Timpul Liber

Australia şi-a depăşit coordonatele de pe hărţile actuale

Pentru a rezolva această problemă, guvernul a anunţat că latitudinea şi longitudinea ţării vor fi modificate oficial, pentru a reflecta noua poziţie a continentului. Placa tectonică pe care se află Australia este cea mai rapidă placă de pe Pământ, deplasându-se spre nord şi uşor spre est cu şapte centimetri în fiecare an, potrivit Descoperă.

Toată mişcarea va crea tensiune care, în final, va fi eliberată sub forma unor cutremure, dar consecinţele imediate sunt reflectate de schimbarea poziţiei continentului australian, în fiecare an fiind tot mai aproape de ecuator.

În acest moment, hărţile digitale cunosc poziţia ţării bazându-se pe coordonatele oferite de guvern. Prin utilizarea hărţilor de la Google, telefonul mobil poate calcula poziţia în spaţiu a unei persoane conform coordonatelor longitudinale şi latitudinale. Dar pentru australieni, coordonatele sunt aceleaşi din 1994, pe care Geocentric Datum of Australia (GDA) nu le-a actualizat, de atunci continentul schimbându-şi poziţia cu 1,5 metri.

O diferenţă de 1,5 metri nu este o problemă pentru cei care doresc să utilizeze hărţile Google pentru a ajunge acasă, deoarece tehnologia GPS de pe smartphone-uri are o acurateţe cu o marjă de eroare între 5 şi 10 metri.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *