Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 18 Noiembrie 2017, ora 11:00

Au ieșit la iveală alte motive pentru care a izbucnit Primul Război Mondial. De ce asasinatul din Serbia a fost doar un simplu pretext

Marime Font

Oficial, Primul Război Mondial a avut drept cauză asasinarea principelui moştenitor al Imperiului Austro-Ungar. În realitate, motivele pentru izbucnirea conflictului devastator au fost mult mai adânci. Colonialismul, imperialismul şi naţionalismul sunt câteva dintre acestea.

Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara război Serbiei. Imediat, Marile Puteri ale lumii împreună cu statele din sfera lor de influenţă au intrat într-un război aşa cum nu mai văzuse lumea. Era de fapt începutul Primului Război Mondial, o confruntare armată care a schimbat definitiv chipul lumii. Statele Antantei, printre care Anglia, Franţa, Rusia, Italia Japonia, Statele Unite, Serbia şi, din 1916, România, au luptat pe viaţă şi moarte cu cele ale Puterilor Centrale Germania, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Bulgaria dar şi altele.

Propriu-zis, era o confruntare uriaşă între marile imperii coloniale şi marile imperii europene şi asiatice care-şi intonau cântecul de lebădă.


Oficial, războiul a avut un pretext şi o cauză destul de simplă, în realitate însă evoluţia politică şi militară a lumii încă din secolul al XIX-lea a condus către acest război, cu patru mari cauze identificate de istorici.

În urma acestui război au murit numai pe câmpul de luptă peste 10 milioane de militari.

La toate acestea se adaugă cei dispăruţi, dar şi un număr uriaş de civili ucişi de război în mod direct dar şi indirect de foametea şi bolile aduse de conflict.

Lupta surdă de a-i domina pe ceilalţi

Propriu-zis primul război mondial a fost o luptă pentru supremaţie între Marile Puteri.

Această luptă surdă pentru dominaţie a atras prin alianţe militare, toţi sateliţi acestor state super-puteri ale vremii. Primul Război Mondial este de fapt deznodământul unei lupte pentru supremaţie prelungite de-a lungul secolului al XIX lea, un conflict pregătit de tensiunile acumulate de-a lungul timpului dar şi de ambiţiile unor lideri politici europeni.

Prima mare cauză a declanşării primului război mondial a fost imperialismul. Fiecare dorea să aibă un imperiu cât mai mare. Prima fază a luptei pentru putere a început în colonii, Propriu-zis, ţări din lumea a treia, sau teritorii locuite de băştinaşi, în stadii incipiente de civlizaţie în accepţiunea europeanp, în special din Africa, Asia sau America, au devenit ţinta super-puterilor din Europa în special. Aceste teritorii bogate în resurse, dar neexploatate de populaţiile autohtone, erau adevărate comori pentru marile naţiuni europene.

Ele reprezentau o adevărată sursă de bogăţie,care putea alimenta ambiţiile liderilor. Totodată băştinaşii erau o mână de lucru ieftină dar de cele mai multe ori neplătită.

Ca atare, un stat puternic, era un stat cu multe colonii prospere. Tocmai de aceea se poate vorbi de un ”război rece” al coloniilor.

Primele mari imperii coloniale Spania şi Portugalia, cele care deţineau mare pare din America de Sud şi America Centrală au început să decadă odată cu ”secolul naţiunilor” şi revoluţiile popoarelor central şi sud americane.

Aşa că la începutul secolului XX, Marea Britanie şi Franţa erau cele mai puternice imperii coloniale. Germania, un stat naţional care s-a format în jurul Prusiei, a luat avânt după 1870 şi a început să concureze ca mare putere în Europa. Automat avea nevoie de colonii. Tocmai de aceea a intrat în concurenţă directă cu Marea Britanie şi Franţa în special în Africa. Odată cu acumularea tensiunilor s-a trecut şi la confruntări directe. Un bun exemplu este războiul ruso-japonez din anul 1905, atunci când cele două forţe au luptat pentru supremaţie în China. Totodată erau marile imperii europene sau asiatice cu tradiţie care doreau să-şi păstreze posesiunile în ciuda luptei de emancipare a popoarelor aflate în componenţa acestora. În primul rând este vorba despre Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Otoman, două imperii medievale care îşi jucau ultima carte.

Cursa înarmărilor şi preludiul marelui conflict

Competiţia ivită între marile puteri s-a reflectat şi în domeniul militar. De altfel pentru a intra în lupta pentru dominaţie, orice stat aspirant la statutul de mare imperiu avea nevoie de o armată şi o dotare militară pe măsură. Istoricii vorbesc de o adevărată cultură a paranoiei în domeniul militar, în preajma primului război mondial. Propriu-zis cursa înarmărilor era declanşată de mişcările şi investiţiile vecinilor sau rivalilor. În momentul în care o ţară îşi mărea efectivul militar sau eventual îşi îmbunătăţea dotările militare, vecinii nu doar că făceau la fel, ba chiar încercau să-l o surclaseze. De exemplu între 1870 şi 1914 atât armatele Franţei cât şi a Germaniei s-au dublat.

Totodată Germania se afla într-o competiţie deschisă cu Marea Britanie pentru dominaţia pe mare. Era cunoscut faptul că englezii erau adevăraţi stăpâni ai mărilor şi oceanelor. Nemţii au încercat să-i egaleze, fără succes însă. Cert este însă că, nemţii au construit cele mai multe nave înaintea Primului Război Mondial. În orice caz toate marile puteri se pregăteau de război. De exemplu Von Schlieffen cu ani înaintea izbucnirii războiului făcuse deja un plan de acţiune pentru a invada Franţa, dacă Germania ar fi fost atacată de Rusia.

Totodată, au fost constituite alianţe militare, care au împărţit, încă din a doua jumătate a secolului al XIX lea, lumea, în tabere militare. Propriu-zis era vorba de Antanta, o alianţă iniţial formată din Franţa, Anglia şi Rusia, completată ulterior şi cu alte state. În replică s-a constituit alianţa numită Puterile Centrale formată din Imperiul Austro-Ungar, Germania, Imperiul Otoman şi Bulgaria. Iniţial scopul declarat al acestor alianţe era de fapt menţinerea păcii. Propriu-zis era garanţia unui stat în cazul unui atac. În practică însă sistemul alianţelor militare nu a făcut decât să extindă la scară mondială conflictele din Europa.

Naţionalismul sau care naţiune este mai bună

O altă cauză importantă identificată de specialişti ca stând la baza izbucnirii primului război mondial a fost naţionalismul. Această ideologie şi-a făcut loc în Europa iniţial cu precădere în secolul al XIX lea deşi s-a manifestat şi în cel anterior. Congresul de la Viena din 1815, prin care Marile Puteri în special imperialiste au retuşat harta Europei după înfrângerea lui Napoleon, a provocat noi scântei ale naţionalismului.

Pe de o parte este vorba despre naţionalismul firesc care a încurajat statele mici la obţinerea independenţei. Propriu-zis este în special vorba de regiunile vasale sau popoarele subjugate în evul mediu de Imperiul Otoman şi Imperiul Austro-Ungar. Totodată naţionalismul a jucat un element cheie în unificarea statelor din Italia şi Germania, constitutie mai apoi în naţiuni puternice dornice a afirmare pe harta Europei. De cealaltă parte naţionalismul a avut aspecte sale negative contribuind la dorinţa de afirmare a unei naţiuni în detrimentul altora, încurajând cursa înarmărilor şi provocând ostilitate.

Un asasinat cât un război

De altfel războiul mondial era anunţat de o serie de criză survenite la nivel mondial. Războiul ruso-japonez din 1905 a fost precedat de criza marocană în 1904. În acel an, Marocul a fost oferit de englezi, francezilor. Marocanii însă îşi doreau independenţa. Erau susţinuţi de nemţi, cei care se aflau într-o permanentă concurenţă cu englezii şi francezii şi erau mereu dispuşi să le pună beţe în roate, mai ales în colonii. Războiul a fost evitat, în ultima clipă, prin intermediul unei conferinţe care a atribuit Marocul, Franţei.

În 1911 însă tulburările din Maroc, cu sprijin german, continuau. Totodată în Balcani era o tensiune fără precedent. În 1908, Austro-Ungaria a luat în stăpânirea fosta provincie turcească, Bosnia. Sârbii considerau însă că ei au dreptr asupra Bosniei. Serbia a ameninţat Austro-Ungaria cu războiul şi s-a aliat imediat cu Rusia. De cealaltă partea Imperiul Austro-Ungar aliat cu nemţii erau deja pregătiţi de confruntare. Războiul a fost evitat în ultima clipă prin retragerea Rusiei. Totodată în 1911 şi 1912 în Balcani, popoarele aflate sub stăpânirea otomană s-au ridicat la luptă. Otomanii au fost alungaţi iar mai apoi toate aceste popoare balcanice s-au luptat între ele pentru a-şi contura graniţele. Tot Austro- Ungaria a intervenit în defavoarea Serbiei şi de această dată. Între cele două state era o presiune fantastică. Războiul era pe cale să înceapă, însă era nevoie de o scânteie. Pretextul a fost oferit de un student sârb. Mai precis Gavrilo Princip, un student membru al unui grup de naţionalişti sârbi l-a asasinat pe moştenitorul tronului Austro-Ungariei, arhiducele Franz Ferdinand. Evenimentul a avut loc pe 28 iunie 1914 la Sarajevo, în timpul unei vizite a arhiducelui în Bosnia. Gavrilo Princip s-a strecurat lângă maşina decapotabilă în care se afla arhiducele cu soţia sa Sofia. Imediat ce a ajuns în apropierea lui Franz Ferdinand, Gavrilo Princip a tras în plin. Propriu-zis studentul sârb ca şi organizaţia din care făcea parte, milita pentru eliberarea Bosniei de sub stăpânirea austriacă.

Imediat după asasinat, guvernul austro-ungar a dat vina pe guvernul sârb şi a fost prezentat un ultimatum cu nişte condiţii pe care sârbii nu le-ar fi putut îndeplini niciodată. A venit cum era de aşteptat declaraţia de război. Iar sistemul alianţelor deja perfectat a atras în luptă toate statele Europei şi mai apoi ale lumii.

Sursa: Adevarul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)