Cultură

Au fost vernisate picturile tinerilor moldoveni participanţi la concursul „Jan Matejko”

La vernisajul expoziţiei au participat oficiali, ambasadori dar şi tinerii artişti, transmite IPN.

În paralel cu concursul de artă plastică „Jan Mateiko”, este organizat şi concursul de pian „Ignacy Paderewski”. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski, a declarat că graţie acestei iniţiative tinerii artişti moldoveni au ocazia de a-şi expune operele de artă şi de a-şi demonstra abilităţile muzicale. Potrivit ambasadorului, numărul participanţilor la ambele concursuri este în creştere în fiecare an.

Artur Michalski a venit şi cu un mesaj către tinerii artişti. „Când munca voastră va fi admirată în cele mai renumite galerii ale lumii, iar muzica interpretată de voi va fi aplaudată în cele mai prestigioase săli de concerte, să vă amintiţi că la începutul aventurii voastre artistice a fost concursul Jan Matejko sau Ignacy Paderewski”, a spus ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Iniţiatorul concursurilor, preşedintele Zen-Club Moldova, Ghenadi Topolniţchi, a spus că aceste evenimente au drept scop promovarea tinerilor talentaţi din Republica Moldova care, uneori, nu au susţinerea necesară din partea statului. Potrivit acestuia, cele două concursuri reprezintă o platformă de debut pentru ca tineri să se poată poziţiona ca oameni de cultură.

Prezentă la eveniment, ministra culturii, Monica Babuc, de asemenea, a declarat, că aceste două concursuri reprezintă încă o ocazie de a demonstra că cetăţenii Republicii Moldova sunt talentaţi. Totodată, ministra a exprimat ambasadorului Poloniei mulţumirea pentru faptul că se îngrijeşte de cultura din Republica Moldova.

Pentru prima oară în istoria concursului de artă plastică au fost prezentate şi lucrări sculptate. Studenta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Valentina Prisăcari, a prezentat sculptura „Aşteptare”. Studenta spune că sculptura făcută din ghips este prima ei lucrare, iar faptul că lucrarea a ajuns la concursul organizat de Ambasada Poloniei o motivează să muncească în continuare.

Potrivit organizatorilor, la cea de-a treia ediţie a concursurilor „Jan Matejko” şi „Ignacy Paderewsky” au participat circa 150 de artişti plastici şi aproximativ 30 de muzicieni.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *