Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 19 Martie 2017, ora 13:46

Autorităţile din România vor blocarea accesului la jocul rusesc cu tentă sinucigașă

Marime Font

România reacţionează oficial la fenomenul jocului care îi împinge pe tineri la gesturi extreme şi chiar la sinucidere. Sunt 130 de victime în Rusia, 3 în Republica Moldova, iar aseară, în Ucraina, o tânără a fost oprită de la un gest extrem. Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia atrag atenţia asupra periculosului joc. 

Gestul extrem este planificat în cea de-a 50-a zi de la intrarea în joc. Dar până atunci administratorul care are în grijă jucătorul îl supune pe acesta la tot felul de încercări. Blogger din Rusia: „Cred că acest joc este inuman, înfiorător şi pentru că este administrat de nişte adulţi care au interes moral şi material. Cercetările au arătat că cei mai mulţi adolescenţi virau 30-60 de ruble pentru aceşti administratori. Şi nimeni nu ştie pentru ce. Poate astfel evitau să îndeplinească anumite misiuni”.
Alexandru Anton, creator de jocuri PC: „Nu mi se pare că poate fi considerat un joc. Este o aberaţie”. Jocul a fost creat în rusă, dar este disponibil şi în engleză. Pe reţeaua de socializare prin care se fac racolările se poate comunica şi în limba română.

În Republica Moldova, 3 tineri care s-au sinucis ar avea legătură cu sinistrul joc. Premierul moldovean şi primarul Chişinăului au anunţat imediat măsuri radicale şi campanii de informare despre pericolul "Balenei albastre". În Rusia, situaţia este dramatică.130 de adolescenţi s-au sinucis, iar autorităţile au blocat sute de mii de conturi de pe reţelele de socializare care aveau legătură cu "Balena albastră". Realizatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat la sfârşitul anului trecut. Într-o declaraţie dată presei ruse a făcut o afirmaţie uluitoare: "Victimele jocului au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viaţa de zi cu zi: căldură, înţelegere, o conexiune". Există şi opozanţi ai jocului. Bloggeri ruşi au început campanii, iar unii dintre jucători îşi povestesc experienţa pentru a le transmite celorlalţi tineri să nu cadă în capcană. Cea mai recentă victimă a jocului este o tânără din Ucraina. A vrut să se arunce de pe un bloc din Liov, dar autorităţile au reuşit să o oprească în ultimul moment. În România, autorităţile iau măsuri după ce în anchetarea unor gesturi radicale ale unor tineri a venit vorba despre jocul rusesc. Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia vor campanii publice. Companii private de securitate cibernetică monitorizează activitatea din România legată de "Balena albastră", iar datele vor fi transmise poliţiei, scrie StirileTVR.

Sursa: tvrmoldova.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md