Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 4 Iunie 2020
Abonamente

Social 8 Iulie 2013, ora 09:24    Din editia print

Au vrut să muncească în Europa, dar au fost păcăliți

Marime Font

Un grup de moldoveni încearcă de un an să dea în judecată o femeie, care le-a promis locuri de muncă bine plătite în Olanda, în schimbul sumei de 1500 de euro. 

În loc de Olanda, aceştia au fost duşi în Polonia, unde erau remuneraţi cu doi euro pe oră, şi nu cu zece, cât li s-a promis că vor câştiga. Când şi-au dat seama că au fost înşelaţi, o parte dintre ei s-a întors acasă, insistând să le fie returnaţi cei 1500 de euro, dar femeia a refuzat să le întoarcă banii. Acum încearcă, fără succes, să o defere justiţiei. Deşi a trecut un an, dosarul încă nu a fost pus pe rol. 

În 2011 Valentina Fronea lucra într-o instituţie de sănătate din Chişinău. În una din zile, Galina Radu, o pacientă, a întrebat-o dacă nu cunoaște pe cineva care ar dori să muncească în Olanda, pentru că are o ofertă extrem de generoasă: zece euro pe oră la o fabrică de prelucrare a cărnii. „I-am spus că la moment nu cunosc pe nimeni. Dar după ce a plecat pacienta, m-am gândit: de ce nu aş pleca chiar eu în Olanda, am credite, am ipotecă, lucrez în două locuri de muncă pentru a scăpa de datorii... Dacă aş câştiga câte zece euro pe oră, în câteva luni mi-aş putea îmbunătăţi situaţia materială...”, își amintește Valentina Fronea. Astfel că a doua zi, când pacienta a venit, i-a spus că ea ar putea merge la muncă în Olanda. Pentru aceasta ar fi trebuit să achite 1500 de euro, iar alte 1500 să-i dea la întoarcerea acasă. La rândul ei, Galina Radu îşi lua obligaţia să organizeze plecarea –viza, transportul, cazarea, contractul de muncă prevăzut pentru o jumătate de an... „Primele două săptămâni o să vă aflaţi în Polonia, la investigaţii medicale. Apoi vă transportăm în Olanda, unde o să câştigaţi foarte bine”, i-a spus aceasta Valentinei.

Loading...


Femeia povestește că, împreună cu ea, au dorit să plece și câteva rude: „Am împrumutat cu toţii câte 1500 de euro, i-am plătit Galinei Radu şi am fost incluşi în grup. În Polonia am plecat 12 persoane, în două subgrupe, chipurile pentru a ajunge mai repede în Olanda. Timp de vreo zece zile am stat la un hotel, până au fost gata investigaţiile medicale... Apoi au început să apară „surprizele”: mai întâi ni s-a spus că angajatorul olandez e plecat în concediu şi că până se întoarce, ar fi bine să ne angajăm temporar”, povestește Valentina Fronea. Astfel, un grup din şase persoane a plecat la o fabrică dintr-o localitate, alt grup – în altă localitate. „Munceam în condiţii foarte grele, la o temperatură de 2-3 grade, în halele de prelucrare a cărnii. Ieşeam dintr-un schimb şi eram mânaţi în schimbul al doilea, fără ca măcar să fim întrebaţi dacă vrem asta. Mai mult, ne remunerau cu doi euro pe oră. Eu lăsasem acasă două locuri de muncă, unde câştigam cam la fel, în schimb, eram alături de familie. Speranţa că o să ajungem în Olanda s-a risipit în ziua când am telefonat să vedem care este situația și ne-au spus că celălalt grup deja a ajuns în Olanda, dar când am sunat la ei am aflat că ei munceau ca și înainte, în Polonia. Atunci am înţeles că am fost înşelaţi. Eu, împreună cu alţi câţiva am decis să ne întoarcem în Moldova”, relatează femeia.
Cum a ajuns la Chişinău, a mers imediat la Galina să-i ceară banii înapoi. „Mi-am dat seama că, de fapt, nu luasem de la ea nicio recipisă atunci când îi dădusem câte 1500 de euro... Nu ne-a întors banii, ne-a spus că a făcut cheltuieli cu noi şi că e vina noastră că nu ne-am onorat contractul de muncă de un an. Mie a acceptat să-mi dea recipisă, cu condiţia să declar în scris că ea însăşi a fost înşelată de partea poloneză şi că vom acţiona împreună pentru a obţine banii pe care i-a transmis ea în Polonia. Pentru a obţine recipisa, am fost nevoiţi să-i dăm astfel de declaraţii în scris”, declară Valentina Fronea.

În căutarea dreptăţii, prin labirinturile justiţiei...


Iniţial, victimele au mers la Centrul pentru combaterea traficului de ființe umane al MAI, unde li s-a spus că nu ţine de competenţa lor, pentru că nu e vorba despre trafic de fiinţe umane, ci de escrocherie. În primăvara anului trecut, victimele s-au adresat la Comisariatul de Poliție Centru din Chișinău. Ofiţerul de urmărire penală a venit cu propunerea de a se înceta urmărirea penală, iar la 27 iunie 2012 Procuratura Centru, a emis ordonanţa de clasare a urmăririi penale, motivând că „Relaţiile apărute poartă un caracter juridico-civil, fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 190, cod penal” (Escrocherie). Nemulţumite de această decizie, victimele au contestat în judecată ordonanţa procurorului, care a fost declarată nulă. Plângerea a fost trimisă în judecată, dar la 19 martie 2013, același procuror şi ofiţerul de urmărire penală au emis o nouă ordonanţă de clasare. Petiţionarii au contestat din nou ordonanţa procurorului, insistând ca urmărirea penală să fie începută. Judecata urma să ia o decizie pe 10 iunie, dar a fost amânată şedinţa. La plângerea uneia dintre victime către Centrul pentru Drepturile Omului, Procuratura Generală a dat următorul răspuns: „S-a constatat că argumentele invocate de către dvs. constituie obiect de examinare al urmăririi penale. (…) Fiind verificate materialele urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale s-a constatat tergiversarea urmăririi penale, despre care fapt a fost atenţionată Procuratura Sectorului Centru”.

Victimele s-au adresat la Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi. Juristul CIMM a încercat să asiste la şedinţa de judecată din 27 iunie, la Judecătoria Centru, în calitate de observator, însă nu i-a fost permis accesul motivând câ şedinţa este închisă pentru public. Din spusele părţii vătămate, la acea şedinţă, acelaşi procuror, care a emis ordonanţa de încetare a cauzei penale pe acest dosar şi-a reiterat cererea de clasare a urmăririi penale. Potrivit procurorului, „fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”. Completul de judecată se va convoca din nou pe data de 10 iulie 2013.

Menţionăm că suspecta are antecedente penale. În 2008, aceeaşi Procuratură Centru a instrumentat un alt dosar al Galinei Radu, pe un caz similar. În decizia Curţii Supreme de Justiţie din decembrie 2008, aceasta a fost condamnată în calitate de director adjunct al SRL „Itaqua-Tur”. În dosar mai figurează două persoane – A. Avornic şi M. Radu. „Împreună cu Avornic în perioada martie 2005 până în februarie 2006, folosind denumirea firmei, acordând servicii de plecare peste hotarele R. Moldova, au obţinut încrederea cetăţenilor doritori de a merge peste hotarele ţării”. Pe acel dosar, Avornic a fost condamnată la 9 ani de închisoare, M. Radu a fost tras la răspundere administrativă, iar Galina Radu a fost sancţionată cu zece mii de lei pentru estorcarea sumei de 283611 lei de la 12 persoane cărora le-a promis că le transportă la muncă în Islanda sau Italia.
„După cum se vede, în cazul Valentinei Fronea şi a celor 12 moldoveni care i-au plătit Galinei Radu în 2011 câte 1500 de Euro pentru a le garanta locuri de muncă în Olanda se repetă scenariul din 2005/2006, pentru care instanţa de judecată şi-a dat verdictul în 2008. Şi atunci, şi acum, dosarul a fost intentat unor persoane fizice, nu juridice”, conchide Mihai Cebotari, juristul CIMM.


Mihai Cebotari, juristul CIMM

Din păcate, activitatea agenţiilor şi intermediarilor care recrutează persoane pentru a le trimite la muncă peste hotare nu sunt monitorizate în mod responsabil de către autorităţile statului. Acestora le este foarte uşor să se eschiveze de la orice răspundere, deoarece nu eliberează documente oficiale clienţilor lor, cum a fost în cazul Valentinei Fronea. Oamenii se prezintă aici în căutarea unui loc de muncă, fiind siguri că au intrat într-un oficiu cu acte în regulă, că discută cu reprezentanţii unui birou de angajare, nu cu persoane fizice întâmplătoare. Aceştia se folosesc de imaginea persoane juridice pentru a induce oamenii în eroare. Dar atunci când sunt înşelaţi, cetăţenii nu pot trage la răspundere persoana juridică, ei se pot plânge doar pe persoana fizică de la care au luat informaţia şi căreia i-au plătit taxa.

Dacă în dosarul din 2008 ar fi fost condamnată persoana juridică, aceasta ar fi putut fi privată, în baza articolului 141 al codului penal, de dreptul de a-şi exercita activitatea sau chiar întreprinderea ar fi fost lichidată. În cazul persoanei fizice, sancţiunile nu prevăd acest lucru, iar amenda este cu mult mai mică.

Contactată de TIMPUL, Galina Radu a refuzat să comenteze acuzațiile. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)