Editorial

Au mai rămas o sută

 Vlad Filat a fost arestat şi riscă ani buni de puşcărie. Sincer, nu cred că Vlad Filat va face puşcărie. La fel cum nu face puşcărie Papuc sau Voronin, pe care acelaşi Filat promitea în 2009 să-i bage la răcoare. Grangurii de genul lui Filat nu fac puşcărie la noi. Mai stau un pic în arest preventiv, mai umblă prin judecăţi încătuşaţi, şi după asta – pac, dispar ca printr-o minune.

A fost arestat Vlad Filat. Ei şi ce? Spuneam deseori că problemele Republicii Moldova nu vin de la un singur om, fie el Filat, Voronin sau Plahotniuc. Problemele vin din cauza sistemului mafiot, sistem din care face parte toată clasa politică şi o mare parte din societate. De ce Filat pare mai vinovat în acest caz? Pentru că spre deosebire de ceilalţi, care erau compromişi din start, Filat părea un înger salvator la început.
Să ne reamintim de Vlad Filat în 2009, politicianul care stătea cu lumea pe baricade şi promitea că va scăpa ţara de comunişti; politicianul care spunea că ne va integra în Uniunea Europeană şi va stârpi corupţia. N-a făcut nimic din ce-a promis, mai mult, s-a implicat în nişte scheme frauduloase şi s-a compromis în propriul orgoliu mai tare decât orice bandit din această ţară. Acum stă după gratii şi aşteaptă sentinţa de judecată, însă chiar dacă va face închisoare, în ţara asta nu se va schimba nimic. Pentru că mai avem 100 de parlamentari care merită puşcărie, cu mii de cumetri, zeci de mii de fini, sute de mii de prieteni, nănaşi ş.a.m.d. Pe lângă asta, mai avem o ţară întreagă care-i invidiază pe aceşti „oameni de succes” şi ar vrea să le ia locul şi să se comporte la fel. Ce facem în acest caz – băgăm toată ţara la puşcărie? Nu, îi lăsăm să trăiască în mizeria care le este pe plac.

După piesa de teatru cu arestarea lui Filat a urmat piesa de teatru cu arestarea lui Usatîi. Dacă prima era o tragicomedie, a doua vine din categoria teatrului absurdului. Culminaţia acestui spectacol s-a dat atunci când Usatîi a fost eliberat şi dus pe mâini de mii de oameni care îl aşteptau ca pe un înger salvator. Şi aceste mii de oameni reprezintă în mare parte societatea noastră. Asta e faţa noastră, fraţilor! Ne supără guvernarea, însă nu vrem să recunoaştem că şi noi suntem la fel. Aşa că mai lăsaţi-mă cu „Demisia!”, „Jos guvernul!”, „Închisoare oligarhilor!” ş.a.m.d. Avem trei milioane de filaţi, voronini, ghimpi, dodoni, plahotniuci şi lupi în ţara asta. Şi nimic nu se va schimba până când întregul sistem nu va fi stârpit şi restartat. Eu nu mai scriu despre guvernare şi politicieni corupţi, pentru că ţara asta îşi merită pe deplin conducerea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *