Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 8 Octombrie 2017, ora 04:15

Marime Font

Au pierit judecătorii lui Iisus?

 În capitolele 7 și 8 ale Evangheliei după Ioan există o convorbire a lui Iisus cu oamenii, extrem de dură ca mesaj. 

 
 
 

E unul dintre puținele momente din evanghelii în care Iisus mărturisește despre El Însuși. Nu în modul direct și fără echivoc în care a făcut-o în fața femeii samarinence, dar suficient de clar pentru cei care erau dispuși să îi primească mesajul.

Iisus știa că printre cei prezenți erau și cei care încercau să Îl prindă și înțelegea că unele întrebări sunt puse din viclenie. Tocmai de aceea, dacă sunt citite cu atenție aceste capitole, vedem că Iisus e departe de imaginea pe care mulți o au despre El: un tânăr blând cu ochii albaștri.Când El le spune oamenilor că nu Îl vor putea urma acolo unde merge, iudeii se întreabă: „Nu cumva Își va ridica singur viața?” (Ioan 8; 22), iar această întrebare, care de obicei ne scapă din vedere în lecturi, are o deosebită importanță, pentru că Iisus spune în alt loc că viața (sufletul) nimeni nu o ia de la El, ci putere are să Își dea sufletul și putere să îl ia înapoi (Ioan 10; 17-18).

Pentru că oricât de dur ni se pare, Iisus nu a fost pur și simplu răpus peste puterile Lui de o mulțime de oameni. Vă amintiți că i-a spus lui Petru în seara în care a fost arestat: „Sau ţi se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu şi să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?” (Matei 26; 53). Într-un anumit sens întrebarea de mai sus a iudeilor („Nu cumva Își va ridica singur viața?”) e legitimată de atotputernicia lui Iisus – a doua Persoană a Sfintei Treimi.

Că Iisus a acceptat să se jertfească e limpede pentru toată lumea și nu mai are rost să dezvolt acum, însă jertfirea Lui rămâne atât de actuală astăzi. Și nu mă refer la taina Sfintei Liturghii, care e ascultarea Domnului. Ci la modul și viclenia cu care Iisus era pândit de farisei.

În aceeași convorbire cu care am început acest articol, Iisus spune un lucru înfricoșător: „Căutaţi să Mă omorâţi, deoarece cuvântul Meu nu încape în voi” (Ioan 8; 37). Și cred că acest cuvânt poate fi scos oricând din contextul capitolului 8 al Evangheliei după Ioan. Cred că e un cuvânt care ar trebui să ne sperie astăzi. Fiindcă așa am putea înțelege de care parte a mulțimii suntem. Fiindcă erau acolo, de față, și cei care credeau, și cei care căutau să Îl omoare.

Cât de mult a încăput în noi cuvintele lui Iisus? Cât de mult a încăput Cuvântul Însuși? Și cât de puțin au ascultat cuvintele Lui cei care astăzi Îl contestă?
 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul