Actualitate

Au început Zilele Diasporei: Ce evenimente au pregătit organizatorii

În debutul evenimentului, ministra educației, culturii şi cercetării, Monica Babuc, a declarat că autorităţile nu au încetat să spere că cei plecați vor reveni acasă pentru a-şi împărtăși experiența şi suflul proaspăt din afară, astfel încât să contribuie la dezvoltarea unui stat democratic. Ministra a mai spus că promovarea, de către anumite grupuri, a Republicii Moldova ca o gaură neagră şi doar prin prismă negativă nu duce la nimic bun. De fapt, e nevoie de solidaritate, constructivism etc.

Mihai Căpățână, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a menţionat că, oricât de mult s-ar strădui autorităţile să facă pentru a întoarce cetăţenii moldoveni acasă, oricum va fi insuficient. Mulți au decis să plece fiind constrânși de anumite circumstanțe şi decizia le aparține. Totuși, spune funcționarul, experiența acumulată în condiții noi, expertiza profesională internaţională este foarte utilă Republicii Moldova şi cu sprijinul diasporei pot fi realizate multe lucruri importante.

Valentina Gemănă, președinta asociației obștești „Prezicere divină” din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, migrantă care s-a întors din Italia, a declarat că țara are nevoie de cetăţenii plecați peste hotare. Femeia a spus că, acum 11 ani, a reușit pentru prima dată să obțină finanțare din Italia pentru primul proiect social, implementat în Moldova. Ulterior, a urmat un șir de alte proiecte – pentru bătrâni, orfani, persoane cu dizabilități, femei victime ale violenței, deținuți, pentru școli aflate situații deplorabile etc.

Elena Bulhac, președinta Centrului cultural „Comunitatea moldovenilor din orașul Kursk” din Federația Rusă, a spus că există mai multe probleme cu care se confruntă diaspora. Una din ele este lipsa consulatelor generale, deși ani la rând se promite că vor mai fi deschise şi în alte orașe decât în Moscova. Oamenii sunt nevoiți să suporte cheltuieli enorme pentru transport, dacă merg la consulatul din Moscova, şi pentru cazare, în cazul în care nu reușesc să-şi soluționeze chestiunile într-o singură zi.

Andrei Negruță, reprezentantul diasporei din Germania, a declarat că a plecat din ţară la muncă în anul 1992. Până în 2012, a fost în Federația Rusă, după care s-a mutat în Germania. Bărbatul a spus că viața celor din diasporă depinde direct de poziția şi acțiunile autorităților din țară. Dacă autorităţile își doresc cu adevărat ca oamenii plecați să revină acasă, e nevoie să ridice nivelul de trai, să asigure un pachet minim de care beneficiază peste hotare, pentru că altfel nimeni nu va reveni niciodată.

Zilele Diasporei sunt organizate de către Biroul Relații cu Diaspora. Pe 18 august va avea loc Cupa diasporei la mini-fotbal. Pe 19 august va începe programul guvernamental DOR Diasporă*Origini*Reveniri, destinat tinerilor și copiilor din diasporă și celor din Republica Moldova. Programul va dura până pe 28 august. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *