Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Actualitate 6 Iulie 2018, ora 10:16

Audit: Situațiile financiare ale Ministerului Sănătății atestă denaturări semnificative

Marime Font

Situațiile financiare consolidate ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale întocmite la 31 decembrie 2017 au fost supuse unui audit. Ca urmare, Curtea de Conturi a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative și permanente, atât în cadrul Ministerului, cât și în cadrul instituțiilor din subordine. Raportul auditului a fost examinat în cadrul ședinței din 5 iulie a Curții, transmite IPN.

Probele de audit au fost acumulate în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și 28 de instituții din subordine și în care ministerul este fondator. Auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative și permanente, determinate de mai mulți factori. Printre aceștia se numără neluarea în evidență a terenurilor aflate în folosință (34,7 milioane de lei) și a altor active administrate (88,3 milioane de lei), diferențe ale valorii imobilelor, comparativ cu valoarea cadastrală (36 milioane de lei), menținere în evidență a bunurilor care nu funcționează, sunt demolate sau asupra cărora instituția nu deține drepturi (16,1 milioane de lei).

De asemenea, se menționează denaturarea elementelor bilanțului contabil, exprimate prin nerespectarea normelor metodologice de atribuire la conturi contabile a mijloacelor fixe și a materialelor (23,7 milioane de lei), precum și a creanțelor sau datoriilor (0,1 milioane de lei). Un alt aspect constatat ține de diminuarea valorii patrimoniului public, dat fiind faptul că instituțiile din subordine nu au estimat conform valoarea activelor la intrarea acestora în posesie (5,2 milioane lei), dar și de admiterea erorilor la calcularea deprecierii activelor și a cheltuielilor aferente (2,5 milioane de lei. Este vorba și despre nerespectarea cerințelor și mecanismului de înregistrare, evidență a patrimoniului public (21,6 milioane de lei), precum și de justificare documentară a consumului cu trecere la cheltuieli a unor bunuri (0,1 milioane de lei) etc.Denaturările constatate anterior de Curtea de Conturi la trei instituții din subordinea MSMPS, neremediate până la raportarea anuală a situațiilor financiare, au afectat semnificativ situațiile consolidate raportate la 31 decembrie 2017 – cu 43,4 milioane de lei. Natura permanentă a abaterilor și raportarea neveridică a datelor au argumentat emiterea opiniei contrare asupra situațiilor financiare consolidate ale MSMPS, întocmite la 31 decembrie 2017.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md