Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:20
Abonamente

Editorial 5 Septembrie 2016, ora 09:53    Din editia print

Marime Font

Autostrada neputinței

Aceste „sărbători naționale” au trecut fără o dezbatere serioasă, ce ar răspunde la întrebarea: ce facem mai departe? Dincolo de „totaluri” și concluzii emoționante, nu s-a întrebat nimeni: Ce a reușit acest stat din cele ce și-a propus? 

Săptămâna trecută am făcut o mică deplasare circulând pe „autostrada” Chișinău-Ungheni (Iași) și m-a surprins starea acestei șosele reprezentative pentru R. Moldova și capacității acestui stat de realizare a celor promise sau asumate.

Timp de 25 de ani de Independență și 7 ani de guvernare proeuropeană (prin retorică) nu s-a construit și nu s-a dat în exploatare niciun centimetru de autostradă, ce ar lega acest stat cu Europa. Despre ce fel de integrare europeană discutăm, dacă statul este incapabil să finiseze o șosea, ce ar lega Capitala de un mare oraș din Europa, cu care ne învecinăm, Iași? Cum arată astăzi acest drum este o rușine de proporții, dar, e puțin probabil să existe politicieni (de la putere) care să se simtă cu musca pe căciulă. Ei știu foarte bine că pot oricând minți și arunca pisica în ograda altcuiva.


Neputința acestui stat se vede foarte bine, dacă ne uităm cât de profesionist a fost construită șoseaua spre Soroca de americani. Astfel, există o legătură între Chișinău și orașul de pe Nistru, deși ar fi bine ca primele autostrăzi să fie construite pentru a ne reconecta statul la căile comerciale internaționale. Despre ce fel de comerț poate fi vorba dacă parcurgi 50 de kilometri de „autostradă” într-o oră și jumătate, iar după asta mai stai 2-3 ore în vamă? Starea, în care se prezintă acest drum este emblematică pentru guvernarea actuală și retorica ei demagogică. S-ar putea ca vina să nu fie, în mod expres, a actualului ministru sau prim-ministru, dar, dacă nu suntem miopi, vedem clar că aceleași partide guvernează RM de șapte ani și este vina lor. Toate partidele au arătat același lucru - sunt întotdeauna gata să comenteze public un eveniment sau altul, dar incapabile, chiar impotente, în realizarea unei promisiuni banale. Da, este dificil, aproape imposibil să duci RM în UE în câțiva ani, dar cât de complicată poate fi asfaltarea unei șosele de 100 km? Acest eșec topește orice brumă de încredere în declarațiile de la televizor ale oficialilor de la Chișinău. Drumul spre Soroca, fiind construit de americani, a fost bine gândit și realizat în termen, drumul spre Europa, fiind construit de Chișinău, arată catastrofal și, în ritmul ăsta, nu va fi gata nici în doi ani. Fără o conectare a infrastructurii rutiere din RM la cea pe care sperăm să ne bazăm în comerțul exterior, degeaba facem drumuri în interior. Vom ajunge în momentul când, din lipsă de bani, aceste drumuri locale vor fi sparte și cu gropi, pentru că statul nu va avea bani pentru repararea lor. E logic să nu aibă bani, dacă nu are autostrăzi sau șosele, pe care să circule cei care fac comerțul exterior, deci care aduc bani.

Integrarea europeană - DA, legături noi cu România - SUB NICIO FORMĂ

Autostrada Chișinău-Ungheni nu este singurul exemplu de cretinism politic al Chișinăului. Cine a călătorit recent pe șoseaua M1, care duce spre vama Albița, a văzut că drumul construit, încă de Voronin, arată destul de rău, se circulă greu. Oficialii de la Chișinău și București călătoresc prea des cu avionul și uită să verifice, în teren, cum circulă cetățenii celor două state. Uneori se creează senzația că politicienii de la Chișinău se tem, ca vampirii de lumină, de crearea unor legături de infrastructură cu unicul stat din Uniunea Europeană, cu care suntem vecini, România.

Cozile de la vămile cu UE/România arată gradul de înțelegere a clasei politice de la Chișinău, că „Acordul de Asociere” și „Acordul de liber schimb” sunt două paravane, în spatele cărora se poate camufla neputința Chișinăului de a realiza ceva palpabil. Două săptămâni în urmă, am mers într-o vizită la colegii mei de la UnireaTV/Acțiunea 2012. Interesant este că, pentru a ieși din tărâmul „stabilității” proeuropene, am stat la coadă, în vămi, peste două ore. Un fel de „intră cine vrea, iese cine poate”. Cât de greu poate fi pentru un stat ca RM, care se bate cu „Acordul de Asociere” în piept, că vrea apropierea de UE, dacă nu poate să construiască 5 poduri noi peste Prut și, respectiv, 5 puncte de trecere a frontierei? Sper că „elitele” noastre urmăresc evenimentele ce au loc în lume, sunt lansate rachete în spațiu, care revin pe pământ și aterizează singure pentru a fi reutilizate, s-au inventat și circulă deja automobile electrice fără șofer, dar moldovenii proeuropeni n-au NICIUN PLAN de demarare a construirii unor poduri noi spre Uniunea Europeană sau de a obține înființarea a 5-10-20 de treceri de frontieră cu Uniunea Europeană.

Aroganța guvernelor de la Chișinău determină politicienii să creadă că o coadă la vama românească este problema Bucureștiului, deși, anume cetățenii RM au nevoie de eliminarea cozilor. Prin urmare, n-am auzit niciodată, niciun premier din RM să-și asume la nivel politic, convingerea Bruxelles-ului și Bucureștiului de creare a unui sistem ca vama cu Uniunea Europeană să fie trecută în maximum 30 de minute? Paradoxul cozilor de la vama cu România constă în faptul că nici măcar nu ești verificat ca la carte. De fiecare dată, când am stat câteva ore pentru a aștepta „controlul”, nici măcar nu se oboseau să deschidă portbagajul.
Sunt absolut convins că dacă mâine Guvernul Filip ar declara că RM, în spiritul Acordului de Asociere, își propune să rezolve problema cozilor de la vămi, Bucureștiul și Bruxelles-ul ar accepta să discute. Oare de ce acest subiect nu este pe agenda publică? Ahhh, da! Urmează alegerile, cum să mergi prin satele noastre, hrănite de propaganda antiromânească, și să ceri rezolvarea problemei vămilor/cozilor/podurilor/autostrăzilor? Mai bine minți sau taci!

Ce votăm?

Recent, a venit un cititor la redacție și m-a întrebat nedumerit: Noi, unioniștii, ce votăm? I-am răspuns la fel de dezorientat, că până nu văd toți candidații mi-e greu să-i răspund. Deși nu avem încă lista finală a pretendenților, e clar un lucru, viitorul președinte al RM va fi o nulitate de care ne va fi jenă. Candidații, dar și învingătorul va fi emblematic prin neputința acestei clase politice de a rezolva ceva, cât de puțin din problemele, cu care se confruntă. Totuși, dacă vrem un viitor, într-un stat european, trebuie să mergem la alegeri chiar dacă, indirect, validăm acest sistem politic senil și răblăgit. Nu putem rămâne indiferenți. Ceva trebuie să facem.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)