Muzică

Au fost selectaţi cei 25 de finalişti pentru finala naţională „Eurovision”

Amintim că prima etapă a avut loc în lipsa interpreţilor, juriul punctând doar în baza materialului audio cele 98 de piese oferite de cei 93 de candidaţi care s-au înscris în concurs. În ziua de 29 ianuarie, acelaşi juriu format din nouă persoane – specialişti şi personalităţi în domeniu, selectaţi la recomandarea Grupului de lucru pentru pregătirea „Eurovision 2011” de la TRM – a audiat piesele pe viu. Fiecare interpret a avut la dispoziţie trei minute pentru a-şi demonstra capacităţile vocale, însă fără utilaj concertistic special sau back vocal, fiind acompaniaţi doar de… negativ. Şi de această dată, criteriile de selectare de care s-a ţinut cont au fost vocea şi maniera de interpretare live, compoziţia şi originalitatea melodiei. Interpreţilor nu li s-a cerut să apară în ţinută de scenă şi machiaj, unii însă au fost întrebaţi dacă au deja în minte elemente ale viitorului show, în eventualitatea că vor câştiga concursul…

Finala naţională este programată pentru 26 februarie. Cei 25 de finalişti au exact patru săptămâni ca să-şi pună la punct vocea, ţinuta scenică, showul, dar şi să-şi promoveze la maximum piesa, astfel încât să cucerească şi juriul, şi publicul. Căci, la această etapă finală, se vor lua în calcul, în proporţie de 50 la 50, voturile juriului şi televotingul. Spectacolul din 26 februarie va fi transmis în direct de „Moldova1”, „Moldova Internaţional” şi Radio Moldova. În exclusivitate, pe 10 şi 12 mai, Compania „Teleradio-Moldova” va transmite în direct, din oraşul german Dusseldorf, semifinalele „Eurovision Song Contest 2011”, iar pe 14 mai – finala internaţională.

Din juriu au făcut parte interpretele Geta Burlacu, reprezentanta Moldovei la Eurovision 2009, şi Aura, producătoarea concursului „Şlagărul anului”, compozitorii Anatol Chiriac, Andrei Sava, Liviu Ştirbu şi Valentin Beleaev, preşedintele Uniunii Compozitorilor, ziarista Sorina Ştefârţă şi criticul muzical Silvia Cărăuş, rectorul Academiei de Arte, Victoria Melnic.

Sâmbătă, în Studioul 2 al postului public „Moldova 1”, s-a desfăşurat cea de-a doua etapă a selecţiei naţionale „Eurovision” 2011. Timp de peste şase ore, 57 de interpreţi şi formaţii din cei 60 selectaţi de juriu la prima etapă (trei s-au retras din concurs), au luptat, cântând live, pentru cele de 25 de locuri rezervate finalei naţionale „Eurovision, care va fi la 26 februarie.

Vezi aici lista celor 25 de interpreţi.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *