Sport

Aur atletic pe ruinele Stadionului Republican

Simbolic a fost gestul uneia dintre cele mai bune atlete din actualul sezon sportiv, Zalina Marghiev, de a le vorbi jurnalistilor despre ultimul sau succes de la Kaunas (medalia de aur la Campionatul European printre tineret) pe fundalul „ruinelor” batranului Stadion Republican. Problema acestei arene pare ca a fost data uitarii de catre autoritatile sportive din republica, nu insa si de reprezentantii probei de atletism.

Acestia din urma se antreneaza pe aleile din parcurile capitalei (cazul alergatorului Ion Luchianov, medaliat cu aur la Universiada Mondiala din Belgrad, si al altor alergatori) sau pe la diferite baze de atletism de peste hotare, cufundandu-se in datorii pentru a-si acoperi cheltuielile.Anul 2009 este unul destul de rodnic pentru Federatia de Atletism din R. Moldova si intuiesc, in pofida unei bune relatii de colaborare a acestui for cu Agentia Sportului, conducerea federatiei nu poate sa nu se planga autoritatilor cu privire la situatia dezastruoasa care persista in bazele sportive din republica. Ultimele rezultate demonstrate de catre alergatori, saritori sau aruncatori la turneele internationale de prestigiu atesta nu doar o crestere de maiestrie si valoare in mediul sportivilor experimentati, dar si o revitalizare a pepinierei atletismului autohton, deoarece tot mai multi tineri performeri se remarca la competitiile de anvergura.

Arena Stadionului Republican, cu o capacitate de 20000 de locuri, edificata in anul 1951, poate fi catalogata ca un reflector al istoriei sportului moldovenesc pe parcursul unei jumatati de veac. In cele mai mult de cinci decenii de functionare, complexul polisportiv din strada Tighina a fost martor la cele mai diferite performante: recorduri nationale si internationale, victorii de rasunet ale sportivilor moldoveni si ale celor din strainatate etc., etc… Stadionul Republican a constituit un loc de antrenament pentru exponentii celor mai diverse probe: fotbal, haltere, tir, tenis de camp, lupte, scrima si altele. Multi dintre sportivii care practicau aceste probe, pomenindu-se lipsiti de conditii pentru pregatire, au renuntat sa-si mai cizeleze potentialul si implicit si-au stopat calea spre rezultate de calitate.Ultimele succese de pe arena internationala ale atletilor, dar si ale sportivilor de alt profil, obliga in modul cel mai direct actuala guvernare sa reactualizeze problema restaurarii Stadionului Republican, demolat inca in anul 2007. Or, daca s-au gasit sute de milioane de lei pentru a moderniza sediul deputatilor si altor demnitari, viitoarele generatii nu ne vor ierta, daca nu vom gasi mijloace pentru edificarea unui nou templu al sportului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *