IT&C

Audiovizualul public este in pericol

„IPNA Compania „Teleradio-Moldova” continua sa produca, zilnic, stiri si emisiuni supuse cenzurii, care corespund preferintelor politice ale conducerii”, constata un grup de organizatii neguvernamentale din R. Moldova. Acestea cheama autoritatile „sa abandoneze public actualele practici de interferenta si control in activitatea mass-media, ingerinte care contravin atat legislatiei nationale, cat si celei europene”.

„Constienti de declinul continuu pe care l-a cunoscut libertatea de exprimare si presa, in larga sa majoritate, observand cu ingrijorare actiunile tot mai virulente de a folosi cele mai importante mijloace electronice si tiparite, publice si private, in scopuri de propaganda xenofoba si antidemocratica si constatand lipsa de progrese reale si general recunoscute pe calea transformarii Companiei „Teleradio-Moldova” intr-o institutie independenta, profesionala si viabila, care ar servi interesului public si societatii in ansamblu, ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la rolul pe care audiovizualul public il joaca in acest moment de criza politica in R. Moldova, plasandu-se pe deplin in serviciul singurului partid aflat la guvernare”, se spune intr-o declaratie comuna, lansata la 15 iunie.
 

Semnatarii sustin ca cenzura audiovizualului public a fost constatata in numeroase rapoarte efectuate atat de experti din interior, cat si din exterior. „Posturile publice nu ofera servicii care ar asigura informarea corecta, impartiala, echidistanta a publicului, nu tin cont de convingerile politice ale diferitelor categorii ale populatiei si nu asigura echilibrul si pluralismul politico-social, dar si libertatea de exprimare, asa cum prevede Codul Audiovizualului”, se arata in declaratie.
ONG-urile atentioneaza ca „in ultimii ani, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), fara decizii argumentate si motivate in mod transparent, a repartizat frecvente in cadrul concursurilor publice unor radiodifuzori (NIT, EU TV, Radio „Antena C”) si a respins solicitarile altor radiodifuzori (Radio „Vocea Basarabiei”, PRO TV). Referindu-se la Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, semnatarii sustin ca acesta a devenit avocatul companiei.
In apelul catre CCA, institutia este invitata sa supravegheze cu mai multa rigurozitate si profesionalism activitatea radiodifuzorilor publici si privati in conformitate cu legislatia in vigoare si sa asigure respectarea prevederilor Codului Audiovizualului de catre acestia.
 

„Atragem atentia CO al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” ca este timpul sa-si asume responsabilitatea pentru situatia existenta in domeniul sau de competenta, inclusiv fata de existenta unor politici editoriale tendentioase si partizane ale administratiei IPNA fata de partidul de guvernamant”, se mai spune in declaratia semnata de Asociatia Presei Electronice din Moldova, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, IDIS „Viitorul”, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul „Acces-info”, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova, Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte – „Coalitia 2009”, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Asociatia „Promo-LEX” si Business Consulting Institute.
 

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *