Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Economie 29 Septembrie 2017, ora 20:38

Autoritățile trebuie să ia în calcul impedimentele din calea extinderii gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău

Marime Font

 
 
 

Gazoductul Iași-Ungheni ce urmează a fi extins până la Chișinău, ar putea deveni funcțional la începutul anului 2019, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii. Compania românească Transgaz a primit toate autorizațiile de construcție a gazoductului, după cum a declarat președintele Consiliului de Administrație al companiei, Ion Sterian, în cadrul unei întrevederi cu ministrul economiei Octavian Calmîc.

Potrivit planului de acțiuni stabilit de cele două părți, licitația publică pentru selectarea companiei de construcție a gazoductului va fi lansată în perioada noiembrie-decembrie.

Înainte de asta, în luna octombrie, urmează a fi ratificate contractele de finanțare cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care oferă câte 41,5 milioane euro pentru acest proiect, a mai spus Octavian Calmîc în cadrul întrevederii cu președintele Consiliului de Administrație al Transgaz România.Un impediment ce ar trebui luat în calcul de autoritățile moldovenești va fi procedura de expropriere a cetățenilor pe ale căror terenuri urmează să traverseze conducta, subliniază Ion Muntean, expert în domeniu energeticii al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

„Cea mai mare provocare pe care eu o văd este exproprierea proprietarilor terenurilor pe unde va traversa acel gazoduct de la Ungheni până la Chișinău. Și aici procedura nu este atât de simplă, de aceea ar putea să dureze mai mult timp”, potrivit lui Ion Muntean.

Deși până în prezent conducta Iași – Ungheni, finalizată în 2014, a fost exploatată la o capacitate mică, de numai 7 la sută, prelungirea ei până la Chișinău va asigura parțial securitatea energetică a Republicii Moldova, care este dependentă în acest sens de Federația Rusă, a apreciat Ion Muntean:

„În primul rând, sarcina de consum la punctul unde a fost conexiunea cu sistemul existent în Republica Moldova nu permite pomparea unei cantități mai mari. Doi, nu există nici din partea română posibilitatea de a pompa mai mult, e vorba de o limitare tehnică. Iată unul din raționamentele pentru care se face și construcția tronsonului Ungheni – Chișinău, este anume de a asigura posibilitatea pompării unui volum mai mare. Cererea, consumul de bază este în Chișinău”.

Subiectul va mai fi discutat și în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, care se va desfășura pe 13 octombrie la București.

Aflat în vizită la București, vicepremierul Octavian Calmîc a semnat și un memorandum, alături de alte state ale Grupului de Nivel Înalt al Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est. Documentul stabilește drept o prioritate regională și comunitară proiectul de interconexiune a rețelelor electrice dintre România și Republica Moldova.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul