Scriam într-un număr precedent despre cum Turcia a fost privită ca un model politic pentru statele arabe, pentru ca mai apoi, începând cu 2013, scena politică de la Ankara să fie din ce în ce mai controlată de către un guvern cu tendinţe autoritare.
După căderea Uniunii Sovietice, noile state apărute în Asia Centrală, dar şi unele ţări din Asia, Africa sau America Latină, aflate în tranziţie politică, nu au atins mult speratul prag al democraţiei de tip occidental, punând bazele unor regimuri hibride, care îmbină democraţia şi autoritarianismul. Practic, aceste sisteme de guvernare s-au dezvoltat într-o zonă neagră, aflată între graniţa dintre democraţie şi autoritarianism, fiind denumite, în literatura de specialitate, drept regimuri autoritare competitive.
Acapararea sistemului birocratic, controlul tot mai puternic al mass-mediei sau limitarea unor drepturi cetăţeneşti sunt aspectele negative ale acestor sisteme. În acelaşi timp, în competitivitatea politică există opoziţia care, în ciuda presiunilor la care este supusă, are propria sa şansă de reuşită. Într-un regim democratic, lupta electorală ar fi fost egală, în ciuda unor mici avantaje precum clientelismul politic, de care poate dispune partidul de guvernământ. Iar într-un regim autoritar, rezultatul alegerilor nu ar fi contat, el fiind cu mult înainte stabilit.
Turcia, pentru că la ea am făcut referire la începutul acestui text, este un exemplu clar, care ce numește autoritarianism competitiv. Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), care conduce ţara încă din 2002, a dus o luptă politică împotriva tuturor opozanţilor, de la sistemul militar la partide sau vechi aliaţi.
Intervenţia brutală a forţelor de ordine cu ocazia protestelor din 2013, numărul impresionant de jurnalişti arestaţi, presiunile exercitate asupra patronilor de televiziuni sau ziare, numirea unor judecători şi procurori apropiaţi sau arestarea unor lideri opozanţi sunt doar câteva dintre metodele la care AKP a recurs pentru a-şi menţine hegemonia politică din ultimul deceniu şi jumătate.
Acum, pe 31 martie, cetăţenii turci sunt aşteptaţi la alegerile locale. Rezultatul scrutinului va arăta care este susţinerea reală pentru AKP, cu atât mai mult cu cât Turcia a intrat în recesiune economică în acest an. Dacă actualul partid de guvernământ va obţine majoritatea aşteptată, înseamnă că este încă departe de a se eroda politic. În schimb, dacă rezultatul va fi contrar propriilor aşteptări, scena politică de la Ankara va deveni mult mai dinamică.
Indiferent de rezultat, important este ca Turcia să reuşească și să depăşească această capcană a autoritarianismului competitiv, redevenind un actor cu aspiraţii europene. Tot astfel poate va reuşi să oprească adâncirea propriilor clivaje interne.
|
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulOlanda va impune de sâmbătă interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, pentru prima dată în epoca postbelică, în încercarea de a stopa propagarea coronavirusului, deputaţii aprobând joi, cu majoritate de voturi, măsura de urgenţă propusă de guvern,...
( ) Citeşte tot articolulRusia i-a reţinut, joi, pe doi aliaţi ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, şi a avertizat că îi va inculpa şi pe alţii, în urma apelurilor făcute online pentru participarea la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea politicianului, transmite news.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +4..+7 grade în nordul țării, +5..+8 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +9 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală....
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolul`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolul