Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 19 Aprilie 2013, ora 15:39

Autismul între disperare și intoleranța societății

Marime Font

În medie, în lume unul din 110 copii este afectat de autism. Conform datelor raportului Centrului Mondial de Control al Maladiilor (CDC) pentru 2009, la fiecare 20 de minute este înregistrat un caz nou de autism, astfel 67 de copii pe zi sunt diagnosticați cu autism.

În R. Moldova, ultimele statistici ale Ministerului Sănătății arată că la evidența medicilor se află 157 de persoane care suferă de autism, dintre care 144 de copii. Cu toate acestea, Organizația părinților și copiilor „SOS Autism” susține că în realitate datele statistice sunt mult mai mari, iar autoritățile neglijează persoanele cu această maladie, deoarece, până în prezent, nu există niciun centru de stat dotat pentru necesitățile lor.
Ion (numele copilului a fost modificat pentru a nu-i divulga identitatea) are nouă ani și a fost diagnosticat cu autism la vârsta de doi ani. Mama copilului își aduce aminte că a observat comportamentul neobișnuit al băiețelului încă de la o vârstă fragedă și tot atunci s-a adresat medicilor. „Multe lucruri nu-l interesau, era hiperactiv, dormea puţin, pierdea capacitatea de vorbire. Am consultat diverşi specialişti cu renume, însă nimeni nici măcar nu a presupus că băiatul meu suferă de autism”, relatează femeia.

Din momentul când a aflat de boala fiului, a trecut prin șoc, depresie și disperare și a avut nevoie de ajutorul medicului. A fost nevoită să abandoneze postul de muncă, care de altfel era unul prestigios și s-a dedicat în totalitate copilului, iar soțul, pe lângă serviciul de bază, s-a angajat într-o activitate suplimentară. „Atunci când cunoscuții mă întreabă de ce nu mai am copii, răspund în glumă că eu am crescut un copil cât alții șase”, spune mama lui Ion.

Loading...


Pe lângă toate cerințele pe care le are un copil, Ion mai are nevoie și de multe activități în plus, care, după spusele femeii, costă bani și, din păcate, la noi sunt plătite din buzunarul părinților. Printre acestea se numără: terapiile aba, pecs, teacch, logopedia, literatură din domeniu și multe alte lucruri necesare pentru o dezvoltare eficientă a copiilor cu autism.


Avocați pentru propriii copii

Mama lui Ion spune că deseori părinții sunt avocați pentru copiii lor. „Noi suntem acei care informăm autoritățile, educatorii, pedagogii despre această dizabilitate, cum putem face față acestei maladii, cum se pot implica, ajuta și interveni atunci când este necesar. În afară de aceasta, la Chișinău a fost deschisă o asociație pentru părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu autism „SOS Autism”, unde organizăm seminare, conferințe, dezbateri, invităm specialiști internaționali, într-un cuvânt, facem tot ce ne stă în puteri pentru a schimba ceva, căci, spre regret, în R. Moldova oamenii cunosc foarte puține despre autism”.

Între 16 și 30 de mii de lei lunar pentru tratament

Aliona Dumitraș, directoarea asociației, spune că în R. Moldova ajutorul pe care îl primesc copiii autiști este atât de mic, întrucât se cunoaște foarte puțin despre această afecțiune.

„Noi, ca organizație, ne propunem să tragem un semnal de alarmă asupra acestei afecțiuni, pentru că în ultima perioadă tot mai mulți copii sunt afectați de ea. Părinții trebuie să înțeleagă că, dacă va fi descoperit la timp, atunci autismul poate fi ameliorat cu ajutorul terapiilor. Cu părere de rău, în prezent, copiii diagnosticați cu autism nu beneficiază de tratamentul necesar, pentru că costul tratamentului lunar al unui copil cu autism variază între 16 și 30 de mii de lei, în funcție de tratamentul de specialitate. Din păcate, societatea de la noi nu este tolerantă, de aceea, mulți părinți încearcă să ascundă că au copii cu autism, anume din teamă că vor fi judecați”, spune Aliona Dumitraș.

Rata divorțurilor, mai mare decât în familii obișnuite

Potrivit ei, familiile acestor copii trăiesc o dramă de nedescris, iar rata divorțurilor este foarte mare în comparație cu familiile obișnuite.
„În prezent, ajutorul social oferit pentru îngrijirea copiilor sau tinerilor cu handicap de gradul I este de aproximativ 830 lei lunar. Este o sumă foarte mică, dacă este să raportăm la toate necesitățile unui tânăr care suferă de această maladie”, afirmă Aliona Dumitraș.
Conform ultimelor studii realizate la nivel internațional, unul din 110 copii suferă de autism, iar rata este valabilă și pentru R. Moldova: „Din păcate, în prezent, nu există statistici oficiale exacte privind numărul persoanelor cu autism din R. Moldova, dar specialiștii raportează creșteri tot mai mari ale numărului copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist (TSA). Așadar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), din totalul de aproximativ 40 de mii de copii născuți anual pe teritoriul R. Moldova, 364 ar putea fi potențiali copii cu sindromul autist”.

„Imaginea R. Moldova, afectată de modul primitiv cu care sunt tratate persoanele cu dizabilități”

Potrivit președintei organizației, în Occident imaginea R. Moldova este afectată din cauza modului primitiv cu care au fost tratați copiii cu dizabilități o bună perioadă de timp. Nici acum nu există un centru special pentru copiii autiști, care ar întruni specificul de lucru cu copilul autist, în acest mod scad șansele de recuperare și desigur integrarea lor în societate, pe când în alte țări aceștia frecventează școlile normale, ba chiar absolvă universități.
„Este bine când un copil cu autism învață în clasă incluzivă într-un liceu normal. Ei au nevoie de înțelegere și socializare, dar nu orice copil autist poate fi încadrat într-o instituție obișnuită. Unii au nevoie de un proces educațional specializat, iar pentru a se integra mai bine în societate, copiii cu autism trebuie mobilizați să participe la cât mai multe activități extrașcolare”, a adăugat specialista.
Într-un final, Aliona Dumitraș a spus că, dacă acum 20 de ani se considera că autismul este o boală incurabilă, acum datorită dezvoltării medicinei, copiii cu autism au șansa la o viață independentă. Tot de ce au nevoie este atitudinea binevoitoare și toleranță din partea societății.


Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)