Editorial

Autorii morali ai protestelor sunt liderii Alianţei

…De toate câte se întâmplă acum la Chişinău vinovată este elita politică de la guvernare. Anume liderii Alianţei – Lupu, Filat şi Ghimpu – sunt vinovaţi de faptul că astăzi R. Moldova e victima agresiunii masive şi violente a forţelor de stânga rusofile, nostalgice şi antieuropene, dar şi a marginalilor politici şi a falsei societăţi civile controlate şi manipulate de Moscova. Aşadar, nu numai somnul raţiunii naşte monştri, dar şi iresponsabilitatea politică a liderilor AIE. Preocupaţi de propriile interese meschine, fără viziuni strategice, de perspectivă asupra viitorului acestui stat, egoişti, ranchiunoşi, setoşi de glorie şi măreţie, liderii AIE, pomenindu-se la putere, nu s-au gândit cum să folosească această putere în interesul ţării. S-au înglodat în mizeria „valorilor şi principiilor” şi au minţit electoratul, în loc să purceadă la reformarea magistrală a societăţii moldovene şi la „scoaterea din circuit” a vechii clase politice. Adică, în loc să înceapă imediat „inventarierea păcatelor” celor care au furat timp de opt ani de regim comunist, unii lideri ai Alianţei au cochetat cu liderii comunişti în speranţa că îi vor putea folosi împotriva… colegilor din Alianţă. Iată că, după mai bine de doi ani de guvernare democratică şi proeuropeană, nu a fost ales preşedintele republicii, Moldova nu a rămas fără Voronin şi fără comunişti, dimpotrivă, aceştia şi-au consolidat poziţiile, sărăcia nu şi-a diminuat efectele demolatoare, locuri de muncă nu au fost create, lumea continuă să fugă din ţară… Ce altceva putea să urmeze după o asemenea „viaţă frumoasă”… dacă nu proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale?..

Toate trec prin stomac, inclusiv dragostea de ţară, nemaivorbind de dragostea faţă de guvernare. Cel flămând uită că i-au dat cândva o bucată de pâine. Şi e normal să fie aşa – el doreşte să mănânce azi mai bine decât ieri, iar mâine mai bine decât azi.
Comuniştii au calculat bine momentul lansării ofensivei. Pe timp de iarnă, când e frig şi-i ceaţă, omul este mai nervos, mai sceptic, mai pesimist. Aşadar, momentul declanşării ofensivei comuniste a fost bine ales. Acum totul depinde de maturitatea politică a Alianţei şi de capacitatea ei de a gestiona noua situaţie de criză creată.

Liderii Alianţei mereu au acţionat la limita moralităţii politice şi a legalităţii juridice, de aceea şi noua iniţiativă cu referendumul e privită de foarte multă lume cu neîncredere, ca o ordinară păcăleală. Articolele din Constituţie nu pot fi substituie cu aşii din mânecă. Ei au abuzat de încrederea şi dragostea noastră, a cetăţenilor. Ei au înţeles greşit că, alegându-i, noi le-am semnat în alb certificatul dragostei noastre faţă de ei. Ei n-au greşit… din greşeală, ci premeditat. Au umplut structurile administrative de toate nivelurile cu foştii nomenclaturişti şi activişti ai fostului regim. Deşi cea mai mare parte a timpului şi-au petrecut-o prin hotelurile luxoase din Europa, gândurile lor tot la Moscova erau. Ei şi-au integrat în Europa copiii lor. Relaţiile cu România au încremenit. Într-un cuvânt, R. Moldova continuă să rămână o ţară care trăieşte drama sfâşierii. Liderii Alianţei zic că ne integrăm în Vest, în realitate, noi batem pasul pe loc şi ne uităm spre Est. Asta e marea păcăleală, aici am fost minţiţi fără ruşine.

Acum să ne întoarcem la întrebarea de la început: ce se întâmplă azi în PMAN şi în RM? Răspunsul e simplu: Moscova şi-a mobilizat coloana a cincea pentru a pune capăt guvernării Alianţei. Ca în filmele despre bandiţi în care un oligarh cu bani mulţi năimeşte un killer ca să-l lichideze pe concurentul său din business, la fel şi Voronin l-a „închiriat” pe Roşca. Colegul nostru Petru Bogatu are dreptate când observă că „…Roşca, pentru a nu rămâne cumva fără public, Voronin i-a pus la dispoziţie activişti comunişti şi pensionari nostalgici, iar ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a trimis reprezentanţi ai unor false ONG-uri create la Chişinău de FSB-ul rusesc, pentru a hărţui elementul românesc şi proeuropean din Basarabia”. Moscova a încredinţat conducerea „protestelor”, potrivit aceluiaşi Bogatu, „unor figuri odioase, precum Voronin, Plugaru şi Roşca”.

Faptul că R. Moldova a ajuns aici e pe conştiinţa liderilor Alianţei. Ei sunt autorii morali ai protestelor roşchiste. Dar, cum mai mereu se întâmplă în asemenea cazuri, trebuie să alegem – să alegem între o Alianţă condusă de nişte iresponsabili politici şi fosilele fostului regim comunist, toate făcând parte din coloana a cincea a Moscovei. Mai sunt liderii AIE „reciclabili” şi „recuperabili”, adică utili ţării? Asta e întrebarea. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *