Australia: Impactul albirii Marii Bariere de Corali ar putea fi mai mare decât s-a prevăzut

publicat în Lumea pe 29 Mai 2017, 14:00

Marea Barieră de Corali a suferit un impact mai mare decât se credea după două episoade consecutive de albire a recifelor, au avertizat luni oamenii de știință, potrivit AFP.

Creșterea temperaturii apei mării între aprilie și mai, ca urmare a încălzirii climatice, a generat în 2016 cel mai grav episod de albire cunoscut de acest recif cu o suprafață de 2.300 de kilometri și înscris din 1981 în Patrimoniul mondial UNESCO.

Primele estimări aeriene și submarine lasă să se întrevadă că 22% dintre corali situați la suprafața apelor au fost distruși în 2016. Însă această estimare a fost revizuită la 29%, iar situația riscă să se agraveze cu episodul de albire în curs.

"Cantitatea de corali care a pierit în cursul albirii din 2016 este în creștere față de estimarea noastră inițială", a declarat Russell Reichelt, președintele Autorității guvernamentale de conservare a Marii bariere.

Albirea coralilor este un fenomen care se traduce prin albirea recifului și dispariția coralilor. Ea este provocată de creșterea temperaturii apei care antrenează o explozie a algelor simbiotice care le dau coralilor culoarea și nutrienții.

Recifurile își pot reveni dacă apa se răcește, însă pot de asemenea pieri dacă fenomenul persistă.

Episodul de albire în curs este al patrulea după cele din 1998, 2002 și 2016.

Procesul de albire afectează recifele din localitatea turistică Port Douglas, unde 70% dintre coralii de suprafață au murit.

AGERPRES