Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 21 Octombrie 2016, ora 10:03    Din editia print

Marime Font

Avem o singură Țară – România!

Am revenit recent din capitala tuturor românilor cu gânduri bune și pline de claritate. M-am întors din București, acolo unde mi-am petrecut prima săptămână ca studentă la masterat.

 
 
 

Într-un timp scurt, am reușit să interacționez cu mulți români de calitate, începând de la profesori, colegi de facultate, prieteni și chiar politicieni. Ziceam claritate, pentru că în R. Moldova ducem lipsă de ea. Problema-i următoarea: cum numim R. Moldova - stat sau țară? Aici, nu întreb stataliștii, moldoveniștii, dodoniștii, dar unioniș-tii, intelectualii, studenții de la istorie și jurnaliștii instituțiilor de presă proromânească. 

Când îi aud că numesc Republica Moldova țară, mă iau amețelile. Ce țară, domnilor? Cum pot constitui „trei județe și o stână”, vorba regretatei Leonida Lari, o țară? Or, R. Moldova asta este, câteva județe împrăștiate în niște raioane spălate de câteva ape curgătoare. Nu aștept de la simpatizanții lui Igor Dodon să recunoască asta. Oare cei, care știu cum s-a ajuns la această formulă de „țărișoară”- R. Moldova, atât de repede au uitat? Cred că cei din satele noastre, dar și din orașele, încă își amintesc cum le-au fost deportate rudele de către bolșevicii veniți de prin alte părți. Dar ei sunt tot mai puțini. De aceea, aștept de la generația mea, care a studiat istoria românilor, a citit literatură română, a privit filme și a ascultat muzică românească să gândească altfel, să nu uite nici de bursele, pe care le acordă România în fiecare an pentru studenții din R. Moldova. Să nu uite de ajutorul dat de România pentru construirea satului Cotul Morii, parțial Nemțeni și Obileni. Să nu uite de sutele de grădinițe, reparate pe banii României. Sunt și alte exemple. În mai multe cazuri, România a procedat ca o mamă grijulie, iar noi avem o memorie selectivă.Sau uităm, sau ne amintim de jandarmul român. Așa suntem. Ce este, de fapt, R. Moldova? Este un stat inventat de ruși, cu hotare deschise, păzite de armata Rusiei. Este un spațiu care se întinde ca o ață de la Naslavcea la Giurgiulești. Așa ne-a creat Stalin și noi acceptăm. Păcat. Cred că R. Moldova este al doilea stat românesc, iar viitorul lui e predestinat, într-o Românie reîntregită. Știm cu toții acest lucru, dar visăm la nu știu ce integrare, la nu știu ce independență. Să recunoaștem. La București, se vorbește clar și răspicat despre acest lucru. De la profesori, colegi, prieteni și chiar politicieni am auzit: „Sunteți frații noștri din R. Moldova și vă așteptăm acasă, în România”.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul