Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

CSI / Rusia 6 Mai 2014, ora 21:16

Au ocupat o clădire din orașul Reni. Rusia devine vecină cu România? Planul de dezmembrare a Ucrainei este OFICIAL

Marime Font

O grupă de separatiști a ocupat hotelul "Iujniy" din orașul Reni, la sud de Odesa, unde au arborat steagul rusesc. 

(21:07)  Locuitorii din Mariupol afirmă că în oraș mai multe intersecții sunt blocate iar în apropiere de aeroport se aud focuri de armă. Imagnii cu cauciucuri incendiate în Mariupol.

 (20:32) Armamentul și echipamentele folosit de forțele legitime (stânga) vs. teroriști (dreapta).


(20:00) Forțe pro-ucrainene în Slaviansk.

(19:33) Teroriști pro-ruși au arborat în orașul Reni la hotarul cu România steagul Federației Ruse.

Despre RENI (WIKIPEDIA)

Reni (în rusă Рени, în ucraineană Рені) este un oraș în regiunea Odesa (Ucraina), centru administrativ al raionului omonim. Este situat la o distanță de 320 km sud-vest de orașul Odesa și la 22 km de orașul românesc Galați.

Orașul este situat la o altitudine de 285 metri, pe malul stâng al Dunării (la 3 km de vărsarea Prutului în Dunăre), în partea de vest a raionului Reni. Are 19,947 locuitori, din care românofonii constituie 13.4% din populație, restul fiind în majoritate rusofoni. (Mai multe despre istoria orașului Reni AICI)

(19:23) Separatiștii au creat deja un model de buletin pentru referendum din Donețk. Întrebarea este: Susțineți independența guvernamentală a Republicii Naționale din Donețk? 

 

(19:11) Oleg Țarev, deputat din Radă (ales pe listele Partidului Regiunilor), a declarat astăzi din numele mișcării "Sud-Est" că a început bătălia pentru o "Novorossiya" independentă. Țarev consideră că dialogul între Kiev și Sud-Est a devenit imposibil după evenimentele din 2 mai din Odesa. "Am decis care e țelul nostru comun. Acesta e suveranitatea și independența. Mai întâi pe 11 mai republicile Donețk și Lugansk. Ulterior noi credem că întregul Sud-Est ni se va alătura. După ce își vor exprima dorința de a intra în componența republicilor Donețk și Lugansk regiunile din sud-est vor deveni cu independente, noi vom asigura independența și suveranitatea Federației Republicilor din Sud-Est - Novorossiya".


(Hartă washingtonpost.com)(Anii în care Imperiul totalitar țarist rus a ocupat teritoriile care fac parte din "Novorossiya")

(19:05) Protest la Moscova. Poliția a reținut mai mulți oameni dar marșul nu a fost încă oprit.

(18:44) Rezistența informațională anunță că majoritatea teroriștilor din Slavianks vor încercă să străpungă blocada ucraineană și să fugă din oraș printr-un cartier rezidențial.

(UPDATE 17.09) În Simferopol, persoane îmbrăcate în haine de camuflaj au luat la pumni membrul Меджлисa.

(UPDATE 17.06) Aeroportul din Donețk și-a reluat activitatea.

(UPDATE 16.56) Separatiștii au ocupat un hotel din orașul Reni din regiunea Odesa. În oraș au ajuns și cazaci care încearcă să recruteze tineri, scrie liga.net.

(UPDATE 15.56)  Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a anunțat, potrivit Interfax, că Rusia trimite în Marea Neagra noi submarine, precum și nave de suprafață de nouă generație, anul acesta.

(UPDATE 15.50) Ministrul de externe britanic, William Hague, a acuzat Moscova, la Viena, că vrea să impiedice alegerile din 25 mai din Ucraina. 

(UPDATE 15.43) În Gorlovsk a fost rănit șeful miliției raionale. Acesta a fost împușcat în picior și răpit.

(UPDATE 15.35) Aproape 30 de miniştri de Externe, inclusiv şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, participă marţi la Viena la reuniunea Comitetului ministerial al Consiliului Europei, dominată de criza din Ucraina.

"Majoritatea ţărilor" participante la reuniunea de la Viena trebuie să transmită "un mesaj puternic că alegerile prezidenţiale din Ucraina trebuie să aibă loc" potrivit termenului stabilit, la 25 mai, a declarat şeful diplomaţiei britanice, William Hague, care este aşteptat marţi seară într-o vizită la Kiev, pentru discuţii cu liderii ucraineni.

La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande a avertizat, că în cazul în care alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai în Ucraina nu vor avea loc, ţara ar cădea în "haos" existând "riscul izbucnirii unui război civil".


(UPDATE 15.00) Primăria de la Kiev a anulat parada militară de 9 mai pentru a evita posibile provocări din partea separatiștilor. Autoritățile locale au anunțat că se vor limita la depuneri de flori, comemorarea celor căzuți în război în anumite zone, servirea veteranilor cu terci ostășesc și un concert.

Organizatorii se tem ca evenimentele să nu devină ținta unor provocări din partea militanților proruși. „Se urmărește crearea unei imagini pentru canalele rusești cu atacuri asupra veteranilor. Aceasta ar putea să aibă loc local pentru a putea folosi aceste imagini pentru a face zgomot mare în toată lumea”, a declarat șeful administrației Kievului, Vladimir Bondarenko.


(UPDATE 14.42) Reprezentanţii PDL, PNL şi PPDD din Camera Deputaţilor de la București, au solicitat, marţi, 6 mai, în plen, organizarea în regim de urgenţă a unei dezbateri în Parlament pe tema crizei din Ucraina, informează Mediafax.

"Rugămintea adresată liderilor de grup şi conducerii Camerei, date fiind evenimentele excepţionale de la graniţa de Nord-Est, este ca în regim de urgenţă să desfăşurăm o şedinţă extraordinară, să dezbatem şi să analizăm acele evenimente din Ucraina", a spus deputatul PDL Gheorghe Tinel, în debutul şedinţei de marţi a Camerei.

(UPDATE 14.30) Proiectul de lege potrivit căruia în data de 25 mai va avea loc și un referendum în Ucraina, nu a fost votat de Rada Supremă. 

(UPDATE 14.24) Delegația APCE a cerut ucrainenilor să participe activ la alegerile din 25 mai, astfel încât acestea să fie cât mai reale. 


(UPDATE 14.15) Moscova va aloca până în 2020 fonduri de peste 86 miliarde de ruble (aproximativ 1,7 miliarde de euro) pentru dezvoltarea Flotei ruse din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de către ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, care anunțase suplimentarea acesteia cu noi submarine și nave de război de suprafață de ultimă generație, chiar în cursul acestui an.

(UPDATE 13.45) Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a semnat marți, 6 mai, decretul privind măsurile de consolidare a securității naționale, măsuri destinate să conducă la creșterea 'eforturilor de stabilizare a situației în țară și să împiedice desfășurarea de către Federația Rusă a unor acțiuni cu caracter subversiv pe teritoriul ucrainean', relatează Interfax-Ukraina.


Astfel, prin semnarea acestui decret, președintele interimar ucrainean a dat undă verde transpunerii în practică a deciziei Consiliului pentru securitate națională și apărare din data de 5 mai cu privire la mobilizarea parțială și la măsuri de sprijin material pentru persoanele încorporate în forțele armatei ucrainene, precum și în alte formațiuni militare pe timp de pace.

(UPDATE 12.55) Odesa

(UPDATE 12.47) Bancomatele din KramatorsK sunt ciuruite

(UPDATE 12.45) 


(UPDATE 12.08) Transnistria și Crimeea trimite provocatori în Ucraina, scrie presa ucraineană. În ultimele 3 zile din Transnistria în Ucraina au fost trimiși 250 provocatori ruși, dar din Crimeea în Odesa sosesc separatiști pentru a destabiliza situația din regiune. 

(UPDATE 12.03) Comuniștii au fost dați afară de la ședința Radei Supreme, ce are loc cu ușa închisă. Inițiativa a fost supusă votului și vine ca urmare a declarațiilor separatiste ale unui deputat comunist.


(UPDATE 10.59) În Kramatorsk transportul public nu circulă, fabricile au fost închise, iar ziarele nu sunt tiparite.

(UPDATE 10.57) orașul Kutaisi, Georgia


(UPDATE 10.43) Odesa


(UPDATE 10.38) Trei localnici din Sumsk au atacat grănicerii de la punctul Bacevsk cu scopul de a le lua armamentul de serviciu.

(UPDATE 10.05) Oficialii de la Kiev și Moscova au convenit cu privire la aplicarea unui plan, prin care navele militare ucrainene preluate de ruși în timpul alipirii Crimeei, vor fi returnate Ucrainei. Operațiunea va dura până în data de 17 mai. 

(UPDATE 10.03) Ministerul de Externe al Germaniei recomandă cetățenilor nemți să părăsească estul și sud-estul Ucrainei. 

(UPDATE 09.39) Rusia a cerut guvernului ucrainean să oprească operațiunile militare împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei și să înceapă un dialog pentru rezolvarea crizei.

Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe se cere Kievului „să oprească vărsările de sânge, să-și retragă forțele și să se așeze la masa tratativelor pentru a începe un dialog normal despre căile de rezolvare a crizei politice”.

Declarația a venit în timp ce Kievul a trimis forțe speciale de elită înspre Odesa pentru a pune capăt confruntărilor dintre trupele guvernamentale și forțele separatiste pro-ruse, soldate cu morți de ambele părți.


(UPDATE 09.15) Miniștrii de externe din Ucraina și Rusia se vor întâlni la Viena, scrie liga.net. Subiectul principal care va fi pus în discuție la reuniunea Comitetului Consiliului Europei va fi criza din Ucraina.

(UPDATE 09.12) Toate cursele de pe aeroportul din Donețk au fost amânate cu 12 ore.

(UPDATE 09.02) Experții străini vor participa la investigarea evenimentelor de la Odesa.

(UPDATE 09.00) Procuratura din Elveția a confirmat înghețarea activelor fostului președinte ucrainean, Victor Ianukovici. Suma atinge cifra de 170 milioane de franci.

(UPDATE 08.46) Cozi la bancomate. Oamenii din Donețk extrag bani.


(UPDATE 08.42) Din cauza anexării Crimeei, autoritățile americane anunță că planifică introducerea unor amenzi uriașe pentru băncile rusești care operează în America.

(UPDATE 08.38) După evenimentele din 2 mai de la Odesa, 48 de oameni au dispărut, iar la morgă încă mai sunt cadavre neidentificate, scrie unian.net.

(UPDATE 08.37) Noaptea trecută în centrul Moscovei. Forțele de ordine se pregătesc pentru parada de 9 mai

(UPDATE 08.25) Donețk în această dimineață


 
Ministrul de Interne de la Kiev susține că în urma operațiunilor antiteroriste au fost uciși peste 30 de teroriți separatiști. "Astăzi am pierdut 4 oameni, iar 20 sunt răniți. Conform estimărilor noastre, teroriștii au pierdut 30 de oameni și au zeci de răniți", a spus ministrul. Printre teroriști sunt persoane din Crimeea, Rusia și Cecenia.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul