Politică

Avem nevoie de o noua Constitutie

Reforma constitutionala constituie singura modalitate de a readuce in albia normalitatii situatia social-politica din R. Moldova, bulversata de iminenta unui scrutin anticipat, considera mai multi experti in drept constitutional.

Aceasta concluzie a fost formulata vineri, in cadrul dezbaterii publice „Reforma constitutionala: imperativ al timpului”, organizata de catre Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. La evenimentul care a inclus si lansarea unui studiu la tema au participat presedintele interimar al RM, spicherul parlamentului, Mihai Ghimpu, ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, deputati, politicieni, specialisti in diferite domenii ale dreptului public.

„Criza politica ce s-a declansat in prezent in RM este o consecinta a dezvoltarii constitutionale nechibzuite. Deseori, unii fosti inalti functionari si-au permis sa interpreteze frivol normele constitutionale. In situatia in care Curtea Constitutionala (CC) – garantul suprematiei Constitutiei – admite si stimuleaza incalcarea acesteia, provocand instabilitate in stat, despre ce normalitate constitutionala mai poate fi vorba?”, se intreaba prof. univ. Victor Popa, autorul studiului „Reforma constitutionala: imperativ al timpului”. In acest context, el a amintit cazul de validare de catre CC a mandatului de deputat al sefului statului, desi Constitutia prevede cu multa claritate ca functia de presedinte al R. Moldova este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii retribuite.

Potrivit lui Victor Popa, exista doua modalitati de modificare, de adaptare a Constitutiei: adoptarea unei Legi cu privire la modificarea Constitutiei cu votul a 2/3 din deputati sau initierea unui referendum. Tot el afirma insa ca „gasirea unui consens a 2/3 din deputati in configuratia actuala a legislativului este practic imposibila”. Luand cuvantul in cadrul dezbaterilor, ministrul Justitiei a afirmat ca, de fapt, Constitutia R. Moldova contine un nucleu de contradictii care impiedica dezvoltarea normala a acestei tari. Potrivit lui, la ora actuala nu avem atat o criza politica, cat una constitutionala.

Pe marginea subiectului discutat s-au pronuntat mai multi experti in drept. Acestia au aprobat o adresare catre Parlamentul R. Moldova, solicitand sa fie initiata reforma constitutionala care sa prevada adoptarea noii Constitutii. De asemenea, ei propun organizarea unui referendum republican pentru ratificarea noii Constitutii, iar la elaborarea acesteia sa fie antrenat un cerc cat mai larg de specialisti, experti nationali si internationali, institutii publice si societatea civila.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *