Atitudini

Avem loc de sminteală?

Acest lucru înseamnă că nimeni nu își va pierde credința din pricina hulelor aduse învățăturii creștine, decât dacă el niciodată nu a crezut cu adevărat. Ca și cum cei unsprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos văzând trădarea lui Iuda și-ar fi pierdut credința. Ori nu e cu putință ca după ce ai cunoscut mila lui Dumnezeu, să îți pierzi nădejdea din cauza celor care ar trebui să facă bine, dar fac rău. Fiindcă și apostolii L-au urmat mai departe pe Iisus, fără să se tulbure.

De aceea atunci când auzim lucruri rele despre unii creștini de frunte, nu trebuie să devenim mai slabi în credință. Nici dacă e vorba de un patriarh sau de vreun mitropolit, fiindcă arhiereii, fie ei mitropoliți sau patriarhi, sunt mai mici decât apostolii. Iar dacă un apostol L-a vândut pe Domnul, de ce ne-am sminti de un arhiereu?

Mai ales că noi, creștinii, nu îi urmăm pe ierarhi sau pe apostoli, ci Îl urmăm pe Dumnezeu. Așa că nu poate fi adevărat că un om a fost credincios, dar un alt credincios l-a smintit. Fiindcă nu pe alți credincioși îi urmăm noi. Un ierarh bun și chiar un vecin bun pot deveni exemple în bine pentru noi, așa cum sunt și sfinții. Și e o bucurie să vedem că un semen de-al nostru, urmând lui Hristos, a biruit lumea (Ioan 6; 36). Dar asta nu înseamnă că avem dreptate să ne tulburăm când cineva păcătuiește.

Toate nebuniile pe care le auzim împotriva credinței pe stradă, la televizor sau le citim pe Internet, nu ne pot tulbura, dacă e adevărată credința noastră. Și s-ar cuveni, după învățătura lăsată nouă de Dumnezeu, ca atunci când auzim de păcatele cuiva, în loc să ne plângem că ne smintim, să ne punem pe genunchi și să ne rugăm pentru iertarea lui. Oare câți dintre noi auzind de păcatele preoților s-au rugat pentru îndreptarea lor?

Să rămânem cu acest gând și să luăm aminte: dacă simțim că din pricina zvonurilor rele împotriva bisericii ne simțim tulburați, înseamnă că suntem slabi în credință. Să fim deci atenți la noi și la credința pe care o avem și să ne rugăm în fiecare zi pentru întărirea noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *