Doar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie. Autoritățile britanice atenționează asupra necesității de a extinde cât mai urgent strategia de reducere a riscurilor asociate fumatului, care ar permite fumătorilor să treacă la produse de nicotină mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările obișnuite.
Într-o premieră mondială, raportul arată că, la nivel global, aproximativ 98 de milioane de oameni folosesc produse fără fum: 68 de milioane - țigări electronice, 20 de milioane – dispozitive de încălzire a tutunului și 10 de milioane folosesc snusul oral.
Totuși, peste un miliard de oameni continuă să fumeze în întreaga lume, cifră care a rămas neschimbată timp de două decenii, în pofida a miliarde de dolari cheltuite de guverne și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru politicile de control al tutunului. Conform statisticii, opt milioane de oameni mor anual din cauza bolilor asociate fumatului.
Autorii raportului susțin că, în mare parte, țările cu veniturile ridicate sunt cele care adoptă și oferă acces către produsele de nicotină mai puțin nocive, în timp ce 80% dintre fumătorii lumii trăiesc în țările cu venituri mici și medii, care sunt mai puțin pregătite pentru implementarea strategiilor de control al tutunului sau tratarea bolilor legate de fumat.
Ei mai dezvăluie modul în care politicile OMS, privind controlul tutunului, sunt influențate de miliardele de dolari de la fundațiile SUA, care militează împotriva conceptului de reducere a riscurilor cauzate de fumat, în timp ce dezinformarea demotivează fumătorii să treacă la produse mai puțin nocive.
Profesorul emerit al Imperial College London și directorul KAC, Gerry Stimson, declară că acesta este un moment decisiv pentru sănătatea a 1,1 miliarde de fumători din întreaga lume. „Integrată în controlul tutunului, strategiile de reducere a riscurilor ar putea fi un schimbător de jocuri în lupta împotriva bolilor netransmisibile. Factorii politici mondiali de control al tutunului trebuie să asculte consumatorii și să ofere politici care să se concentreze cu adevărat pe reducerea deceselor legate de fumat prin toate mijloacele disponibile, cât mai repede posibil", a mai adăugat profesorul.
Editorul executiv al raportului, Harry Shapiro, a fost de acord în acest sens. "Reducerea riscurilor cauzate de tutun ar putea și ar trebui să devină un adevărat succes în domeniul sănătății publice și trebuie să fie condusă de către consumatori. Dar ce vedem în schimb? Începutul unui război împotriva nicotinei."
Profesorul David Nutt, fondatorul DrugScience, susține că respingerea oportunității reducerii riscurilor provocate de tutun "este, probabil, cel mai prost exemplu de negare științifică de când Biserica Catolică a interzis operele lui Copernic în 1616".
|
Au trecut 13 ani de la apariția acestei cărți. După ce, recent, am recitit-o, am trecut printr-un duș rece, re-lecturarea volumului fiind o îndeletnicire traumatizantă. De ce? Fiindcă mizeriile împotriva cărora luptam în anii 1997-2000 nu au dispărut, dimpotrivă, unele...
( ) Citeşte tot articolulErnest Hemingway, așa cum știți, e unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, nu doar din America, ci din întreaga lume. El însuși - un personaj literar prin modul în care a ales să își trăiască viața. Voluntar în primul război mondial,...
( ) Citeşte tot articolulImediat după invazia Armatei Roșii în Basarabia, din 28 iunie 1940, autorităţile comuniste au început politica de sovietizare și rusificare a provinciei. Prin intermediul terorii, ridicată la nivel de politică de stat, conducerea sovietică a început arestarea elitei...
( ) Citeşte tot articolulRusia nu mai poate repeta cu succes scenariul din 2014, când „omuleții verzi” au invadat Crimeea, anexată apoi de Moscova și au declanșat conflictul din Donbas, e de părere ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.
( ) Citeşte tot articolulDrumul Roman a fost descoperit de arheologii care descarca arheologic traseul autostrazii. Este o portiune de drum foarte bine conservat, in comuna Sutoru din Salaj. In apropiere e si castrul roman Optatiana. Drumul dateaza de aproape 2000 de ani dar nu va fi conservat, pentru ca, din...
( ) Citeşte tot articolul