Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Social 8 Iulie 2013, ora 09:24    Din editia print

Au vrut să muncească în Europa, dar au fost păcăliți

Marime Font

Un grup de moldoveni încearcă de un an să dea în judecată o femeie, care le-a promis locuri de muncă bine plătite în Olanda, în schimbul sumei de 1500 de euro. 

În loc de Olanda, aceştia au fost duşi în Polonia, unde erau remuneraţi cu doi euro pe oră, şi nu cu zece, cât li s-a promis că vor câştiga. Când şi-au dat seama că au fost înşelaţi, o parte dintre ei s-a întors acasă, insistând să le fie returnaţi cei 1500 de euro, dar femeia a refuzat să le întoarcă banii. Acum încearcă, fără succes, să o defere justiţiei. Deşi a trecut un an, dosarul încă nu a fost pus pe rol. 

În 2011 Valentina Fronea lucra într-o instituţie de sănătate din Chişinău. În una din zile, Galina Radu, o pacientă, a întrebat-o dacă nu cunoaște pe cineva care ar dori să muncească în Olanda, pentru că are o ofertă extrem de generoasă: zece euro pe oră la o fabrică de prelucrare a cărnii. „I-am spus că la moment nu cunosc pe nimeni. Dar după ce a plecat pacienta, m-am gândit: de ce nu aş pleca chiar eu în Olanda, am credite, am ipotecă, lucrez în două locuri de muncă pentru a scăpa de datorii... Dacă aş câştiga câte zece euro pe oră, în câteva luni mi-aş putea îmbunătăţi situaţia materială...”, își amintește Valentina Fronea. Astfel că a doua zi, când pacienta a venit, i-a spus că ea ar putea merge la muncă în Olanda. Pentru aceasta ar fi trebuit să achite 1500 de euro, iar alte 1500 să-i dea la întoarcerea acasă. La rândul ei, Galina Radu îşi lua obligaţia să organizeze plecarea –viza, transportul, cazarea, contractul de muncă prevăzut pentru o jumătate de an... „Primele două săptămâni o să vă aflaţi în Polonia, la investigaţii medicale. Apoi vă transportăm în Olanda, unde o să câştigaţi foarte bine”, i-a spus aceasta Valentinei.


Femeia povestește că, împreună cu ea, au dorit să plece și câteva rude: „Am împrumutat cu toţii câte 1500 de euro, i-am plătit Galinei Radu şi am fost incluşi în grup. În Polonia am plecat 12 persoane, în două subgrupe, chipurile pentru a ajunge mai repede în Olanda. Timp de vreo zece zile am stat la un hotel, până au fost gata investigaţiile medicale... Apoi au început să apară „surprizele”: mai întâi ni s-a spus că angajatorul olandez e plecat în concediu şi că până se întoarce, ar fi bine să ne angajăm temporar”, povestește Valentina Fronea. Astfel, un grup din şase persoane a plecat la o fabrică dintr-o localitate, alt grup – în altă localitate. „Munceam în condiţii foarte grele, la o temperatură de 2-3 grade, în halele de prelucrare a cărnii. Ieşeam dintr-un schimb şi eram mânaţi în schimbul al doilea, fără ca măcar să fim întrebaţi dacă vrem asta. Mai mult, ne remunerau cu doi euro pe oră. Eu lăsasem acasă două locuri de muncă, unde câştigam cam la fel, în schimb, eram alături de familie. Speranţa că o să ajungem în Olanda s-a risipit în ziua când am telefonat să vedem care este situația și ne-au spus că celălalt grup deja a ajuns în Olanda, dar când am sunat la ei am aflat că ei munceau ca și înainte, în Polonia. Atunci am înţeles că am fost înşelaţi. Eu, împreună cu alţi câţiva am decis să ne întoarcem în Moldova”, relatează femeia.
Cum a ajuns la Chişinău, a mers imediat la Galina să-i ceară banii înapoi. „Mi-am dat seama că, de fapt, nu luasem de la ea nicio recipisă atunci când îi dădusem câte 1500 de euro... Nu ne-a întors banii, ne-a spus că a făcut cheltuieli cu noi şi că e vina noastră că nu ne-am onorat contractul de muncă de un an. Mie a acceptat să-mi dea recipisă, cu condiţia să declar în scris că ea însăşi a fost înşelată de partea poloneză şi că vom acţiona împreună pentru a obţine banii pe care i-a transmis ea în Polonia. Pentru a obţine recipisa, am fost nevoiţi să-i dăm astfel de declaraţii în scris”, declară Valentina Fronea.

În căutarea dreptăţii, prin labirinturile justiţiei...


Iniţial, victimele au mers la Centrul pentru combaterea traficului de ființe umane al MAI, unde li s-a spus că nu ţine de competenţa lor, pentru că nu e vorba despre trafic de fiinţe umane, ci de escrocherie. În primăvara anului trecut, victimele s-au adresat la Comisariatul de Poliție Centru din Chișinău. Ofiţerul de urmărire penală a venit cu propunerea de a se înceta urmărirea penală, iar la 27 iunie 2012 Procuratura Centru, a emis ordonanţa de clasare a urmăririi penale, motivând că „Relaţiile apărute poartă un caracter juridico-civil, fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 190, cod penal” (Escrocherie). Nemulţumite de această decizie, victimele au contestat în judecată ordonanţa procurorului, care a fost declarată nulă. Plângerea a fost trimisă în judecată, dar la 19 martie 2013, același procuror şi ofiţerul de urmărire penală au emis o nouă ordonanţă de clasare. Petiţionarii au contestat din nou ordonanţa procurorului, insistând ca urmărirea penală să fie începută. Judecata urma să ia o decizie pe 10 iunie, dar a fost amânată şedinţa. La plângerea uneia dintre victime către Centrul pentru Drepturile Omului, Procuratura Generală a dat următorul răspuns: „S-a constatat că argumentele invocate de către dvs. constituie obiect de examinare al urmăririi penale. (…) Fiind verificate materialele urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale s-a constatat tergiversarea urmăririi penale, despre care fapt a fost atenţionată Procuratura Sectorului Centru”.

Victimele s-au adresat la Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi. Juristul CIMM a încercat să asiste la şedinţa de judecată din 27 iunie, la Judecătoria Centru, în calitate de observator, însă nu i-a fost permis accesul motivând câ şedinţa este închisă pentru public. Din spusele părţii vătămate, la acea şedinţă, acelaşi procuror, care a emis ordonanţa de încetare a cauzei penale pe acest dosar şi-a reiterat cererea de clasare a urmăririi penale. Potrivit procurorului, „fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”. Completul de judecată se va convoca din nou pe data de 10 iulie 2013.

Menţionăm că suspecta are antecedente penale. În 2008, aceeaşi Procuratură Centru a instrumentat un alt dosar al Galinei Radu, pe un caz similar. În decizia Curţii Supreme de Justiţie din decembrie 2008, aceasta a fost condamnată în calitate de director adjunct al SRL „Itaqua-Tur”. În dosar mai figurează două persoane – A. Avornic şi M. Radu. „Împreună cu Avornic în perioada martie 2005 până în februarie 2006, folosind denumirea firmei, acordând servicii de plecare peste hotarele R. Moldova, au obţinut încrederea cetăţenilor doritori de a merge peste hotarele ţării”. Pe acel dosar, Avornic a fost condamnată la 9 ani de închisoare, M. Radu a fost tras la răspundere administrativă, iar Galina Radu a fost sancţionată cu zece mii de lei pentru estorcarea sumei de 283611 lei de la 12 persoane cărora le-a promis că le transportă la muncă în Islanda sau Italia.
„După cum se vede, în cazul Valentinei Fronea şi a celor 12 moldoveni care i-au plătit Galinei Radu în 2011 câte 1500 de Euro pentru a le garanta locuri de muncă în Olanda se repetă scenariul din 2005/2006, pentru care instanţa de judecată şi-a dat verdictul în 2008. Şi atunci, şi acum, dosarul a fost intentat unor persoane fizice, nu juridice”, conchide Mihai Cebotari, juristul CIMM.


Mihai Cebotari, juristul CIMM

Din păcate, activitatea agenţiilor şi intermediarilor care recrutează persoane pentru a le trimite la muncă peste hotare nu sunt monitorizate în mod responsabil de către autorităţile statului. Acestora le este foarte uşor să se eschiveze de la orice răspundere, deoarece nu eliberează documente oficiale clienţilor lor, cum a fost în cazul Valentinei Fronea. Oamenii se prezintă aici în căutarea unui loc de muncă, fiind siguri că au intrat într-un oficiu cu acte în regulă, că discută cu reprezentanţii unui birou de angajare, nu cu persoane fizice întâmplătoare. Aceştia se folosesc de imaginea persoane juridice pentru a induce oamenii în eroare. Dar atunci când sunt înşelaţi, cetăţenii nu pot trage la răspundere persoana juridică, ei se pot plânge doar pe persoana fizică de la care au luat informaţia şi căreia i-au plătit taxa.

Dacă în dosarul din 2008 ar fi fost condamnată persoana juridică, aceasta ar fi putut fi privată, în baza articolului 141 al codului penal, de dreptul de a-şi exercita activitatea sau chiar întreprinderea ar fi fost lichidată. În cazul persoanei fizice, sancţiunile nu prevăd acest lucru, iar amenda este cu mult mai mică.

Contactată de TIMPUL, Galina Radu a refuzat să comenteze acuzațiile. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)