Social

Au mai rămas doar 5 zile pentru asigurarea medicală

Cum mulți dintre cei vizați sunt plecați de ani de zile peste hotare, unde muncesc și, desigur, achită taxele de asigurări, oamenii au fost uimiți de ce urmează să li se întâmple celor care nu vor achita polițe în R. Moldova, chiar dacă vin cel mult o dată pe an acasă, în vacanță. 

Fondatori de întreprinderi individuale, arendaşi, arendatori, alţi cetăţeni care nu sunt angajați și nu sunt asiguraţi de guvern, mai au cinci zile pentru a achita polița de asigurare. În afară de aceasta, până la 31 martie aceștia pot beneficia de o reducere de 50 la sută, în caz contrar, persoanele care nu se asigură conform prevederilor Legii asigurării obligatorii de asistență medicală nu vor beneficia de întreg spectrul de servicii medicale inclus în Programul unic. De asemenea, aceștia vor fi limitaţi la accesarea serviciilor medicale şi de ambulatoriu prestate de către medicii specialişti, investigaţiile de diagnostic de înaltă performanţă, precum şi la medicamentele compensate din cadrul asistenţei medicale primare.

Comunicare directă cu asigurații

Contactați de ziarul TIMPUL, reprezentanții CNAM ne-au informat că scrisorile de înştiinţare expediate la adresa potenţialilor beneficiari sunt o tehnică de comunicare directă cu cetăţenii și că datorită lor a crescut numărul de persoane asigurate în mod individual.

Astfel, scrisorile informează despre caracterul obligatoriu al asigurării prevăzut în Legea asigurării obligatorii de asistenţă medicală (nr. 1585-XIII din data de 27.02.2002), iar fiecare destinatar al scrisorii este înștiințat și despre termenul limită pentru achitarea poliței. În acest mod, cei care vor procura polița până la 31 martie vor beneficia de o reducere de 50 şi 75 la sută. Persoanele care se află în prezent peste hotare trebuie să prezinte un act oficial care ar confirma viza de reședință din țara respectivă sau contractul de muncă la Compania Națională de Asigurări în Medicină din teritoriu pentru a fi scutiți de procurarea poliței de asigurare.

Reamintim că, în perioada de la 1 ianuarie până la 20 martie, s-au asigurat în mod individual 33588 de persoane, plătitori ai primelor de asigurare în sumă fixă, cu 3934 de persoane mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cel mai mare indicator de încadrare în sistem a fost înregistrată la Ungheni, unde au fost procurate 3171 de poliţe în sumă fixă, cu 832 de poliţe mai mult raportat la ultimii doi ani de gestiune.

Vox populi

Serviciile medicale se ridică la nivelul sumei plătite pentru polița de asigurare?

Pavel, 80 de ani

Am 80 de ani, dar încă mai muncesc și desigur am poliță de asigurare. Cu toate acestea, mă simt bine și nu am trecut de mult pe la medic, de aceea nu pot să vă spun dacă serviciile medicale care se prestează în prezent se ridică la nivelul sumei poliței pe care o plătim. Totodată, chiar dacă nu mă folosesc de poliță, știu că acești bani îi ajută pe cei mai nevoiași care nu-și pot permite achitarea primei de asigurare.

Irina, 22 de ani

În viziunea mea, serviciile medicale oferite de polița de asigurare au doar un singur beneficiu, și anume acela de a-ți oferi un loc gratuit în salon atunci când ai nevoie de internare, în rest nu prea cred că serviciile prestate sunt de calitate. Dacă vrei ca un medic să îți ofere atenție, atunci trebuie să plătești, indiferent dacă ești student, copil sau bătrân.

Svetlana, 63 de ani

În ultimul timp am avut nevoie în mod special de servicii medicale și aș avea multe să povestesc. Desigur că nu sunt mulțumită de serviciile prestate de medici, prețurile mari, atitudine zero din partea medicilor. În fiecare an, costul poliței crește, dar prestarea serviciilor medicale este la cel mai jos nivel.

Valeriu, 45 de ani
Am poliță, dar nu mă folosesc de ea. Niciodată nu am apelat la serviciile ei și nici nu-mi doresc s-o fac. Am poliță, pentru că așa este scris în lege, și chiar dacă o am, nu cred că m-ar ajuta la ceva. În prezent, cu părere de rău, dacă vrei să fii tratat pe măsură, atunci trebuie să mituiești lucrătorii medicali. Poate se va schimba ceva în viitor și îmi doresc mult acest lucru, cu toate că nu prea cred.

Natalia, 66 de ani
Sunt pensionară și dispun de poliță gratuită, dar sincer să vă spun prestarea serviciilor medicale nu se ridică la suma poliței de asigurare. Peste tot oriunde te-ai duce, trebuie să plătești, iar fiecare medic la care mă adresez îmi dă de înțeles pe ocolite că trebuie să mai plătesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *