Internațional

Autorităţile malaysiene au predat Coreei de Nord trupul lui Kim Jong-Nam

Cei nouă malaysieni care aveau interdicţia de a părăsi Coreea de Nord au ajuns pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur vineri dimineaţă, unde au fost aşteptaţi de ministrul de Externe şi de jurnalişti.

"Nu negăm că atunci când Guvernul RPDC (Republicii Populare Democrate Coreene) a impus restricţia de călătorie care ne împiedica să ieşim din ţară eram foarte îngrijoraţi, mai ales că nu făcusem nimic rău", a spus Mohd Nor Azrin Md Zain, consilier la ambasada Malaysiei din Coreea de Nord.

"În tot acest timp nu am fost hărţuiţi de autorităţile RPDC. Ni s-au dat asigurări că viaţa poate continua în mod normal", a adăugat el.

Înainte ca malaysienii să plece din Phenian, surse au declarat pentru Reuters că autorităţile se pregătesc să transporte trupul lui Kim Jong Nam la bordul avionului Malaysia Airlines MH360 spre Beijing, pentru a ajunge apoi la Phenian.

"În urma finalizării autopsiei celui decedat şi primirii unei scrisori din partea familiei lui care cere ca trupul să îi fie trimis în Coreea de Nord, medicul legist a aprobat eliberarea acestuia", a anunţat premierul malaysian Najib Razak, citat într-un comunicat de presă.

Najib nu a menţionat numele de Kim. Phenianul a susţinut că trupul aparţine lui Kim Chol, numele care apare pe pasaportul victimei, şi nu lui Kim Jong Nam.

Coreea de Nord a cerut predarea trupului lui Kim şi eliberarerea celor trei suspecţi reţinuţi în acest dosar în schimbul anulării interdicţiei de călătorie care îi viza pe cei nouă malaysieni, au delcarat surse diplomatice.

Presa locală a anunţat că cel puţin doi dintre acei suspecţi, inclusiv un oficial nord-coreean din cadrul ambasadei, au părăsit Malaysia.

Malaysia a anunţat joi, după negocierile cu Phenianul, că va transfera cadavrul lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg asasinat al liderului nord-coreean Kim Jong-Un. Premierul Malaysiei, Najib Razak, a declarat că autorităţile din domeniul medicinei legale au aprobat transferul cadavrului.

Kim Jong Nam a murit pe data de 13 februarie pe aeroportul din Kuala Lumpur, după i s-a aplicat pe faţă un material textil îmbibat cu substanţa toxică, acţiune descrisă de Poliţia din Malaysia drept asasinare. Poliţia din această ţară a anunţat că două femei de origine vietnameză, respectiv indoneziană, au aplicat pe faţa lui Kim agentul interzis.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *