coreei de Nord.

http://www.infotag.md 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)