Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Social 21 Decembrie 2016, ora 07:49    Din editia print

PORTRETEAu ales să le dea viață copiilor, nu să le-o ia

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În R. Moldova, fiecare a treia sarcină este întreruptă. Cel puțin acestea sunt ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății. 25 la sută din numărul total de avorturi revin tinerelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani. Anual, circa 3000 de adolescente ajung la o sarcină nedorită. Cauzele pentru care apelează la avort sunt diferite, de la sărăcie, până la presiunile familiei. 

Sunt totuși fete care au ales să dea viață copiilor, chiar dacă constrângerea din partea celor apropiați a fost enormă. Prima perioadă după naștere, mămicile care nu au abilitățile, dar și posibilitățile necesare, pot trăi împreună cu bebelușul la unul dintre centrele maternale din țară. Un astfel de program are și Misiunea Socială Diaconia, denumit sugestiv „În brațele mamei”. 

Am ajuns „În brațele mamei” pe la amiază. În centru persista o adevărată atmosferă de sărbătoare. Ghirlandele, jucăriile, luminițele și câțiva brazi „te întâmpină” chiar de la intrare. Tonul îl dau râsetele molipsitoare ale bebelușilor și chipurile luminate ale mămicilor. Unele dintre ele încă sunt doar niște copile, care singure au nevoie de grija și mila părintească.

„I-am spus că nu fac avort”

Una dintre beneficiarele proiectului este Renata. O tânără de 20 de ani pe care am întâlnit-o în camera sa, legănându-și pruncul. În 2006 mama sa a decedat din cauza unei boli incurabile, tatăl a avut un accident rutier fatal, iar ea, la zece ani, a ajuns la orfelinat. Acolo a terminat nouă clase, iar ulterior a deprins meseria de bucătar la o școală profesională. De la 15 ani până la 18 și-a șlefuit abilitățile în bucătăria unui local din Chișinău. Între timp a cunoscut un băiat, cetățean străin, care-și făcea studiile în Capitală.


Jumătate de an au fost împreună aici, după care ea a aflat că este însărcinată. Când a împărtășit noutatea tatălui copilului, acesta a spus foarte clar că nu este pregătit să fie părinte și i-a sugerat să întrerupă sarcina. „I-am spus că nu fac avort. Tot atunci am luat legătura cu angajații orfelinatului unde am crescut, le-am spus situația, iar ei mi-au zis să mă întorc acasă că o să mă ajute”, povestește tânăra mămică. „Așa am aflat că există asemenea centre care pot să mă învețe cum să am grijă de copil: să-l spăl, să-l hrănesc sau să înțeleg când îl doare ceva”, spune Renata.


Renata cu fiul său Roberto

„Eu am purtat copilul sub inimă, eu o să-l cresc”

„În brațele mamei”, Renata a ajuns în iulie 2016. Acum fiul ei Roberto are cinci luni. Comunicarea cu tatăl copilului s-a întrerupt, când micuțul avea doar două luni. „L-a văzut pe Skype și mi-a propus să-i dau băiatul, contra unei sume de bani. Într-un fel, trebuia să-i vând copilul. I-am spus că nu-mi trebuie banii lui. Eu am purtat copilul sub inimă, eu o să-l cresc. Acest centru mă ajută mult. Aici avem acoperiș deasupra capului, mâncare și condiții decente, toate absolut gratuit. Mă mai ajută frații care sunt în străinătate. Îmi trimit bani, ca atunci când o să ies de aici să am cu ce-mi întreține copilul prima perioadă”, mi-a comunicat tânăra mămică.

Interlocutoarea mea așteaptă ca Roberto să împlinească șase luni, să-l poată da la creșă, iar ea planifică să profeseze în continuare meseria de bucătar, să-și închirieze o gazdă și să-i ofere copilului tot ceea de ce nu a avut ea parte în copilărie.

A aflat că este însărcinată la șapte luni

O altă proaspătă mămică, ajunsă recent la centrul maternal, este Cristina. O tânără de 16 ani, care s-a născut și a crescut într-o localitate din raionul Hâncești. Într-o cameră, luminată doar de razele soarelui, care-și făceau loc prin geam cu disperare, am găsit-o pe ea împreună cu micuța Măriuța, așa o dezmiardă maică-sa. Un boț de om de nouă luni cu ochi mășcați și albaștri, care a zâmbit practic pe parcursul întregii noastre discuții și s-a arătat foarte curioasă. 


Cristina cu fiica sa Maria

Adolescenta a venit la centru când era în a șaptea lună de sarcină. Inițial frecventa liceul seral, iar după ce a născut, educatoarele sau bunica stăteau cu fetița, iar ea mergea la ore. De când a împlinit șase luni, Maria merge la creșă, iar mama sa la studii. Înainte de sarcină, Cristina avea cu totul alte planuri. Dorea să termine studiile și să meargă la medicină. Noutatea însă, i-a schimbat perspectivele. „Aveam probleme de sănătate și am aflat destul de târziu că aștept un copil – la șapte luni. Când le-am spus părinților, mama era supărată pentru că s-a gândit că n-o să mai învăț, iar tata de la bun început a fost fericit și a zis că unde au mâncat patru, va avea loc și Măriuța”, își amintește tânăra.

„Vreau să obțin o profesie, să-mi întrețin singură copilul”

Angajații centrului maternal dau asigurări că la liceu Cristina are o reușită foarte bună. Acum adolescenta combină perfect studiile și grija față de copil. „Uneori chiar profit de situația asta”, susține ea zâmbind rușinos. „Profesorii mă înțeleg. Colegii se mai supără, dar asta e. Vreau să termin studiile și să obțin o profesie ca pe viitor să-mi pot întreține singură copilul. Nu cred că nașterea unui bebeluș te împiedică să mergi la școală. Maria zâmbește atât de mult, încât a cucerit și profesorii și colegii. Când o văd, toți sunt foarte bucuroși. Eu nu mă gândesc la ceea ce am pierdut pentru că am devenit mamă, dar mă gândesc la ceea ce am câștigat, am câștigat un copil minunat. Mereu este ieșire din situație, indiferent ce se întâmplă”, mărturisește beneficiara centrului.

„În brațele mamei”, Cristina va sta până în primăvara anului viitor, ulterior tot cu ajutorul Misiunii Sociale Diaconia, va beneficia de un „apartament de independență”, până va susține bacalaureatul. Între timp, tatăl Măriuței s-a căsătorit și va avea un alt copil, cu o altă femeie.

A devenit mamă la 14 ani

Cel mai puțin obișnuit caz pentru centrul maternal este cel al Vioricăi. O copilă de 14 ani, care acum două luni a adus pe lume un băiețel de aproape 4 kg și l-a numit Eduard. Pe ambii i-am întâlnit la ora prânzului. Cel mic sugea cu nesaț dintr-o sticluță cu lapte, iar maică-sa îl ținea atent să nu-i scape capul.

O bună parte din viață, fata a petrecut-o la internat pentru că atât mama, cât și tatăl ei au fost decăzuți din drepturile părintești. Adolescenta a ajuns în cadrul proiectului „În brațele mamei” înainte să nască. Este cea mai tânără beneficiară din istoria centrului. „Când am aflat că sunt însărcinată eram șocată. Unii spuneau să fac avort, alții ziceau să las copilul. Am ascultat cel mai bun sfat, al surorii. Când i-am dat noutatea prietenului, a zâmbit - era bucuros. A spus „Doamne ferește de faci avort”! M-a încurajat să nasc și a promis că vom avea grijă de bebeluș împreună. Acum vine la mine, îmi aduce diferite lucruri, cadouri pentru cel mic. Când o să ies de aici, o să fim împreună. El degrabă împlinește 25 de ani și lucrează în șahtă (n.red. mină de piatră)”, susține interlocutoarea mea.


Viorica și fiul său Eduard

Viorica recunoaște că între timp și-a restabilit relațiile cu mama sa, care acum jumătate de an i-a adus pe lume o soră. Dificil însă a fost acceptată de viitorii socri, acum însă, ei chiar o vizitează. „Aici avem tot ce-i trebuie unei mame cu copil. Toate ne împăcăm bine, parcă suntem o familie mare”, concluzionează copila de 14 ani, care arată și gândește mult mai matur.

„Ele nu cheltuiesc nimic din resursele proprii”

Mihaela Belei, coordonatoarea Programului „În brațele mamei”, susține că beneficiarele ajung aici fiind direcționate de către maternitățile din țară, de direcțiile de asistență socială sau ONG-uri. „Capacitatea instituției e de zece femei. Acum, spre exemplu, avem un singur loc liber, dar în general centrul este plin – mai ales iarna. Le oferim absolut tot de ce au nevoie. De la mâncare pentru copilași până la haine și încălțăminte chiar și pentru mame. Pe lângă aceasta ele mai beneficiază de consiliere socială, psihologică și spirituală. Din resursele proprii, ele nu cheltuiesc absolut nimic. Mai mult, noi chiar le îndemnăm să-și facă economii din indemnizația pe care o primesc pentru copil”, povestește coordonatoarea proiectului.

În regulamentul centrului este stipulat că perioada maximă de ședere este de 12 luni, administrația însă, uneori mai face și excepții. Specialiștii interacționează și cu membrii familiei beneficiarelor și se asigură că ulterior acestea au unde reveni cu copilul. Cele, pentru care familia nu este o soluție, au parte de cursuri de instruire profesională pentru ca pe viitor să fie capabile să-și asigure existența de sine stătător.


În incinta Centrului Maternal 

Centrul Maternal „În brațele mamei”, al Misiunii Sociale Diaconia, a apărut în luna septembrie 2011, ca un suport pentru mamele ce întâmpină dificultăți. De la implementarea programului, de serviciile centrului au avut parte 85 de cupluri mamă-copil. Cea mai în vârstă beneficiară a fost de 42 de ani, iar cea mai tânără de 14.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)