Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Afaceri 15 Iulie 2013, ora 07:08    Din editia print

Avem energie gratuită, dar n-avem bani s-o exploatăm

Marime Font

Fără o politică clară în domeniu nu se va realiza nimic.
 

Deși tot mai mulți moldoveni caută soluții alternative pentru a substitui măcar o parte din necesarul de energie, orientându-se către resursele netradiționale, totuși în R. Moldova energia solară, considerată cea mai curată sursă de energie, rămâne în prezent un domeniu puțin valorificat, și aceasta pentru că, în lipsa unei politici a statului privind susținerea celor care vor să investească în panourile solare și a costurilor încă destul de mari de achiziție a echipamentelor, puțini sunt cei care-și permit să profite de generozitatea soarelui.
 
Chiar dacă în multe țări s-au dezvoltat adevărate industrii pe baza energiei solare, la noi pe piață panourile solare au pătruns abia de câțiva ani, iar interesul pentru acestea a crescut direct proporțional cu prețurile la gazul rusesc. Chiar și așa încă nu ne putem lăuda cu rezultate mari în domeniu, iar panourile instalate pe acoperișuri mai sunt încă o raritate în Moldova. „Aici n-o să vedeți ca-n Turcia ori Israel pe fiecare casă instalații solare, dar sunt destul de multe. Dacă ar fi fost o mică susținere din partea statului, ar fi fost mai răspândite”, consideră prof. dr. ing. Ion Sobor.

Cât este de rentabilă investiția

Totodată, potrivit lui Corneliu Ciobanu, inginer la o firmă importatoare, „atât panourile termice, cât și cele fotovoltaice, sunt la mare căutare acum. Oamenii au auzit de ele, știu că este energie fie termică, fie electrică gratuită și au început să fie interesați de ambele tipuri. În mare parte se cumpără cele termice care se folosesc pentru încălzirea apei. Sunt și oameni care și-au pus sisteme mixte, combinând sistemul solar cu alte instalații, astfel încălzindu-și casa în sezonul rece”, remarcă Corneliu Ciobanu. O problemă, în opinia inginerului, este faptul că mulți au auzit despre avantajele utilizării energiei solare, dar nu cunosc condițiile de exploatare și nu realizează dacă merită ori nu investiția. „Panourile, fie fotovoltaice, fie cele termice, odată puse pe acoperiș trebuie să funcționeze, altfel nu are sens să le pui. Dacă presupui că o dată în săptămână te folosești de ele, nu e normal, pentru că o să se blocheze. Panourile solare au capacitatea de a produce agent termic ori curent electric continuu, atât cât e lumină, dar trebuie să-l consumi, pentru că altfel intră în avarie. Oamenii cred că dacă au pus zece panouri, o să aibă anul împrejur apă fierbinte și încălzire. Dar vara când încălzirea nu-ți trebuie ce faci cu atâta energie? Și în momentul când vezi cât costă un panou și el stă neutilizat mare parte a anului, pentru că la noi încălzirea nu se folosește mult timp, atunci care este sensul investiției?”, afirmă Corneliu Ciobanu. El consideră că atunci când o persoană se hotărăște să instaleze panouri termice, care să aibă un aport la sistemul de încălzire, trebuie să stabilească unde să folosească toată această căldură vară.


Cele mai performante panouri

Estimativ, pentru o casă particulară de dimensiuni medii, cu izolație termică pot fi instalate patru-șase panouri pentru încălzire și alte două pentru încălzirea apei fierbinți. Cele mai performante panouri sunt cele cu tuburi vidate. Acestea nu depind de temperatura exterioară, ci doar de iluminare. Tuburile vidate, chiar dacă în exterior sunt -20 de grade, dar este soare, în interior temperatura poate ajunge până la 50-60 de grade, în timp ce panourile solare plane sunt mai rău izolate și temperatura exterioară răcește fluidul. Pe piață, prețul unui panou solar plan pornește de la 3 mii lei, în timp ce prețul unui panou solar cu tuburi vidate variază în funcție de numărul de tuburi, de la 4 mii lei cu zece tuburi, până la 10 mii cu 30 de tuburi vidate, dar în funcție de producător, prețul ar putea ajunge și la 15-20 mii lei un panou solar.
„Echipamentul pentru o casă în care locuiesc patru persoane, variază de la trei la șase mii de euro. Echipamentul ar presupune pe lângă panouri, un grup de pompare, un boiler și automatizarea”, a subliniat inginerul. Corneliu Ciobanu atenționează faptul că nu întotdeauna este posibilă instalarea panourilor pe acoperiș, fie pentru că acoperișul nu este orientat către sud, ori fie că e umbră.

Loading...Pe timp de vară, producerea apei calde menajere este practic gratuită, acest lucru fiind posibil după amortizarea costurilor de instalare a sistemelor solare. Se poate face o economie substanțială de 50-60% anual pentru încălzirea spațiilor de locuit și de 80-90% sau chiar 100% pentru încălzirea apei calde menajere. 

Ion Sobor, prof. dr. ing.
Panourile solare fotovoltaice, pot fi utilizate cu succes pentru asigurarea micii irigări și funcționarea sistemelor antigrindină, pentru că nu sunt toţi conectaţi la curentul electric. Conectarea la reţea ar costa circa 15 mii euro un km, în timp ce procurarea unui sistem voltaic care ar asigura necesarul de energie ar fi maximum o mie de euro. Totodată, dacă calculăm prețul unui metru cub de apă pompată, varianta cu energie solară care se consideră scumpă, este mai ieftină de vreo două ori decât varianta cu motopompa, când calculezi pe toată durata vieţii.

Fără o politică clară în domeniul acesta nu se va realiza nimic. O investiţie în sistemul solar, fără susţinerea statului, fără tariful fix, nu se recuperează, sau se recuperează pe perioada de exploatare. Dacă, însă va fi adoptată noua lege unde va fi stabilit clar tariful pentru livrarea energiei ecologie în rețea, atunci investiția va fi recuperată în 5-8 ani.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)